05 Maja 2026, 09:20:14 czas Polski

Autor Wątek: Hammer A3 lódkuje material  (Przeczytany 11501 razy)

Offline drhambone

Odp: Hammer A3 lódkuje material
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Grudnia 2017, 15:01:48 czas Polski »
Ja pisałem o tych 10st. C i jak ją mialem w nieogrzewanej stodole, to bałem się uruchamiać.

Dla ciekawostki napiszę, że we frezarce Bosch GOF 1600 w temp. ok 5st. C współpracy odmówiły prowadnice. Pojawił się na nich nalot który wyglądał jak bardzo gęsty smar. Po przeniesieniu do domu i ogrzaniu znowu chodzi bez zarzutu :)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #31 dnia: 04 Grudnia 2017, 15:16:58 czas Polski »
Serwis poki co dziala. Serwisant sie odezwal i przepytal. Ma wyslac oferte na wizyte technika  z usluga uruchomienioniowa. Ciekawe ile krzykna

Offline Jakacor

« Odpowiedź #32 dnia: 04 Grudnia 2017, 18:18:32 czas Polski »
Oferta przyszla zaraz po kontakcie serwisanta. Cena niestety nie mala - 550zl

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Grudnia 2017, 20:37:19 czas Polski »
MarekS. jest zywym przykladem wraz ze mna ze trzeba ich mocno trzymac i straszyc konkurencja!

co wchodzi w to 550plnow? Zerkniecie na maszyne? Poglaskanie jej czy 5 sekundowa nagana wzrokowa?

Kazdy chce zarobic wiec te 550 wydaj i na papierze odbierz ze to i to bylo robione. Przynajmniej sie dowiesz co sie spieprzylo... sie okaze ze to 550 to oni Ci zaplaca jak to poleciala jakas czesc albo cos sie rozkrecilo!
Niech wbije w ksiazeczke serwisowa, wyda dokument albo da paszport polsatu z zalaczonym wpisem o serwisie - dla Ciebie to dowod na wypadek sypniecia ze cos robiles w tym kierunku.

Nie ma sie co pieprzyc w uprzejmosci plac i zadaj bo skoro robila i ni stad ni z tylka maszyna sie rozkalibrowala to albo cos robiles albo masz krasnoludki ;D
Jesli sie okaze ze element padl po za nozami to mozesz ich spokojnie rypac a jak sie rozkrecila to daj cyne na forum i porob zdjecia ktore srubki, jesli cos sie powaznego stalo to tez daj cyne ze zdjeciami na forum ja zapytam mojego przedstawiciela czy cos z tym zrobia a noz widelec.
Twardy badz tak jak oni !

Offline na_forum

« Odpowiedź #34 dnia: 04 Grudnia 2017, 20:56:53 czas Polski »

Offline Jakacor

Hammer A3 lódkuje material
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Grudnia 2017, 00:19:46 czas Polski »
Dziś znalazłem u siebie rozwiązanie (chyba)
Znaczy ze noze zjechane?
Prosze cie - nawet kubika nie przestrugalem. Jesli tak faktycznie jest to jakies z aluminium nam sie trafily

Offline Jakacor

« Odpowiedź #36 dnia: 05 Grudnia 2017, 00:22:38 czas Polski »
co wchodzi w to 550plnow? Zerkniecie na maszyne? Poglaskanie jej czy 5 sekundowa nagana wzrokowa?
Zakres uslugi na zdjeciu ponizej (cena netto).

Wymog temperatury pow 15st ciekawy

Nie zamierzam odpuszczac bo nie po to kupilem maszyne markowa za gruba kase zeby wlasnie nie miec takich przygod jak z zabawkami z marketu.

Offline vitter

« Odpowiedź #37 dnia: 05 Grudnia 2017, 01:06:19 czas Polski »
Sprawdzić blaty, ustawienie noży itp.
I nie linijką tylko np. http://sklep.cncprofi.com/czujnik-zegarowy-0-01-mm.html
moim zdaniem zegar zamocowany na "sztabie" mosiądzu bardziej wygodny ,wiarygodny i dokładniejszy.
Nie wiem jakie noże masz ,ale twardość też jest różna
podobno do np sosny (normalne noże=lepsza jakość strugania niż twardymi)
do twardych np. dąb i egzotyki lepsze twardsze. (ja różnicy jakoś nie zauważyłem
ale mam już twardsze noże :)
Na pewno przy egzotykach można się zdziwić (np. Kozio po paru deskach miał noże "ryflowane") u mnie na dębinie przestały trzymać równą powierzchnię.
To co pokazałeś na fotkach według mnie mogło powstać
1. Przy złym ustawieniu blatu odbiorczego jeśli jest "ryflowany-ząbkowany"
2. Złe ustawienie "rolki z zapadkami" zapobiegającej cofaniu się materiału oczywiście gdy pracuje jako grubościówka.
Rysowanie materiału jest w idealnych odstępach (niema opcji by robił to wał czy noże)
Wrzuć foty noży i pytanie czy rysy powstały przy "górnym" struganiu
czy gdy maszyna pracowała jako grubościówka

« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2017, 01:12:02 czas Polski wysłana przez vitter »

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Grudnia 2017, 08:16:40 czas Polski »
Ja dalej nie czaje jak to sie stalo ze maszyna jednego dnia pracowala poprawnie a drugiego juz nie a nikt przy niej nie grzebal, nie bylo uderzenia, uszkodzenia podczas pracy, itp
Dalej nie wiem czemu poszedles jak do sklepu i kupiles maszyne ze grube stowki jak kostke masla bo na to wychodzi ze nie czytales umowy.
Dalej nie rozumiem jak mozna sie godzic na byle jakie warunki umowy - slowem sam sie wyruchales bez mysla a felder tylko zaciera raczki ze szczescia.

Dzown do sprzedawcy naswietl temat bo moze sie okazac ze z maszyna jest cos nie tak i serwis bedzie za free. Albo pokryjesz koszty a oni pozniej zwroca.

Co do temp pracy to maja racje bo jesli obrabiaja materialy w temp powiedzmy 15-25 to w takiej powinna odbywac sie praca. POWINNA co nie oznacza ze sie nie da na mniejszych czy wiekszych.

Moze jechales sosne swiezaka zywicznego i na rolkach masz zywice jest problem z podawaniem materialu. Rolki przeczysc benzyna ekstrakcyjna!

I zrob test jesli na gornym planerze chodzi wszystko dobrze to znaczy ze to nie noze i nie wal tylko cos innego na grubosciowce daje w dupe i odwrotnie jesli na grubosciowce jest ok a na planerze wali bugami to najprawdopodobniej blaty

Offline Jakacor

« Odpowiedź #39 dnia: 05 Grudnia 2017, 08:42:55 czas Polski »
Dalej nie wiem czemu poszedles jak do sklepu i kupiles maszyne ze grube stowki jak kostke masla bo na to wychodzi ze nie czytales umowy.
Dalej nie rozumiem jak mozna sie godzic na byle jakie warunki umowy - slowem sam sie wyruchales bez mysla a felder tylko zaciera raczki ze szczescia.
Qiub nie bardzo rozumiem skad to nastawienie. Kupilem to co bylo dla mnie najlepszym (wg mnie) rozwiazaniem.

Produkt/usluga jest wart tyle ile klient jest w stanie za niego zaplacic. Srednio mnie interesuje czy felder zaciera raczki, czy nie.

Pamietaj ze ja nie jestem profesjonalista i mam inne podejscie do zakupow niz zawodowi stolarze. Dla mnie strugarka pod wzgledem zakupu niewiele rozni sie od zelazka.

Pewnie jak bede kupowal kolejne duze urzadzenie to bede mial wieksze doswiadczenie w zakresie negocjacji warunkow serwisu. Podczas pierwszych zakupow go nie mialem. Musze za to zaplacic frycowe - bywa. Nie mam z tym wiekszego problemu to jest kolejne doswiadczenie.

Tez nie rozumiem czemu wszystko dzialalo super a teraz nie dziala. Brak wiedzy i doswiadczenia nie pozwala mi jednak tego zweryfikowac. Stad potrzeba wezwania technika. W zaleznosci od tego co sie wydarzylo bede podejmowal dalsze dzialania  w zakresie ponoszenia kosztow.

Ps. Czy wraz z maszyna zamaiwaliscie/mieliscie w cenie ustawienie/rozruch maszyny przez ludzi z feldera?

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Grudnia 2017, 09:37:20 czas Polski »
Witam,
w cenie maszyny nie ma ustawienia/uruchomienia, ale zastrzegłem sobie, że jak coś będzie nie tak, to przyjeżdżają i to robią albo odsyłam im sprzęt.

Wogóle, to pan był zdziwiony i pierwszy raz się spotkał z tym, że ktoś przyjechał z własnymi kątownikami i suwmiarką i robił pomiary (nie wyobrażam sobie kupowania sprzętu bez jego testowania!), miałem też swój materiał - jesion, sosna i buk.

To, że pan był zdziwiony, świadczy tylko o tym, że większość ludzi kupuje maszyny jak masło, jak to napisał Qiub.

Kolejna sprawa, to noże. Koledzy nie oszukujmy siebie samych, że cienkie jednorazówki wytrzymają kubik tarcicy (w mojej ocenie jest to niemożliwe). Noże "grube" te, które można ostrzyć powinne dać radę, ale nie miejmy złudzeń co do jednorazówek z najtańszej wersji.

Pozdrawiam,
Marek

Offline Jakacor

« Odpowiedź #41 dnia: 05 Grudnia 2017, 11:39:05 czas Polski »
Noże "grube" te, które można ostrzyć powinne dać radę, ale nie miejmy złudzeń co do jednorazówek z najtańszej wersji.

Pozdrawiam,
Marek
Podeslesz jakis namiar na sprawdzone grube noze?
Znalazlem na stronie feldera
HW -273 zl
HS - 58 zl

Tylko one chyba nie sa systemowe. Jesli dobrze patrze to brakuje im otworow do mocowania.

http://pl.feldershop.com/pl/Struganie/No-e-strugarskie/No-e-strugarskie-grube/Hammer-No-e-strugarskie-grube.html?listtype=search&searchparam=Noze%20hammer
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2017, 11:55:26 czas Polski wysłana przez Jakacor »

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Grudnia 2017, 12:10:32 czas Polski »
Witam,
nie wiem jak to jest z dopasowaniem do wału. Czy te "grube", które można ostrzyć będą pasowały do tego wałka z jednorazówkami!?

Jakie są u Ciebie?

W mojej poprzedniej maszynie (którą sprzedawałem na forum) używałem noży Pilany (hss18 o ile pamiętam-można sprawdzić na zdjęciu)polecił mi je sąsiad, który rocznie przerabia setki kubików. Byłem bardzo zadowolony. Tylko nie wiem czy robią pod wałki Hammera (chodzi mi o otwory).
Pozdrawiam,
Marek

Offline Przemek

« Odpowiedź #43 dnia: 05 Grudnia 2017, 12:35:44 czas Polski »
no raczej Panowie jak już jest wał na wymienne dwustronne cienkie to takie trzeba kupować jak jest na grube to też jasna sprawa i nie ma przekładania. A za wałek na grube chyba się dopłaca...
Pozdrowienia
Przemek

Offline Jakacor

« Odpowiedź #44 dnia: 05 Grudnia 2017, 12:48:48 czas Polski »
Moim zdaniem albo sa systemowe albo spiralne.