16 Maja 2026, 13:16:49 czas Polski

Autor Wątek: DYMA-8, DYMB-8, DYMC-8 + przystawki  (Przeczytany 38186 razy)

kerry

• Gość
Odp: DYMA-8, DYMB-8, DYMC-8 + przystawki
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Listopada 2015, 08:49:05 czas Polski »
To była taryfa budowlana - nie pamiętam już szczegółów, ale było drożej - jakieś 10% więcej od zwykłej taryfy i chyba jakiś abonament od taryfy budowlanej... A co do farelek i czajników - raczej nie włączamy ich na cały dzień:)

Offline studio tata

« Odpowiedź #31 dnia: 09 Listopada 2015, 09:04:43 czas Polski »
.........dymy tez nie
niewazne
na budowie jest mnostwo maszyn o porownywalnej i wiekszej mocy
i to ze  dyma jest przyczyna duzych rachunkow jest bzdurne

Offline arturs

« Odpowiedź #32 dnia: 09 Listopada 2015, 14:56:12 czas Polski »
po pierwsze co to znaczy gigantyczny.. a po drugie słowo klucz to "taryfa budowlana" - to rozbój i bandytyzm..

mily68

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Listopada 2015, 22:57:53 czas Polski »
Bo mają monopol, zmowa cenowa i kto wie co jeszcze, sk....y! Papiery krążą z działu do działu tygodniami, nikt nic nie wie, każdy ma klienta w d...
Gazownia podobnie :(

kerry

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Listopada 2015, 07:37:10 czas Polski »
po pierwsze co to znaczy gigantyczny
To było jakieś 4-5 stówek więcej - niby nie gigantycznie, ale na etapie wykańczania domu, gdzie drukarka już dawno odmówiła drukowania pieniędzy, to był lekki strzał po kieszeni...:)

Offline vegelus

« Odpowiedź #35 dnia: 10 Listopada 2015, 15:23:58 czas Polski »
To chyba dużo.
Ja za kwartał zapłaciłem 900zł ale licznik obsługiwał 3 budowy jednocześnie oraz moja ekipa miała barak w którym mieszkała i się grzała olejakiem.
Mój czajnik bezprzewodowy zużywa więcej energii niż DYMA

Offline Maciek61

« Odpowiedź #36 dnia: 12 Listopada 2015, 17:07:33 czas Polski »
Coś mi się wydaje ze budowlana jest droższa o 100 % od taryfy G (gospodarstwo domowe) po za tym czy  Panowie nie dogrzewali pomieszczenia lub mieli halogena 500 W
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2015, 17:09:06 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

kerry

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 13 Listopada 2015, 14:28:17 czas Polski »
Ekipa budowlana spała w baraku na budowie, czasami nawet osiem osób (nie pytajcie o doznania węchowe) i nic się nie działo w kwestii finansowej, dopiero po przyjeździe dwóch wesołych stolarzy zaczęło się...:) Jakiegoś dogrzewacza ani halogena nie zauważyłem... Może chowali na mój widok? Za rękę nikogo w każdym razie nie złapałem... Może pędzili coś nockami?!  :P

Offline Maciek61

« Odpowiedź #38 dnia: 05 Grudnia 2015, 10:13:28 czas Polski »
Podłączam sie do tematu . Czy macie jakiś sprawdzony patent na wózeczek pod Dymkę aby była  mobilna. Tz można ją było przemieszczać w garażu beż dźwigania . Samemu można wymyślić ale jak ktoś ma udaną konstrukcję to chętnie zgapię

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Grudnia 2015, 10:28:20 czas Polski »
Możesz wykorzystać sposób jaki zastosowałem przy moim stole warsztatowym - rama na kółkach z mechanizm cięgłowym.
http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/stol-warsztatowy-z-frezarka/msg35203/#msg35203

Offline Maciek61

« Odpowiedź #40 dnia: 05 Grudnia 2015, 11:13:53 czas Polski »
Sprytne  ;D

Offline krit 6

« Odpowiedź #41 dnia: 05 Grudnia 2015, 19:59:27 czas Polski »
Szanowni użytkownicy Dyma 8 i podobnych Dymc, Dymb, Nasz nowy stażem kolega potrzebuje pomocy przy naprawie takiej maszyny. Ale jak do tej pory jego post jakoś omijacie. Apeluję, pomóżcie jak wiecie, ja nie znam tej maszyny i nie jestem w stanie nic więcej zrobić niż to co zrobiłem. Z góry dziękuję, wiem że na Was można liczyć.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #42 dnia: 05 Grudnia 2015, 20:19:06 czas Polski »
Patrzyłem na jego post A Dymę kupiłem 20 lat temu a ostatnio to chyba na niej robiłem 10  ?? (ale stara miłość nie rdzewieje a na tym forum pruchnieję)  i powoli wracam do starego hobby , Na szybko tak  za kołem pasowym  jest sprzęgło kłowe,(Patrze na rysunek to jest numer 2-3 )  koło ściągałem i chyba jest na wcisk (było  to dawno temu i nie pamiętam dokładnie ono się standartowo grzeje  byli z Reszla  grzalo sie przed i po trzenba smarować sprzęgło)  wałki grubościówki napęd idzie przez pasek plaski (naped z walu) przekładnia  łańcuszek i koła plastykowe osadzone na wałach (osadzone są za pomocą stalowych tulei)  i te właściwe tulejki przenoszą napęd . Jeżeli wałki się kręcą to może scięte są te tuleje (zawleczki) i bez obciążenia się kręcą a pod nie .
Rasumując niech się pozbieram znajdę instrukcję (teoretycznie wiem gdzie jest ) wyciągnę maszynę i coś może podpowiem . 

Z przystawek mam pile tarczową i szlifierkę do metalu  to w tych mogę coś powiedzieć innych nie mam to i wiedza kiepska
 Trochę to chaotyczne ale jak zaznaczyłem na maszynie  pracowałem chyba więcej  niż 10 lat temu 
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2015, 20:32:09 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline Olleo

« Odpowiedź #43 dnia: 03 Marca 2016, 13:44:31 czas Polski »
Mam pytanie o Dymkę. Czy znacie może kogoś z okolic Wrocławia, który zrobiłby przegląd maszyny, konserwację i wymianę tego, co trzeba wymienić? Przejrzałem google, podzwoniłem i słabo to wygląda.

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Marca 2016, 16:05:02 czas Polski »
U mnie te przystawki od DYMB-8 leżą na strychu .Nikt ich nie używa.