18 Kwietnia 2026, 16:53:03 czas Polski

Autor Wątek: Program do rozrysu płyt  (Przeczytany 22375 razy)

Offline Roobertt

Odp: Program do rozrysu płyt
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Grudnia 2017, 09:55:55 czas Polski »
Tu piszesz że korzystasz z hurtowni a w innym wątku przyznajesz się do programu o co chodzi

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Grudnia 2017, 17:13:25 czas Polski »
RoRo - było pytanie o program to podrzuciłem :) Oczywiście, że jak ktoś nie ma profesjonalnego parku maszynowego to lepiej dać do wycięcia/oklejenia w hurtowi. Ale kto by nie ciął to warto sobie przeliczyć ile odpadu ci zostanie z jednego arkusza przyjmując wymiar "x" albo wymiar "y".

Offline bodek6

« Odpowiedź #17 dnia: 16 Stycznia 2018, 11:24:24 czas Polski »
No Witam

Trochę pracy jeszcze zostało, ale myślę, że gdy ktoś byłby zainteresowany to zapraszam na:

www.eformatka.pl

Korzystać, testować, próbować, gadać co jest źle, co jest dobrze, chwalić, krytykować....

Spotkałem się, z dziwnym zachowaniem kilku osób (spokojnie, nikt z Was), którzy nie domyśleli się, że trzeba się zarejestrować a później zalogować to piszę co trzeba zrobić:

1. Zarejestrować się,
2. Zalogować,
3. Korzystać,
4. Chwalić :)
5. Polecać
6. Uzależnić się
7. itp..

A tak na serio, to spróbujcie i dajcie znać co i jak..

Pozdrawiam
Bogdan

zapomniałem dodać - aplikacja może nie działać i pewnie nie będzie prawidłowo działać na przeglądarce Internet Explorer - nad tym popracuję

pozdr
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2018, 11:35:03 czas Polski wysłana przez bodek6 »

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Stycznia 2018, 11:26:45 czas Polski »
Popraw czcionkę i nagłówki na stronie . Są strasznie nieczytelne , przynajmniej dla mnie.
Są za małe i za cienkie

Offline bodek6

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lutego 2018, 18:12:21 czas Polski »
Witam

Program trochę rozrósł się.

jestem Ciekaw Waszych opinii,

Zapraszam do korzystania

www.eformatka.pl

Pozdrawiam

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Lutego 2018, 19:10:51 czas Polski »
Ja polecam MAX CUT bardzo instuicyjny. Na YT jest kilkuminutowy tutorial ktory  zupełnosci wystarcza do obsługi programu

Offline bodek6

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Marca 2018, 00:12:28 czas Polski »
Witam po przerwie.

Dla zainteresowanych:

- trochę zmian wizualnych

ale najważniejsze:
 - całkowita zmiana algorytmu rozkroju (szybszy i bardziej oszczędny)

- dołożono kilka funkcji:
     - zmiana płyty dla zaznaczonych formatek
     - zmiana oklejania dla zaznaczonych formatek
     - zaznaczanie / odznaczanie wszystkich wierszy (tym samym można usunąć wszystkie pozycje na raz)

- obsługa "zadań":
     - szybszy dostęp do listy formatek w zadaniu
     - możliwość zmiany nazwy zadania
     - możliwość skopiowania zadania
     - widok daty utworzenia zadania

Poza tym, pomysłów jeszcze na prawdę sporo, tylko doskwiera brak czasu...

Pozdrawiam
Bogdan

Offline bodek6

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Kwietnia 2018, 22:48:37 czas Polski »
- dodano oznaczenie obróconej formatki - linie na formatce oznaczają, że jest obrócona. Oznaczenie jest wtedy, kiedy nie ma miejsca na wymiar formatki.
- dodano możliwość importu formatek z pliku excel'a.

Aby to zrobić należy najpierw pobrać przykładowy plik. Bazując na pobranym pliku, wypełniamy dane i przesyłamy do programu.
W pliku opisane jest co i jak...

W planie jest dodać możliwość exportu formatek do pliku pił panelowych.
Dzięki uprzejmości jednego z kolegów mam kilka plików z piły FELDER.
Zaczynam pracę nad tym....

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Kwietnia 2018, 23:54:51 czas Polski »
test
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Kwietnia 2018, 01:30:05 czas Polski »
właśnie się zalogowałem i będę testował.
Pierwsza uwaga.
Jeśli można
Proponuje aby po wybraniu zakładki w jakiś sposób podświetlić zaznaczoną zakładkę.
W zakładce Ustawienia dodałbym wizualną podpowiedź jak wyglądają  wieńce w wybranej opcji.

Offline bodek6

« Odpowiedź #25 dnia: 05 Kwietnia 2018, 05:26:31 czas Polski »
Tak, to już mam zgłaszane od innych kilka razy i na pewno zrobię podpowiedzi, ale jeszcze nie w tej fazie. Na razie najważniejsze jest samo działanie a pieszczenie potem :)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Kwietnia 2018, 20:58:59 czas Polski »
Też się zarejestrowałem. Fajny i przydatny program. Wcześniej z żadnego nie korzystałem, więc nie mam porównania. Ten do podstawowego rozrysu wydaje się intuicyjny. Akurat miałem wczoraj zamówić formatki, więc skorzystałem z programu... dzięki :) Moje uwagi.

1. Gdy podaję cenę za 1m bieżący cięcia (USTAWIENIA -> cena cięcia za 1m) to wszystko ładnie zlicza. Gdy natomiast parametr ten ustawię na zero a podam cenę za wycięcie pojedynczej formatki (USTAWIENIA -> cena cięcia za 1 formatkę) to niestety nie wylicza mi ceny (wartość zlecenia = 0).
2. Zakładka "Moje zadania": fajnie gdyby kliknięcie w konkretne zadanie od razu je otwierało, bez konieczności kliknięcia opcji "otwórz"
3. To niekoniecznie błąd, ale warto sprawdzić. Te same formatki w Forpłycie zmieściły mi się na dwóch płytach, natomiast program potrzebował 3 płyt. Użyłem domyślnego rozmiaru płyty, więc może w Forpłycie jest trochę inny rozmiar.

Offline michal4823

« Odpowiedź #27 dnia: 08 Kwietnia 2018, 21:21:51 czas Polski »
Od jakiegoś czasu posiłkuję się programem Rozkoj v.1.0. Jestem zadowolony przydaję się przy większej ilości formatek. Program jest darmowy, jednak trzeba zadzwonić na infolinię i Pani poda kod aktywacyjny. Jest to starsza wersja. Wiadomo czasem trzeba też pomyśleć, bo nieraz sam lepiej rozetnę jak ten programik, kwestia przyzwyczajenia i wyobraźni :)

Offline bodek6

« Odpowiedź #28 dnia: 08 Kwietnia 2018, 21:39:19 czas Polski »
Witaj, Dzięki za opinię i uwagi.

Jest tak:

Uwaga 1:

Nie ma błędu.
Ceny za cięcie (1 m, 1 formatka bądź 1 płyta) możesz ustawić wszystkie. A pod nimi jest lista rozwijalna i tam ustawiasz, to, co program ma wziąć pod uwagę podczas liczenia.
Ty zrobiłeś tak, że ustawiłeś cenę za 1m i liczyło dobrze. Potem tą cenę wymazałeś, i ustawiłeś cenę za 1 formatkę, ale nie przestawiłeś opcji liczenia. Stąd program miał podane, że liczy za 1m, a cena byłą ustawiona na 0,00 zł.
Musisz przestawić opcję poniżej podawania cen za cięcie.

Uwaga nr 2:

To nie problem, już ktoś też mi o tym pisał kiedyś, ale na razie taką kosmetykę zostawiam na koniec.

uwaga nr 3:
W innym programie było inaczej - całkiem możliwe, być może tak jak piszesz - inna płyta. Może też być inaczej ustawione brzegowanie płyty, grubość rzazu...

Ogólnie cieszę się, że się podoba. Takie jest moje założenie - żeby był prosty. Opcji trochę jest, ale te ustawia się zazwyczaj raz. Prace ciągle trwają, i jeszcze pomysłów kilka jest.... Nie wszystko jestem w stanie dołożyć od razu, ale może to będzie wersja 1.1 a potem następna :)

Pozdrawiam

Offline Strużyn

« Odpowiedź #29 dnia: 08 Kwietnia 2018, 21:53:48 czas Polski »
ad1 . Faktycznie .... po ustawieniu z czego ma korzystać działa poprawnie. Można ewentualnie dodać jakiś komunikat jeśli w liście rozwijanej ustawiliśmy opcję, dla której wartość jest ustawiona na zero.

Dodatkowo skasował bym NOWE ZADANIE z menu głównego i dodał jakiś plusik w zakładce MOJE ZADANIA.... ale to jak mówisz kosmetyka.

Fajnie, gdyby w edycji płyty cena płyty wyliczała się na podstawie wymiarów po wpisaniu ceny za metr :) ..... z ewentualną możliwością ręcznego skorygowania....chociaż nie wiem w jakich przypadkach jest to konieczne.