24 Kwietnia 2026, 18:20:39 czas Polski

Autor Wątek: Bosch GTS 10 XC  (Przeczytany 110456 razy)

Offline andrzejn

Odp: Bosch GTS 10 XC
« Odpowiedź #315 dnia: 25 Stycznia 2018, 10:30:43 czas Polski »
Ja też kupiłem GTS-sa przed świętami i natrafiłem na identyczne problemy. Jakość cięcia tarczą dostarczoną w zestawie jest nie do zaakceptowania. W trakcie cięcia odczuwalne są wibracje tarczy. Nic nie regulowałem, bowiem kompletnie się na tym nie znam. Dlatego też wybrałem ten model pilarki, by nie zawracać sobie głowy jakimiś "dokręceniami". Niestety srogo się zawiodłem. Dla sprawdzenia zmieniłem piłę na nową (śr. 210; 60 zębów), bo taką akurat miałem. Jakość cięcia i kultura pracy uległy znacznej poprawie. Być może zatem problem tkwi w jakości tarczy. Oczywiście nie rozwiązuje to problemu. Pilarka powinna należycie pracować z każdą tarczą, a przede wszystkim z dostarczonym osprzętem. Będę reklamować.
Z uwagą będę śledzić, w jaki sposób Ty rozwiązałeś problem.
Pozdrawiam

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #316 dnia: 25 Stycznia 2018, 10:33:25 czas Polski »
A kupowaliście w PL czy dużo taniej w (np.) Axminsterze? Pytam pod kątem obsługi gwarancyjnej.

Chaczins

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: 25 Stycznia 2018, 11:18:32 czas Polski »
A kupowaliście w PL czy dużo taniej w (np.) Axminsterze? Pytam pod kątem obsługi gwarancyjnej.
Mefjuu,
zastanawiam sie nad zakupem wlasnie na Axminster.
Czy to zmienia cos w obsłudze?
Mogłbyś podsunąć róznice?

Offline andrzejn

« Odpowiedź #318 dnia: 25 Stycznia 2018, 11:22:24 czas Polski »
Ja kupiłem w Polsce.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #319 dnia: 25 Stycznia 2018, 11:23:19 czas Polski »
Jeszcze nie kupiłem, ale rozważam to w przyszłości, bowiem cena jest bardzo przystępna.
Jednak po lekturze wątku mam obawy czy ta piła to faktycznie (wśród małych stołowych) jest wysoka półka...

Offline zibzib

« Odpowiedź #320 dnia: 25 Stycznia 2018, 11:30:54 czas Polski »
Jak poczekacie parę dni to Wam powiem czy jest problem. Tydzień temu zamówiłem w Ax.... Czas realizacji zamówienia woła o pomstę do nieba, no ale cóż - sporo taniej. A może czekają na nową dostawę - takich bez wad ;) - dlatego też ich nie pośpieszam.
Z doświadczenia nie jestem zwolennikiem boscha, więc na pewno będę patrzył krytycznie i nie cukrował. Wiem też jak powinna wyglądać maszyna do pracy a nie majsterkowania.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #321 dnia: 25 Stycznia 2018, 11:43:45 czas Polski »
No to czekamy na sprawozdanie.
Ile dałeś w Ax z dostawą i jaki jest ten szacowany czas realizacji?

Offline zibzib

« Odpowiedź #322 dnia: 25 Stycznia 2018, 11:47:00 czas Polski »
Ile dałeś w Ax z dostawą
27xx

i jaki jest ten szacowany czas realizacji?
teoretycznie mają ja na stanie, więc doliczasz 3-4 dni dla kuriera

Offline kipi

« Odpowiedź #323 dnia: 25 Stycznia 2018, 16:08:10 czas Polski »
Moja pilarka z Axminster zamawiana pół roku temu przyszła bardzo szybko. Księgowanie wpłaty i czas do wysyłki to bodaj 1 dzień. Najdłużej zeszło się z lokalną dostawą - paczka ponad tydzień leżała na docelowej sortowni.

U mnie przy starcie też słychać lekkie rzężenie, które ustaje jak tarcza się rozpędzi. Jakość cięcia na oryginalnej jak i na zamiennej CMT jest bardzo dobra. Nie ma praktycznie śladów po zębach

Offline wro75

« Odpowiedź #324 dnia: 25 Stycznia 2018, 18:59:20 czas Polski »
Mefjuu nie kupowałem w Polsce, bo i w Polsce nie mieszkam. Właśnie wysłałem reklamację, zobaczymy co odpowiedzą.

Andrzejn, może jakaś trefna seria się nam trafiła.

Sprawdzaliście w swoich ten luz na śrubie podnoszącej ?

Offline andrzejn

« Odpowiedź #325 dnia: 25 Stycznia 2018, 20:26:53 czas Polski »
Ja mam jeszcze jeden problem. Otóż chciałem ponacinać rowki i w tym celu opuściłem klin (przy tarczy wysuniętej maksymalnie do góry). Tarcza 254 mm. Niestety, klin po opuszczeniu wystaje ok 5 mm ponad górne zęby tarczy. Powiedzcie mi proszę, czy to jest już takie ustawienie fabryczne, czy też można to wyregulować. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam

Offline Thodd

« Odpowiedź #326 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:19:31 czas Polski »
Miałem ten sam problem i to nie jest ustawienie fabryczne.
Odkręć śruby, które trzymają klin i wsuń go głębiej.
To musi dać się zrobić  :)

Offline andrzejn

« Odpowiedź #327 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:33:28 czas Polski »
Thodd, serdeczne dzięki. O taką odpowiedź mi chodziło. Jak nie muszę to nie kręcę śrubkami, bo się na tym nie znam, a nie chcę rozkalibrować urządzenia.
Pozdrawiam.

Offline zibzib

« Odpowiedź #328 dnia: 27 Stycznia 2018, 09:39:06 czas Polski »
Mam, przyszła wczoraj.

Po włączeniu piły słychać chrobotanie, tak jakby łożyskowanie wirnika miało jakieś problemy, co uzasadniałoby też spore iskrzenie na szczotkach. Po kilku minutach pracy iskrzenie odrobinę zmalało i to chrobotanie też. To chrobotanie na samym początku było tak silne, że uruchamiając piłę opuszczoną w połowie powodowały dodatkowe samoczynne opuszczanie piły. Teraz już tego nie ma (opuszczania). Nieprzyjemne odgłosy najlepiej słychać po zamknięciu włączonej piły w jakimś pomieszczeniu i słuchaniu z zewnątrz. Wtedy dźwięk piły i chrobotanie "ładnie" się separują.

Luzy jakie kolega wcześniej opisywał (
i
) też są, choć te akurat wydają mi się założone przez producenta.

Przykładnica równoległa OK. Stół OK. Jakość cięcia bardzo OK - można przeciąć skórę obciętymi krawędziami płyty czy nawet sosny. Przykładnice kątowe i sanki :), no cóż ... komentować się nie chce.

Ogólnie to już wiem czemu kupując elektronarzędzia dawno nie patrzę w stronę Boscha. Producent dając tej maszynce kolor niebieski i dodatek "Pro" bardzo się ośmiesza. Wszystkie "bosze", które dotąd miałem zaraz po zakupie lądowały w serwisie. Najczęściej oczywiście z dopiskiem serwisu o konieczności użytkowania zgodnie z przeznaczeniem :) - rozbrajało mnie to przeokrutnie tym bardziej, że jak w tym przypadku, jeszcze pachniały nowością. W tym wszystkim bardzo się cieszę, że nie kupiłem jej w Polsce. Niestety chyba chcę z nią zostać bo nie widzę alternatywy w tej cenie.

Tu mam gorącą prośbę o pomoc do kolegów/ koleżanek, którzy mają tą piłę. Proszę napiszcie, czy ww. chrobotanie też ma miejsce w Waszych piłach.

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: 27 Stycznia 2018, 09:47:24 czas Polski »
Rozumiem , że całość doszła w stanie kompletnym i bez uszkodzeń?
Ostatnio dużo się czyta o traktowaniu przesyłek przez kurierów , a i sam miałem 2 przypadki poważnego uszkodzenia opakowań.
Obawa mnie powstrzymuje przed kupnem.