01 Czerwca 2026, 10:05:01 czas Polski

Autor Wątek: Doklejka w poprzek  (Przeczytany 11230 razy)

Offline skrzydlak10

Doklejka w poprzek
« dnia: 26 Grudnia 2017, 21:36:10 czas Polski »
Cześć. Mam zrobić blat dębowy mały bo 100długo na 60szeroko z czego z długości muszę dokleić na końcach po jednym elemencie jak na rysunku. Wystarczy sam klej? Czytałem coś o fasolkach tak żeby klejonka miała możliwość pracy.
drewno dąb elementy klejone 50mm grube 50-70mm szerokie

Offline Filip

Odp: Doklejka w poprzek
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Grudnia 2017, 22:53:35 czas Polski »
Sam klej to za mało. Najszybciej i najprościej na obce pióro. Frezujesz nie na wylot.

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Grudnia 2017, 08:46:58 czas Polski »
Moge miec dostep do festool domino, na te kolki, czy takie polaczenie plus klej bedzie dobrze? Bo nie mam frezarki.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2017, 09:20:06 czas Polski »
będzie dobre :) mówią że poprzeczek nie powinno się kleić  ale wszyscy kleją i trzyma ( zaraz pewnie od nie których po głowie dostane za to że mówię że się klei )
Jak masz dostęp do domina a nie masz frezarki to nic lepszego nie wymyślisz, ja u siebie dawałem klej i kołki i trzyma do tej pory

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2017, 13:15:14 czas Polski »
Ok to juz mam problem rozwiazany. Wytlumaczysz dlaczego tak nie powinno sie robic?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Grudnia 2017, 13:40:30 czas Polski »
Adrian, zastanow sie jak pracuje drewno (w ktora strone) i co sie stanie jak dokleisz ta "doklejke" na calej powierzchni. Jak chcesz zobaczyc jak nalezy to zrobic poprawinie, tak aby drewno moglo pracowac to poszukaj na YT pod haslem "breadboard ends"..Majac dostep do domina powinenes bez problemu zrobic to poprawnie i minimalnym nakladem pracy.

Mery, jak kumpel wroci ze swiat to moge Ci wrzucic zdjecie dlaczego tak sie nie powinno robic i co sie dzieje jak wszyscy tak robia. Stol ma chyba dwa lata i blatpeka na potege. Wydaje mi sie, ze wlasnie z tego powodu...

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Grudnia 2017, 21:35:25 czas Polski »
O kurcze. Obejzalem i juz wiem co i jak, ale wpadlem przez te filmy na taki pomysl. Gdybym zamiac tej deski poprzecznej dal nogi klejone i zaciete pod 45stopni i do tego dolozyl ten blat tak jak na rysunku. To tu tez musze dawac te kolki z gory tak zeby blat mogl pracowac tak?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Grudnia 2017, 21:50:25 czas Polski »
Brak pożądanej wytrzymałości połączenia - nogi na 45*

Offline Strużyn

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Grudnia 2017, 23:18:06 czas Polski »
Da radę taki zrobić, ale trzeba się trochę napocić, żeby to łączenie było stabilne. Tak to u mnie wyglądało, a stół już ponad 5 lat stoi i się nie kiwa.

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2017, 02:44:08 czas Polski »
Fajnie to wyglada. Czyli sie da😊 ale nadal nie wiem czy te kolki z gory beda potrzebne bo przyznam ze mi sie nie podoba to wizualnie, tyle ze jak trzeba to trzeba

Offline Jakacor

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Grudnia 2017, 09:05:13 czas Polski »
Kolki mozesz tez zrobic nieprzelotowe od spodu blatu. Wtedy nie beda widoczne.

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Grudnia 2017, 18:42:38 czas Polski »
Hej. Kontaktowalem sie z tym gosciem od domino i podpowiedzial takie rozwiazanie. Nie wiem czy dobre. Mowil o lacznikach domino takich skrecanych z kilku elementow. Zeby dac po kednym na laczenie a kolki domino z luznych otworach miedzy nie. Czyli na srodku blatu. Dla dodarkowej sztywnosci dodatkowa polka pod blatem na gazety😊

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lutego 2018, 14:50:17 czas Polski »

YT pod haslem "breadboard ends"..

Tak do kawki sobie pozerkałem. Głupie może pytanie albo moje zmęczenie ale o co chodzi z kołkami z tych filmów ? Rozumiem, że trzeba jakoś unieruchomić tę poprzeczną deskę na końcu ale nie rozumiem w jaki sposób tak dobite kołki pozwolą na pracę drewna całej klejonki.
Ktoś coś ?
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Jakacor

Doklejka w poprzek
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lutego 2018, 14:54:40 czas Polski »
Piotr, jesli to dobrze zrozumialem, to zalozenie jest takie, ze otwory w piórze sa wieksze niz we wpuscie (te sa na styk). Dzieki temu pioro ma mozliwosc pracowania.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2018, 15:03:33 czas Polski »
No tak. Ale otwór pod kołek jast tki sam w piórze jak i w poprzecznym elemencie. Kołek więc na stałe pozycjonuje pióro względem poprzeczki. A idąc tym (błednym) tokiem rozumowania to równie dobrze możnaby wszystkie pióra wklejać.
I żeby nie było. Rozumiem temat naprężeń. Nie rozumuem tylko tego.co pokazują na tych filmach. Coś mi zapewne umyka.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.