19 Kwietnia 2026, 18:01:19 czas Polski

Autor Wątek: Szafka na odkurzacz + cyklon  (Przeczytany 30440 razy)

Offline Sebastian.P

Odp: Szafka na odkurzacz + cyklon
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Stycznia 2018, 19:59:15 czas Polski »
Kolejny update. Na początku zabrałem się za dorobienie uchwytów do ruchomego ramienia. Wycinanie na wyrzynarce włosowej a następnie szlifowanie.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #31 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:01:13 czas Polski »
Następnie poskładałem wszystko do kupy, dorobiłem uchwyt na wąż na końcu ramienia i część szafki można uznać za zakończoną ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Stycznia 2018, 07:29:27 czas Polski »
Bardzo fajny wózek tylko obawiam się, że ta beczka to Ci długo nie pożyje jak będzie tak cały czas zasysana. Zwyczajnie popęka. Albo rozszczelnij instalację niestety zmniejszając siłę ssania albo (ja tak zrobiłem) wstaw do beczki usztywnienie (ja mam dwie deski na krzyż).

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #33 dnia: 15 Stycznia 2018, 15:06:22 czas Polski »
Beczka to największa bolączka tego systemu. Postaram sie jakąś ją wzmocnić przy okazji. Jak ktoś zna sklep gdzie sprzedają beczki metalowe 30l w rozsądnych pieniądzach to chętnie przyjmę namiar.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Stycznia 2018, 16:09:19 czas Polski »
A masz, a co tam, czasami coś fajnego mi wypadnie z google 8)

https://www.olx.pl/oferta/beczka-metalowa-50l-pojemnik-na-popiol-dostawa-do-klienta-kurierem-CID628-IDqgd33.html#107d72b432

nie wiem jak bardzo sztywna jest, metal to metal, a i ta emalia, kolor może nie najlepszy, ale co tam ...
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2018, 16:13:19 czas Polski wysłana przez cumbajszpil »

Offline velsyster

« Odpowiedź #35 dnia: 15 Stycznia 2018, 18:21:41 czas Polski »
A nie możesz zainstalować zaworu jaki Krzys zaproponował? Sprawdzałem działa.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #36 dnia: 15 Stycznia 2018, 21:12:40 czas Polski »
Ten zawór to dokładnie taki np. ma być:
http://allegro.pl/zawor-zwrotny-1-2-i5507571410.html

Muszę coś w nim przerabiać, bo pisaliście coś o rozciąganiu jakiejś sprężyny?

Offline Jakacor

« Odpowiedź #37 dnia: 15 Stycznia 2018, 21:32:04 czas Polski »
Zamowilem te metalowa beczke na podmianke mojej plastikowej. Zobaczymy czy sie nada.
Macie jakis pomysl jak tam wstawic kawalek pleksi zeby miec podglad zapelnienia?

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Stycznia 2018, 22:12:15 czas Polski »
Napisz jaka sztywność, może się komus przyda ...

Offline velsyster

« Odpowiedź #39 dnia: 16 Stycznia 2018, 09:47:22 czas Polski »
Ja w swoim zaworze nic nie przerabiałem.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #40 dnia: 21 Stycznia 2018, 12:06:43 czas Polski »
Zamowilem te metalowa beczke na podmianke mojej plastikowej. Zobaczymy czy sie nada.
Macie jakis pomysl jak tam wstawic kawalek pleksi zeby miec podglad zapelnienia?
Beczka przyszla. Wyglada porzadnie. Grube scianki i wieko. Wieko ma gumowa uszczelke - beczka powinna byc szczelna. Ma na srodku wysokosci przetloczenie. Wydaje sie dosc sztywna. Dam znac jak ze sztywnoscia jak zamontuje cyklon. Nawet jesli bedzie ja zasysac to da sie wyciac jakies obrecze ze sklejki i wsunac bez problemu w celu usztywnienia (otwor wlotowy ma wieksza srednice niz dno beczki).

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #41 dnia: 04 Lutego 2018, 19:52:23 czas Polski »
Update. Nareszcie udało się zrobić mały krok do przodu.
Zająłem się zrobieniem uchwytów do szuflad.

Jeżeli chodzi o główną konstrukcję to na tym koniec. Teraz organizacja szuflad i kilka wieszaków w koło, jak znowu uda się wygospodarować trochę czasu.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #42 dnia: 13 Lutego 2018, 20:50:40 czas Polski »
Kolejnym krokiem będzie zrobienie uchwytu na najczęściej wykorzystywane końcówki do odkurzacza. Wymyśliłem, że będą one wkładane w otwory w sklejce, które będą zamocowane pomiędzy cyklonem a bokiem szafki. Dodatkowo półka z otworami będzie się wysuwać, aby dostęp do końcówek był wygodniejszy.
Na początek docięcie sklejki na wymiar i trasowanie otworów. Tarcza od zagłębiarki wróciła do mnie ostatnio z ostrzenia i wróciła przyjemność używania tego narzędzia.

Następnie zabrałem się za wiercenie otworów. Niestety nie posiadałem wiertła o średnicy 40mm więc musiałem użyć tego chińskiego tworu. Chyba kiedyś będę musiał dostać takie wiertło z dluta.pl, tamto na filmikach pracuje świetnie, a tym pracować to tragedia. Muszę spróbować je podostrzyć w wolnej chwili.

Tak wyglądały wywiercone otwory.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #43 dnia: 13 Lutego 2018, 20:53:02 czas Polski »
Otwory niestety wywierciłem za małe więc w ruch poszedł dremel z innowacyjnym systemem odciągu ;) Jak widać na drugim zdjęciu uciekło mi tutaj trochę zachowanie kształtu okręgu, no ale już nic na to nie poradzę.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #44 dnia: 13 Lutego 2018, 20:55:58 czas Polski »
Wyciąłem ostatni otwór na końcówkę podłużną i szybka przymiarka.

Na dzisiaj koniec relacji z pola bitwy. Przesyłka z zaworem zwrotnym niebawem powinna do mnie dotrzeć więc być może uda się rozwiązać problem zasysania beczki.
Ciąg dalszy nastąpi ;)