24 Kwietnia 2026, 17:48:42 czas Polski

Autor Wątek: Witryna / okno nieotwierane - jak wykonać  (Przeczytany 11473 razy)

Offline Lechu

Witryna / okno nieotwierane - jak wykonać
« dnia: 17 Kwietnia 2018, 22:02:45 czas Polski »
Hej wszystkim. Wiosna przyszła, czas wyjść z zimowego letargu i brać się do roboty.

W innym wątku opisuję swoje perypetie związane z budową ogrodu zimowego
https://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/ogrod-zimowy-projekt-i-realizacja/msg138186/#msg138186

W ramach ogrodu mam do zabudowania jeden otwór: pod obecnym balkonem, między ścianą a słupem konstrukcyjnym.
Chcę zabudować ten otwór witryną okienną, tj. nieotwieranym oknem. Wypełnienie: szyba zespolona 2 komorowa (grubość pakietu 50mm).

Zastanawiam się w jaki sensowny sposób wykonać taką witrynę. Chodzi mi o przekrój profilu który tworzyłby ramę.
Myślałem aby wzorować się na profilu Euroline 78, z którego najprawdopodobniej będą wykonane okna tarasowe w pozostałej części ogrodu zimowego.
Poniżej przykładowy przekrój pod trochę węższą szybę, ale idea podobna.

Otwór do zabudowy ma ok 1820mm x 2590mm (szer x wys).

Czy wystarczy wykonać ramę z felcem pod szybę, która od wewnętrznej strony byłaby następnie olistwowana dookoła?

Czy jest jakiś specjalny sposób osadzania szyby? Na jakiejś uszczelce? Podkładkach? bezpośrednio na ramie drewnianej? Szyba zespolona przy tych wymiarach będzie bardzo ciężka.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Witryna / okno nieotwierane - jak wykonać
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwietnia 2018, 23:37:49 czas Polski »
Po pierwsze to musi być hartowana.
Ramę zrób prosto. Przekrój kwadrat lub prostokąt.
Nafrezyj wręg na 60mm.
Wstaw szybę,  zabezpiecz listewką drewnianą i gotowe.

Offline norbert_o

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwietnia 2018, 08:59:07 czas Polski »
Cześć Lechu, czekałem z niecierpliwością na kontynuację :). Odważnie, chcesz samemu wykonać szklenie stałe.
Masz 3 opcje:
1 - okno drewniane
2 - okno drewno-aluminium
3 - okno na bazie fasady drewno-alu

Każda z opcji ma plusy i minusy.

Opcja 1 - najprostsza do wykonania (dla niektórych), najniższa cena, dużym minusem jest konieczność szklenia od wewnątrz oraz konieczność silikonowania szyby co wymaga dużej wprawy. Ramiaki standardowych okien drewnianych są łączone na zasadzie czop-widlica co daje nam szczelne i mocne połączenie. Choć jakieś 10-15 lat temu często stosowano połączenie kołkowane lub mieszane kołkowanie połączone z łącznikami Hofmanna.  W domowym warsztacie jest możliwość wykonania połączenia czop-widlica jest to jednak bardzo pracochłonne, więc najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie na kołki. Pionowe Ramiaki są przechodzące natomiast pionowe dochodzące do pionowych ich końce należy prze frezować na tz. kontrprofil czyli wewnętrzny kształt ramiaka.

Opcja 2 - Prosta konstrukcja ramy (podobna do opcji 1) , większa cena, duży plus szklenie od zewnątrz co ułatwia montaż. Suche szklenie tz. uszczelki przyszybowew wewnątrz i zewnątrz. Dodatkowo aluminium osłoni drewno przed warunkami atmosferycznymi.

Opcja 3 - konstrukcja która już znasz oparta na systemie Vella jednak cena w stosunku do opcji 1 i 2 dużo większa.

Co do szyby, nie szalał bym z szybą o współczynniku 0,5 ze względu na grubość przypuszczam że o taką ci chodzi. Wystarczy ci współczynnik 0,7, pyzatym nie ma potrzeby stosowania szyby hartowanej czy klejonej.  Jeśli ci zależy na zwiększeniu bezpieszeństwa np. ze względu na dzieci to proponuję szyba ESG od zewnątrz a od wewnątrz szyba klejona 33.1.

Szyba 0,7 o budowie 4/12/4/12/4 grubość 36mm będzie ważyć około 140 kg

Szyba 0,5 o budowie 6/16/4/16/6 grubość 48 mm będzie ważyć około 195 kg

Jest co dźwigać teraz trzeba się zastanowić czy masz dobre dojście od wewnątrz by zaszklić taką konstrukcję.

« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2018, 09:07:15 czas Polski wysłana przez norbert_o »

Offline MrReset

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2018, 09:43:19 czas Polski »
A musi być rama okienna?
Jeśli masz możliwość to można obsadzić pakiet szybowy w ociepleniu budynku - choć to bardziej ma sens przy dopiero budowanym domu niż w skończonym

Offline norbert_o

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwietnia 2018, 10:16:35 czas Polski »
Skąd taki pomysł... Jak długo żyję nie widziałem takiego rozwiązania, chętnie bym to zobaczył może jakiś rysunek. Ta szyba ma być montowana w styropianie czy może wełnie, jak z montażem parapetu, a może to elewacja wentylowana z odwodnieniem wewnętrznym....

Offline MrReset

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwietnia 2018, 10:44:33 czas Polski »
Widziałem takie projekty przy domach pasywnych - pakiet montowany był w ociepleniu budynku w XPS-ie
Pewnie jak pogrzebiesz na forum muratora to znajdziesz kilka przykładów - kojarzę, że tam pierwszy raz się z czymś takim spotkałem

Edit: na szybko co znalazłem:
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?214768-EX-House-pasywna-stodo%C5%82a/page6
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2018, 10:46:40 czas Polski wysłana przez MrReset »

Offline norbert_o

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwietnia 2018, 11:52:37 czas Polski »
Jakiś pomysł jest, jednak pomysłodawca chyba nie przewidział wszystkiego.
1. Co w przypadku wymiany szyby - demolka elewacji
2. Brak wentylacji wrębu szybowego gdzie się podziewa kondensat
3. Co z dolną częścią okna, woda opadowa
4. Nie wiem jak są wykonane pakiety czyli jaka masa została użyta, ale masa uszczelniająca standardowo TIOKOL jest reaktywny. Czy nie wchodzi w reakcję z XPS i pianą PUR, jeśli tak to za jakiś czas pakiety się rozszczelnią.
5. Szyba podparta na całej długości pewne ze z czasem szyby pękną, szyba może być tylko podparta w dwóch punktach.

Jedyny PLUS minimalizacja mostków termicznych do minimum.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwietnia 2018, 12:18:39 czas Polski »
5. Szyba podparta na całej długości pewne ze z czasem szyby pękną, szyba może być tylko podparta w dwóch punktach.

Możesz rozwinąć temat -dwa  punkty.W jakich odległościach od narożnika , co  użyć  jako  podkładka?
« Ostatnia zmiana: 18 Kwietnia 2018, 12:20:11 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Lechu

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Kwietnia 2018, 13:12:33 czas Polski »
Hej Panowie

dzieki wielkie za szybki i tłumny odzew :)

A więc po kolei.

Cześć Lechu, czekałem z niecierpliwością na kontynuację :). Odważnie, chcesz samemu wykonać szklenie stałe.
Masz 3 opcje:
1 - okno drewniane
2 - okno drewno-aluminium
3 - okno na bazie fasady drewno-alu

Każda z opcji ma plusy i minusy.

Opcja 1 - najprostsza do wykonania (dla niektórych), najniższa cena, dużym minusem jest konieczność szklenia od wewnątrz oraz konieczność silikonowania szyby co wymaga dużej wprawy. Ramiaki standardowych okien drewnianych są łączone na zasadzie czop-widlica co daje nam szczelne i mocne połączenie. Choć jakieś 10-15 lat temu często stosowano połączenie kołkowane lub mieszane kołkowanie połączone z łącznikami Hofmanna.  W domowym warsztacie jest możliwość wykonania połączenia czop-widlica jest to jednak bardzo pracochłonne, więc najlepszym rozwiązaniem będzie połączenie na kołki. Pionowe Ramiaki są przechodzące natomiast pionowe dochodzące do pionowych ich końce należy prze frezować na tz. kontrprofil czyli wewnętrzny kształt ramiaka.

Myślę o konstrukcji stricte drewnianej, aby pasowało to do ogrodu i drzwi tarasowych które będę zamawiał. Jedyny zdaje się element aluminiowy w takich drzwiach to okapniki aluminiowe montowane w dolnej części okna, tak aby woda z szyby spływała po okapniku a nie po drewnie.

W tej witrynie zakładam, że też mógłbym zamontować taki okapnik.

Co do połączenia samej ramy - zapytam laicko: czy faktycznie aż tak istotna jest wytrzymałość połączenia ramiaków pionowych i poziomych w takiej konstrukcji? Dolny poziomy ramiak będzie mocowany do belki drewnianej którą mam wpuszczoną w posadzkę. Co do bocznych (pionowych) ramiaków to byłyby mocowane do ściany (myślałem aby wyciąć w kilku miejscach styropian i na jego miejsce wpuścić kawałki belek drewnianych, do których następnie przykręciłbym ramiaki pionowe. I podobnie mocowanie na górze witryny.

Rozumowałem, że w tej sytuacji nie ma aż takiego znaczenia połączenie ramiaków pionowych i poziomych.
Przy czym mogę się zmierzyć z wykonaniem czopu i widlicy w warunkach warsztatowych.

Nie bardzo kumam jak połączenie na same kołki miałoby wyglądać?

Co do szklenia od wewnątrz: rozumiem, że problem z ciężarem szyby którą trzeba by operować? Jak tak, to mam nadzieję, że sprawę załatwi mi dźwig (taki a'la pająk z przyssawkami do szyb), który i tak będę musiał zamówić aby wrzucił mi na dach szyby zespolone, które zamawiam. Bo tych i tak nie wrzucę ręcznie.

Co do grubości szyb. Myślałem że musi być 6mm przy takiej wielkości szyby. Że 4mm to za mało.
Chcę robić dwukomorowe, bo taki sam robię dach. I zapewne drzwi tarasowe również. Generalnie ogród zimowy chcę aby był praktycznie mieszkalny również w środku zimy (jest dużo izolacji pod całym tarasem + ogrzewanie podłogowe). Dojdzie jeszcze koza do palenia.

Jeśli chodzi o przekrój ramiaka to chciałem zrobić tak jak napisał Lirorobert. Prosty przekrój kwadratowy lub prostokąt, do tęgo wręg na 60-70mm i listowanie od wewnętrznej strony.

Pytanie co z tym silikonem? Daje się to od zewnątrz między szybę a ramiak przed osadzeniem szyby?

Co z ustawieniem samej szyby zespolonej? Faktycznie osadza się w 2 punktach? Na czym?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwietnia 2018, 15:39:27 czas Polski »
Po  pierwsze
nie cytuj całego fragmentu   ,tylko zdanie na które odpowiadasz.

Drugie
W styropianie to żadne kotwienie. Parcie wiatru  rozrusza wszystko, lepiej  jakieś  sztywne kotwy ( płaskowniki ) zastosuj

Offline Lechu

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Kwietnia 2018, 20:41:37 czas Polski »
Odnosnie kotwienia w scianie: doprecyzowuje juz. Chodzilo mi o to aby usunac fragment ocieplenia i na jego miejsce do sciany zamocowac kawalki belki drewnianej (na ta sama grubosc co warstwa ocieplenia). Nastepnie do tych belek przykrecac rame witryny/okna.

Offline komseba

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwietnia 2018, 07:28:05 czas Polski »
Lechu , dobrze złączona rama nie zaszkodzi. Primo, ułatwia montaż. Secundo, wiatr, deszcz i inne takie
mogą sprawić cuda, się to porozłazi i skróci życie okna. :) Pozdrawiam.

Offline Lechu

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwietnia 2018, 21:03:17 czas Polski »
Ok przekonaliscie mnie!  :D
Zastanowie sie nad wykonaniem jakiegos solidnego polaczenia zeby mi sie to nie rozeszlo. Polaczenie wzmacniane kolkami o ktorych pisal Norbert brzmi prosto i skutecznie.

@Norbert - napiszesz co z tym podparciem szyby w 2 punktach?
Dodatkowo mam pytanie od odnosnie wreg na 1 rysunku. Tam dodatkowo widze taki mini rowek bo szyba. Jaki jest cel robienia tego?

Offline komseba

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Kwietnia 2018, 21:37:07 czas Polski »
Patrz pan , zapomniał bym :D. Rano zbrakło czasu na dłuższe wypociny  :D
Osiem lat już nie robię w oknach , ale chyba nic się nie zmieniło.
Przy witrynach szybę osadzasz na dwóch  podkładkach plastikowych około 5cm od narożników.
Do szyby od zew. przyklejasz uszczelkę po obwodzie i wkładasz do ramy. W powstałą szczelinę wciskasz
sylikon. Od wew. tak przytnij listewki dociskowe, żeby też było miejsce na sylikon. Ot cała filozofija. :D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Kwietnia 2018, 22:24:06 czas Polski »
Nie bardzo rozumiem czemu podparcie szyby w dwóch punktach jest lepsze od podparcia po calej długości?