Quib, zastanawiam się czy trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz czy masz może wymagania, których GTS nie jest w stanie spełnić. Nie sprawdzałem tego czy w ogóle jest w instrukcji, ale może spróbuj potwierdzić u Boscha jaka jest dopuszczalna tolerancja/odchyłka cięcia na długości. Obawiam się ze jeśli szukasz dokładności 0,1mm na 1m długości i nie możesz jej osiągnąć tutaj to może będziesz musiał rozejrzeć się za czymś stacjonarnym.
Domyślam się, ze Twoim materiałem jest głównie płyta bo o niej dużo piszesz. Stacjonarna pilarka może być rozwiązaniem. Pamietaj ze na dokładność wpływa bardzo wiele czynników - sztywność korpusu, połaczeń, mocowań, może być też wpływ temperatury i innych czynników. Maszyna stacjonarna z masywnym korpusem da Ci lepszą powtarzalność, sztywność i dokładność.
Jak pisałem wcześniej, do tej pory (od kilku miesięcy użytkowania) nie spotkałem się z takimi problemami u siebie. Ostatnio robiłem szafki, ciąłem sklejkę i przy montażu nie było żadnych kłopotów - wszystko do siebie pasowało. Dlatego mam nadzieję, ze uda Ci się rozwiązać problemy.
Co do wcześniejszego wpisu o wyrwaniach brzegów materiału - jeśli masz z tym problemy to spróbuj może dorobić wkładkę wokół piły z mniejszym luzem. GTS ma ku temu świetnie przygotowane miejsca do mocowania.
Z Twoich wpisów nie bardzo rozumiem co Cię skłoniło do zakupu GTS10XC. Widać, ze ani nie jesteś fanem produktów Boscha, ani cena Cię nie urzekła, ani funkcjonalność też nie zwraca jakiejś szczególnej uwagi. A wyniki pracy powodują u Ciebie skrajne niezadowolenie. Nie zrozum mnie źle, ale coś mi się wydaje, ze chyba wszedłeś w posiadanie maszyny nie bardzo odpowiadającej Twoim potrzebom.
Za to kompletnie nie rozumiem (może czegoś nie doczytałem) dlaczego szukasz potwierdzenia jakości pilarki Boscha w zagłębiarce i szlifierkach oscylacyjnych?
Jednak mimo wszystko, trzymam kciuki za pozytywne rozwiązanie problemu. Ja jestem z GTSa bardzo zadowolony i mam nadzieję, ze Ty w końcu też będziesz.