20 Maja 2026, 17:49:22 czas Polski

Autor Wątek: Wyrówniarka  (Przeczytany 40138 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Wyrówniarka
« Odpowiedź #90 dnia: 28 Kwietnia 2014, 20:40:24 czas Polski »
Witam
Dzisiaj wyrówniarka oddała pole innym, pilnym pracom około domowym. Przywiozłem tylko noże i kliny z warsztatu i przymierzyłem do gniazd - wydają się dobrze skorygowane. Może jutro cosś zrobię :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Kwietnia 2014, 21:28:15 czas Polski »
Witam
Pierwsze struganie za mną, mimo nawału innych zajęć musiałem zrobić próbę ( nakazał mi to" imperatyw wewnętrzny"  ;) ) , ale drodzy forumowicze  "...i  ty Sabo, nie idźcie tą drogą...." . Założyłem noże, ustawienia były prowizoryczne, tylko mocowania, osłony zrobiłem solidnie, żeby było bezpiecznie. Na wióry podstawiłem skrzynkę pod wyrówniarkę.
Dwa baliki sosnowe przestrugałem ( nawet nie zmierzyłem, ale będą miały ok 45 mm grubości), jakość raczej na meble ogrodowe ( zdjęcie). Trzeci balik, ostatni zostawiłem do próby i filmowania, jak wszystko solidnie wyreguluję i ustawię ( dopiero za kilka dni, gdyż od jutra mam gości na długą majówkę).

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #92 dnia: 29 Kwietnia 2014, 23:05:38 czas Polski »
Pytanie do fachowców: Jaki wybrać przyrząd do ustawiania noży w wyrówniarce: magnetyczny - fot 1 czy zegarowy na statywie - fot. 2

Offline robson

« Odpowiedź #93 dnia: 29 Kwietnia 2014, 23:58:57 czas Polski »
Amigorg , o ile możesz ten czujnik na statywie postawić na blacie stołu odbiorczego zdecydowanie wybierz ten model ,choć  w kilku warsztatach , w których pracowałem ustawiało się to na listewkę z niezłym rezultatem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #94 dnia: 30 Kwietnia 2014, 00:26:04 czas Polski »
Z tego  co wiem, sposób "na listewkę" ( przesunięcie 2-3 mm)  służy do kontroli po ustawieniu noży przyrządem.
Blat jest pokryty blachą stalową, tak że mogę mocować magnes.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2014, 00:29:03 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #95 dnia: 30 Kwietnia 2014, 03:52:14 czas Polski »
Amigorg, nie zapomnij o wydłużeniu i podpisaniu gwarancji ;)  tak aby użytkownik Ryszard mógł bez obaw pracować nie martwiąc się o serwis gwarancyjny  ;D 
No a poza tym ''+''

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #96 dnia: 30 Kwietnia 2014, 06:47:02 czas Polski »
Waldi, muszę sprawdzić papiery, ale zdaje się, że mam gwarancję dożywotnią "door to door" ;)
Dzięki z plusa.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2014, 06:48:55 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #97 dnia: 30 Kwietnia 2014, 07:33:19 czas Polski »
Teraz odpowiedź na pytanie, które pewnie padnie - a ile to kosztowało?

Plany:                                                                                                                 0
Wał nożowy, noże, kliny    -                                                                               0 ( podarowane przez mojego brata),
Silnik 2,2 kW, używany      -                                                                             250 zł,
Prace tokarskie, ślusarskie - koło pasowe na silnik + korekta noży i klinów:  100 zł,
Paski klinowe 13 x 1250 ( SANOK)                                                                     17 zł, za 2 szt
Sklejka 18 mm, 15 mm                                                                                       140 zł,
Drewno, sosna                                                                                                   własne
Pręty gwintowane, pręty gładkie, śruby, podkładki, wkręty                               30 zł,   
Blacha stalowa polerowana 3 mm                                                                      18,50 zł,
Smar do łożysk szybkobieżnych:                                                                         27 zł
Gumy amortyzatora                                                                                               7 zł - a nie kilkanaście jak wcześniej napisałem)
Przewód, wyłącznik                                                                                             80 zł ( wyłącznik muszę zamienić na stycznikowy)
Lakiery:                                                                                                                20 zł
Kółka podwozia ( z odzysku, naprawione)                                                             0 zł.
                                                                                                               ---------------------
                                                                                                   Razem:            689,50 zł i 2 tygodnie pracy

« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2014, 07:37:14 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #98 dnia: 30 Kwietnia 2014, 08:55:53 czas Polski »
amigorg - praktycznie... powinieneś mieć oba przyrządy, ten zegarowy przynajmniej na pierwszy raz. Zegarowym sprawdził bym i ustawił wał w stosunku do stołu odbiorczego. Jeśli wał jest już ustawiony dobrze, to łatwiejsze w użyciu są te magnetyczne przyrządy. Masz sprężynki założone w wale pod nożami? Nawet jak byś ich nie miał to magnesy w tym do ustawiania powinny chwycić nóż i go utrzymać. Tym zegarowym - pewnie co jakiś czas i tak bym sprawdził efekt końcowy po założeniu noży (czy na 100% nic się w pracy nie rozregulowało).
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #99 dnia: 30 Kwietnia 2014, 09:36:21 czas Polski »
Pewnie masz rację. Miałem zamiar najpierw zaopatrzyć się w ten przyrząd zegarowy - przyda się też do ustawienia innych maszyn - szlifierek, taśmówek. Ten drugi może na magnesach trzymać nóż, co wydaje się przydatna funkcją ( nie mam sprężynek w wale).

Offline a3756

« Odpowiedź #100 dnia: 30 Kwietnia 2014, 15:36:07 czas Polski »
Zaciekwiliście mnie z tymi przyrządami. Możecie mi w kilku słowach wyjaśnić jak się je używa? Ja przy swojej strugarce scheppach dostałem w zestawie taki kawałek blachy z dwoma nacięciami które służą do ustawienie jej w odpowiednim miejscu na stole odbiorczym i do niej równa się noże. Pewnie prymitywny sposób ale wydaje się skuteczny.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #101 dnia: 30 Kwietnia 2014, 17:04:53 czas Polski »
Cytat:
Instrukcja ustawiania noży do strugarek:
Umieścić magnetyczny przyrząd w dowolnym miejscu na wale
Nastawić planowaną wysokość noża
Przykręcić śrubę blokującą skalę
Poluźnić śruby noża
Wymiar ustawiony na przyrządzie przenieść na środek noża, tak aby magnesy przyciągnęły nóż, a namagnesowane stopki przylegały do wału
Po ustawieniu należy przykręcić nóż, mając na uwadze aby śruby noży przykręcane były od środka do zewnątrz.

Statyw z czujnikiem zegarowym ustawia się na stole podawczym (musi być stalowy, gdyż statyw ma w podstawie magnes) i mierzy się odchyłki na tarczy czujnika na obu końcach noża - muszą być jednakowe dla obu stron  wszystkich noży, Tu film o zasadzie działania czujnika ( wprawdzie przykład jest inny niż nożne strugarki, ale można poznać zasadę.)
Czujnik zegarowy - jak z niego korzystać? - #6

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #102 dnia: 30 Kwietnia 2014, 18:35:59 czas Polski »
Polecacie zegarowy ale tylko  sam   czujnik .
 Jak go będziecie przestawiać raz w lewo  raz w prawo , to jest pewność ustawień identycznych ? myślę  że  nie

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #103 dnia: 01 Maja 2014, 19:42:30 czas Polski »
Witam
Dzisiaj, korzystając z tego, że goście pojechali na wycieczkę  w miejsca,  w których byłem już wiele razy, zrobiłem osłonę na koniec wału po przeciwnej stronie jak koło pasowe. Wykonałem też ustawienie blatów korzystając z liniału ,  i noży metodą " na listewkę" (na razie nie mam żadnego przyrządu), zrobiłem próby strugania różnym zabiorem 1 -3 mm - wyniki dla mnie lepiej niż zadowalające. Muszę jeszcze zrobić jakąś skalę wielkości zabioru.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2014, 19:52:09 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #104 dnia: 01 Maja 2014, 20:04:16 czas Polski »
zastanawiałes się nad tym co niżej pisałem /;