13 Maja 2026, 18:38:16 czas Polski

Autor Wątek: Szafki warsztatowe  (Przeczytany 8624 razy)

Offline wiech50

Odp: Szafki warsztatowe
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Stycznia 2018, 11:25:06 czas Polski »
Też mam sporo płyt z odzysku i je różnie wykorzystuję. Tylko powiedz czym szpachlujesz uszkodzenia, otwory po kołkach i śrubach o raz po zawiasach? Ja mieszałem klej z trocinami ale nie zawsze to ładnie wyglądało.
Wiesiek

Offline maximGTF

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Koko dżambo i do przodu..
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Stycznia 2018, 14:10:33 czas Polski »
Te listewki na froncie kleiłeś + sztyft?

Offline Lauter

« Odpowiedź #32 dnia: 30 Stycznia 2018, 11:09:59 czas Polski »
Staram się tak docinać płyty, by nie było co szpachlować, a jeśli już to w mało eksponowanych miejscach. Daję zwykła szpachlę uniwersalną. Ramki klejone na lamelki, gdzieniegdzie dodatkowo pocket holes. Nie mam sztyfciarki. W następnych szafkach planuję już zrobić tylko korpusy z płyty, fronty postaram się drewniane.

Offline maximGTF

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Stycznia 2018, 13:22:29 czas Polski »
Też jeszcze nie mam sztyfciarki, a podpatrzyłem ten patent od Ciebie i listewki już kupione  :D

Offline marek20

« Odpowiedź #34 dnia: 30 Stycznia 2018, 15:07:35 czas Polski »
Zainspirowałeś mnie do zrobienia własnych mebelków ! :D
Dzięki za pomysł

Offline Lauter

« Odpowiedź #35 dnia: 31 Stycznia 2018, 18:51:13 czas Polski »
Ok, blat już założony, listwy zaimpregnowane. Niestety nie zrobiłem tak jak radził Kozio, bo w mojej wiosce w trzech sklepach z akcesoriami meblowymi rozkładali ręce na hasło "złącza do blatów"  :). Połączyłem za pomocą lamelek i niestety pocket holes i to był błąd, bo wyszła szpara. Także na przyszłość wszystkim radzę - słuchajcie Kozia, to nie będzie popeliny ;)
Projekt, można powiedzieć, jest już skończony. Być może w trakcie użytkowania zajdzie potrzeba dorobienia jakichś półek, zobaczymy. Generalnie jest to pierwszy poważniejszy projekt warsztatowy. Oczywiście błędów nie uniknąłem, w końcu jestem żółtodziób, ale hej, mogę powiedzieć, że dużo się też nauczyłem. Dzięki wszystkim za pochwały, były bardzo motywujące.

Offline maximGTF

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Stycznia 2018, 22:43:27 czas Polski »
Wygląda dobrze! Smaczkiem by była ta listwa blatowa zacięta na 45 stopni ale wiem, że to czas itd. Skoro już sklejone i jest szpara to wpuść tam jakiś klej a 1m od krawędzi po obu stronach oklej taśmą papierową aby nie zabrudzić reszty.

Offline maximGTF

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Stycznia 2018, 23:50:44 czas Polski »
1mm oczywiście  ;)