30 Maja 2026, 04:00:25 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka do zrobienia 8cm koła (średnica) i na nim frezów 2cm i 6cm też po kole.  (Przeczytany 9595 razy)

fyme

• Gość
Odp: Frezarka do zrobienia 8cm koła (średnica) i na nim frezów 2cm i 6cm też po kole.
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lutego 2018, 21:01:43 czas Polski »
Wlasnie na zasadzie dolnowrzecionowej to nie chciałam pracować

A szkoda bo to wg mnie najłatwiejszy sposób w jaki możesz osiągnąć swój cel bez wydawania dodatkowej kasy.

Obejrzyj tu
od 3 minuty

Offline Kobietapracującażadn

Odp: Frezarka do zrobienia 8cm koła (średnica) i na nim frezów 2cm i 6cm też po kole.
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lutego 2018, 08:58:06 czas Polski »
dzięki . oglądałam dużo takich filmów ale fajny ten patent z taśmą klejącą ;) :) :)

no wiesz...jak nie będzie innego wyjścia to faktycznie będę musiała się o jakieś DIY pokusić...np. o stolik roboczy lub o samodzielnie robiony cyrkiel, ale póki co szukam gotowego rozwiązania.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lutego 2018, 12:09:53 czas Polski »

Myślałam o tym cmt10 bo wygląda na mniejsze urządzenie ale właśnie nie wiem jak z jego dostawką do robienia kół. Jak fabrycznie małe koła on daje radę zrobić. Ktoś ma to urządzenie? Czy jest dobre czy badziew?

Mam i jestem zadowolony. Co prawda nie robiłem kółek fi 80 ale jakby trzeba było to nie widzę problemu. Jeśli więcej tych kółek to przy pomocy tulei kopiującej schodziłbym do momentu aż użyskam te 80. Najpierw robiąc oczywiście jakiś szablon wzorcowy od którego bym schodził.

Co do samej frezarki to spełnia moje oczewiwania. W standarcie ma tulejki 8 , 6 i 6,35 więc wybór frezów spory.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lutego 2018, 12:21:03 czas Polski »
Tez mam CMT 10 i podpisuje sie wszystkimi konczynami pod tym, co Spec napisal powyzej.

Co prawda kolka 80mm i mniejsze cialbym raczej otwornica, niz frezarka, zwlaszcza jesli byloby tego wiecej niz jedna sztuka.

« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lutego 2018, 12:46:24 czas Polski »
a dlaczego otwornicą byś wolał?

bo plan jest taki...wycinam kółka 8cm i na nich robię frezy 2mm po kole o srednicy 2cm i 6cm bo chcę zrobić imitację palników do kuchenek dziecięcych.

a co do frezarki cmt10 - czy ma pożądną moc? Bo cały czas porównuję wszystko do tego boscha 1200pof którym się bawiłam przez kilka dni i którego kocham na zabój za prędkość i moc. po prostu podoba mi się jak działa. mam w domu wyrzynarkę, piłę tarczową, wiertarko-wkrętarkę i szlifierkę ale wyrzynarką próbowałam robić takie małe koło i wyszło...tandetnie. dlatego szukam urządzenia które otworzy przede mną nowe horyzonty. a uparłam się jak diabli na te kółka. no więc właśnie...dlaczego polecacie otwornicę? Otwornica kosztuje ok. 50zł w moich okolicach i nawet jak kupię do wycięcia kół to i tak nie rozwiązuje problemu frezów na tych wyciętych kołach. właśnie dlatego cały czas rozmyślam nad jakimś sensownym rozwiązaniem. ten cyrkiel DIY ma oczywiście sporo sensu i chyba tak własnie się ten mój dylemat skończy, chociaz cały czas rozmyćlam nad tym cmt. tylko że nie znam tej firmy, na oczy nigdy nie widziałam nic od nich, nie mam możliwości przetestowania. no i jak tak porównuję do boscha to martwię się że firmy nie znam, opinii o tym w necie dosłownie brak a i moc znacznie mniejsza niż w boschu i się martwię.
a jak macie to urządzenie to mogłabym prosić o zmierzenie na dostawce do robienia kół jak małe kółko to umie zrobić z tą dostawką. chodzi mi o najmniejsze. większe są nieważne.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lutego 2018, 13:28:00 czas Polski »
ten cyrkiel DIY ma oczywiście sporo sensu i chyba tak własnie się ten mój dylemat skończy, chociaz cały czas rozmyćlam nad tym cmt
Tyle że zakup nowej frezarki nie rozwiąże Twojego problemu. Ja mam coś podobnego do CMT mianowicie Makitę RT0700CX2 i to świetny sprzęt ale nawet nim bez dodatkowego osprzętu czy kombinacji nie wytnę koła niestety.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lutego 2018, 13:50:29 czas Polski »
a dlaczego otwornicą byś wolał?

Szybciej i wygodniej. Mam tez wiertarte stolowa, co tez jest nie bez znaczenia.

CMT10 to krawedziowka, nie zastapi wiekszej frezarki (zwlaszcza zamontowanej pod stolikiem, np Triton TRA001). Niestety w tym hobby jest tak, ze narzedzia "do wszystkiego" nie zalatwia niczego. To rowniez bardzo wymagajace hobby: w zakresie miejsca, czasu i nakladow srodkow.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lutego 2018, 14:19:45 czas Polski »

Szybciej i wygodniej.

Pytanie tylko czy lepiej. Moim zdaniem otwornicą nie uzyskamy tej precyzji i estetyki co frezarką
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Lutego 2018, 14:21:21 czas Polski »
a to juz jest wypadkowa materialu, przeznaczenia tego krazka szeregu innych zmiennych jak dobrze wiesz :)

« Odpowiedź #24 dnia: 04 Lutego 2018, 15:29:35 czas Polski »
Hmm...nie wiedziałam.że to krawędziowa. Zatem nie pozostaje mi nic innego niż nabyć po raz drugi tą samą frezarke Bosch pof1200 z której byłam bardzo zadowolona i muszę dorobić do niej tą podstawkę/cyrkiel.

Bardzo wam dziękuję.teraz już wiem że: cmt nie biorę i że wybór jest żaden bo dremel więcej polezy w szafce niż go użyje do czegoś więcej  niż kółka a duża frezarka to jest to czego mi trzeba tylko muszę niestety dorobić ten cyrkiel/podstawkę. No ale przynajmniej mam już klarowny obraz do mi się przyda a co nie. Dziękuję. Zatem problem rozwiązany...a że 3tyg nie wiedziałam co zrobić. Miłego dnia!

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Lutego 2018, 21:19:05 czas Polski »
Bosch pod stolik, przyrzad jak ponizej i mozna koleczka frezowac. Nawet 80mm srednicy :)

« Odpowiedź #26 dnia: 04 Lutego 2018, 21:42:52 czas Polski »
Tak tak,ten patent znam tylko jest jeden myk: brak miejsca w domu na stół pod który mogłabym dać frezarke, brak piwnicy/garażu itp.
Dziękuję :)

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Lutego 2018, 21:48:03 czas Polski »
A ile tych kółek potrzeba? Nie lepiej zlecić na cnc,  niż kupować cały browar?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Lutego 2018, 21:58:55 czas Polski »
brak miejsca w domu na stół pod który mogłabym dać frezarke, brak piwnicy/garażu itp.

rowniez to mialem na mysli, piszac ze dlubanie w drewnie wbrew pozorom jest mocno wymagajacym hobby.

Offline L4

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Lutego 2018, 23:14:14 czas Polski »
Ja mała makitę ciąłem
Makitę RT0700CX2 i to świetny sprzęt ale nawet nim bez dodatkowego osprzętu czy kombinacji nie wytnę koła niestety.

Co masz na myśli przez dodatkowy osprzęt? W zestawie jest prowadnica która też funkcjonuje jako cyrkiel. Fakt, że średnio precyzyjny i minimum koło 15 cm średnicy, ale od biedy jest.