24 Kwietnia 2026, 20:10:51 czas Polski

Autor Wątek: bity do wkrętarki  (Przeczytany 34647 razy)

Offline j4szczur

Odp: bity do wkrętarki
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Lipca 2015, 20:29:22 czas Polski »
Polecam Wiha mam kilka sztuk i sprawują się dosyć dobrze.

Offline Arek15

« Odpowiedź #31 dnia: 13 Lipca 2015, 22:55:50 czas Polski »
do piotrekamg, masz wkrętarkę serii master? jaki model? bity do serii master są chyba specjalnie dedykowane

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #32 dnia: 13 Lipca 2015, 23:24:54 czas Polski »
tak serii master modelu nie pamiętam jest na działce. Bity które były razem z wkrętarką pomieszałem z innymi też wurtha więc nie wiem czy dedykowane czy nie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Lipca 2015, 23:26:05 czas Polski »
Do wkrętarek udarowych polecam bity udarowe
http://www.techman.com.pl/c/bity-udarowe,285

Offline a3756

« Odpowiedź #34 dnia: 14 Lipca 2015, 10:00:27 czas Polski »
Ja do swojej używam takich MILWAUKEE SHOCKWAVE i jak na razie nie mam zastrzeżeń a troszkę już popracowały.

Offline chudy

« Odpowiedź #35 dnia: 16 Lipca 2015, 17:22:07 czas Polski »
Ja do swojej używam takich MILWAUKEE SHOCKWAVE i jak na razie nie mam zastrzeżeń a troszkę już popracowały.
ale nie znalazłem pz i ph

Offline a3756

« Odpowiedź #36 dnia: 16 Lipca 2015, 21:58:42 czas Polski »
Wpisz na ale MILWAUKEE SHOCKWAVE BIT PZ i na pewno znajdziesz

Offline arkadiuszokon

« Odpowiedź #37 dnia: 23 Października 2015, 07:34:18 czas Polski »
Ja osobiście również przetestowałem sporo różnych bitów i moje doświadczenia są takie:
- Marketowki : szybko się sypią i szybko mi rdzewieją (ale odkrycie)
- Makita : bity impact gold z bardzo fajną końcówką, która przytrzymuje wkręt - często ich używam ale niewygoda jest w nich zmiana bita na inny.
- Wiha : mam tylko jeden i rzadko go używam. Wydaje się być ok.
- Gedore : mam cały zestaw i są baaardzo ok. Bardzo wytrzymałe  chociaż pare mi delikatnie zaleciało rdzą. Polecam.
- Spax: mam jeden na te ich torxy, bodajże T20 i trzyma się nieźle - jest inny niż zwykłe torxy bo ma tą dodatkową główkę prowadzącą.
- Wera/Format - bardzo polecam bity z powłoką Tin i nasypem diamentowym kupowane na sztuki i ich bity Impaktor. Klasa sama w sobie. Oczywiście format tańszy ale jakość identyczna. Ogólnie polecam zaopatrywanie się w narzędzia z Formata  nigdy mnie nie zawiodły. Dla zainteresowanych jest katalog na wzvip.pl

Muszę jeszcze zapolować na bity nierdzewne z Wery - ciekawy jestem czy będą miękkie jak plastelina ;)

Offline Paweł B.

« Odpowiedź #38 dnia: 27 Lutego 2016, 10:27:13 czas Polski »
a że tak zapytam jako "wkrętarkowy" laik.  Do wkręcania w jakim materiale używacie udaru przy wkręcaniu?   albo do jakich rodzajów wkrętów

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Lutego 2016, 12:52:06 czas Polski »
Ja wkręciłem w swoim życiu tysiące wkrętów, i nigdy nie używałęm wkrętarki impaktowej. (Nie udarowej bo ta inacze działa).
Nauczyłem się jednego. Dobra wkrętarka plus dobrej jakości wkręty (Spax, Rizer) i odpowiednio dobrana końcówka do wkręcania gwarantuje bezproblemowe wkręcanie i wykręcanie wkrętów. Ważne przy wykręcaniu, aby starać się trzymać wkrętarkę osiowo względem wkręta, tak aby nie przeskoczyła końcówka na wkręcie. Jak to się stanie to początek problemów. No i wykręcać na niskim biegu (przynajmniej zacząć, abu ruszyć wkręt).

Offline jasiop

« Odpowiedź #40 dnia: 27 Lutego 2016, 14:39:47 czas Polski »
I bardzo ważne, zwłaszcza przy dość cienkich materiałach jest odpowiednie ustawienie sprzęgła - nie może być za duża ustawione jego wartość, by niepotrzebnie nie "przekręcić" wkręta w materiale ...
Jasio P - Rzeszów

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #41 dnia: 27 Lutego 2016, 14:46:24 czas Polski »
Po wkręceniu jedną wkrętarką tysięcy wkrętów sprzęgło mam w ręce. Nie używam sprzęgła wbudowanego, ale nie przeczę, trzeba uważać i sprzęgło może być pomocne.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Lutego 2016, 15:26:45 czas Polski »
Ja ostatnio przy wkręcaniu moim impactem dewalt dcf 815s2 10.8v zagapiłem się i przy wkręcaniu dałem bit AEG pz2 normalny i od razu jak wkręt poczuł opór zaczęły się odłamywać skrzydełka w bicie. Chyba się po prostu zużył, bo już trochę nim wkręcałem. Potem wkręcałem oryginalnym bitem udarowym DeWalta, który dostałem z wkrętarką i po wkręceniu jakichś 30-40 wkrętów wszystko gra, aczkolwiek czarny bit trochę puścił farbę, czyli widać metal, czyli się wyciera, czyli nie wiem co będzie po 100 wkrętach i więcej :)

Kupiłem więc sobie Wera Impaktor PZ2 i PH2 i zobaczymy co będzie jak przyjdą :) 19zl sztuka, zobaczymy czy cena czyni cuda ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2016, 15:35:50 czas Polski wysłana przez Marcin M »

Offline Skog

« Odpowiedź #43 dnia: 26 Sierpnia 2016, 22:44:41 czas Polski »
Ze swojej strony i po 12-letnim użytkowaniu mogę z czystym sumieniem polecić bity Tecos. Producent to bodajże duńska? firma Wareco.
Zużyłem 3-4 opakowania 100-elementowe - z tego ukręciłem dosłownie kilka sztuk torx-owych  końcówek - z winy kiepskiej jakości dłuższych wkrętów (90 mm w górę). Reszta została pogubiona jak to w pracy na konstrukcjach i podobnie jak to się dzieje z ołówkami - odłożone gdzieś na chwilkę... :D
Oczywiście były w międzyczasie inne małe pakieciki: Metabo, DeWalt, Bosch, Hitachi... ale Tecos rządzi! :)

Ech... sieć proof-sklepów w których kupowałem zawinęła się niestety - muszę szukać nowego źródła i zapewne będzie droższe..

Strona 16...
http://www.wareco.no/katalog/pdf/lib/no/tecos.pdf

A przy okazji - zniszczony bit to nie tylko jego wina - często gęsto jest to wina fatalnej jakości wkrętów - miękki materiał bądź wielkość otworu bitowego zbyt mała do długości wkręta i wielkości łebka.
Piję tu zwłaszcza do wkrętów  sprzedawanych w np. Julii, firma Heco? bodajże.. o długościach większych niż 70 mm, zwłaszcza do zastosowań zewnętrznych - fatalny produkt.

Jeszcze jedno - niektórzy pisali, że przesiadają się na torx-y... - niestety, tak to nie działa. Do części zastosowań produkowane są wkręty o odpowiednim kształcie prowadzącym. Np. do gipsów tylko wkręty krzyżykowe (Pz). I inne nigdy nie będą ze względu na zautomatyzowaną technologię wkręcania (używania ograniczników głębokości) - bit musi 'wyskoczyć' z łebka.

Tak naprawdę do zastosowań amatorskich potrzebujemy końcówek Pz2, PH2, Torx 15,20,25, 2 wymiary płaskiego? - i na te warto wydać większe pieniądze.

Jeszcze o bicie kwadratowym - stosuję go przy wykonywaniu podłóg drewnianych (deska pióro-wpust) - i tego typu kształt końcówki bita narzucany jest przez cylindryczny łepek wkręta stosowanego do połączeń desek z legarami.

Pozdrawiam :)
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

Offline jara

« Odpowiedź #44 dnia: 27 Sierpnia 2016, 08:26:08 czas Polski »
Podepnę się pod ten wątek. Bity to bity kupuje się pudełko droższych i jedziemy ale co z końcówką magnetyczną? Jak przeglądałem forum to ani słowa o niej. Ja miałem kilka, bity każda trzymała ale gorzej z wkrętami. W końcu się wkurzyłem i w castoramie rozpakowywałem kilka/kilkanaście i sprawdzałem czy trzyma wkręt. Okazało się, że bez względu na cenę nie trzymały wkrętów tylko jedną znalazłem która fajnie trzyma wkręty. Znajomy stolarz mówił mi, że to norma - jemu znajomy kiedyś kupił w Niemczech i ta trzyma wszystkie wkręty nawet długie. Macie podobne doświadczenia?