Witam
Dzisiaj wdrażałem pomysły Tomka. Trzeba słuchać Tomka, dobrze radzi

- zrobiłem przedłużenie stołu odbiorczego z rolką. W składnicy złomu znalazłem metrowy płaskownik 35 x 5 mm, z którego zrobiłem dwa ramiona dla rolki, oraz prosty płaskownik 50 x 8 mm, z którego zrobię przyrząd z czujnikiem do ustawiania noży ( jest na jednym ze zdjęć) - razem 6 zł 45 groszy.
Rolkę o średnicy 20 mm wykorzystałem z grubościówki ( przy niej już wcześniej zrobiłem blaty wyłożone blachą stalową ). Ponieważ rolka jest węższa o 50 mm od stołu, dołożyłem tulejki dystansowe. W krawędzi bocznej blatu odbiorczego wywierciłem po dwa otwory fi 12 mm z każdej strony, do których wkręciłem tulejki gwintowane fi 8 mm w odległości 120 mm od siebie. Do tych tulejek przykręcone są ramiona wysięgnika z rolką.
Wysięgnik można opuszczać na dół - co widać na zdjęciach, umożliwia to również dostawienie wyrówniarki do ściany. Wysięgnik przedłuża stół
o 320 mm.
- zrobiłem dodatkową "coulagę" wg sugestii Tomka z poprzedniego wpisu. Ma z mocowaniami 1040 mm długości, 60 mm szerokości i 30 mm wysokości. Mocowanie "hakowe" ze sklejki przykręcane do wysokiej przykładnicy w zabudowane w sklejkę nakrętki pazurkowe M8. dodatkowa przykładnica może być przechowywana na górnej krawędzi przykładnicy wysokiej jak na ostatnim zdjęciu.
- pewnie jutro "przyjdzie" czujnik zegarowy, to zrobię przyrząd do ustawiania wału i noży wg opisu Tomka ( płaskownik już mam)
TomkowiZ za pomysły, dzisiaj daję dwa plusy

( wcześniej dostał plusa za pomysł z zawiasem do osłony bębna)