16 Czerwca 2026, 12:32:49 czas Polski

Autor Wątek: Rama do lustra  (Przeczytany 4759 razy)

Offline Jurand

Rama do lustra
« dnia: 18 Maja 2014, 18:51:24 czas Polski »
Pora na pochwalenie się realizacją. Na pomysł podzielenia się wpadłem jak już zacząłem pracę, więc przepraszam za trochę słabą jakość zdjęć (z telefonu).
Po przebudowie pokoju potrzebne było lustro. Duże. Skoro tafla stoi "za szafą" to przecież nie będę kupował nowego, prawda?   8)
Dziś niedziela - znaczy dzień wolny od pracy. Idealny czas na hobby  ;) No to do roboty! Za stół warsztatowy posłużył mi dziś stół grillowy. "Odpady" sosnowe po przebudowie (deski gr. 20mm, a właściwie ich obrzyny) jako materiał wyjściowy.
Plan - zamiast wręgować deskę, odetnę z niej listwę i dokleję od spodu (składając dwa kawałki razem nie gubię "wzoru" - choć i tak będzie lakierowane na biało to słoje mają lekko prześwitywać). Dodatkowa korzyść - rama zyska na grubości/solidności. Ścisków mam sztuk 5, nie będę czekać między kolejnymi elementami aż klej złapie - biorę to co mam, czyli wkręty, żeby dociągnąć dwie listwy podczas klejenia. Za krótkie? No to wiertło fi 8 i pogłębione gniazda. Nawiercane co 10 cm:

Po przeschnięciu - strug w dłoń. Czas idealnie wyrównać klejenie. Na szczęście ścisk się zmieścił między deskami stołu  ;)

Czas przetestować "kątowość" przyrżni (zakupiona wczoraj do plastikowych listew przypodłogowych):

Na zabawy w ładne połączenia za bardzo nie mam czasu ani warunków. Zdecydowałem się na klej+wkręty. Wiertło fi 15, żeby schować śruby. Zabiję je flekami. Łączenia z góry i z dołu - nie będzie ich widać po powieszeniu lustra.

No i mamy ramę. 80x140cm. Szerokość ramiona 5cm.

...ale to nie koniec!  ;) Te kanty jakieś surowe.

Od środka małe urozmaicenie. Jedyny frez "ozdobny" jaki na razie mam do frezarki górnowrzecionowej. Od zewnątrz - strug i fazowanie krawędzi. Wyrównane szlifierką oscylacyjno-rotacyjną + ręcznie gdzie trzeba papierem (na kostce gumowej lub w paluchach).

Jeszcze malowanie:

Jutro troszkę przeszlifuję i położę delikatną drugą warstwę. Reszta (docięcie i zamocowanie tafli lustra, dorobienie wieszaków, powieszenie) dopiero w następny piątek popołudnie, bo delegacja mnie czeka....  ???

Jak wam się podoba "szybka niedzielna robota"?  ;D
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2014, 18:53:09 czas Polski wysłana przez Jurand »

Offline Jurand

Odp: Rama do lustra
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2014, 18:59:54 czas Polski »
Zapomiałem wspomnieć, że obawiałem się tej przyrżni. Kupiona na szybko - jakoś nie budziła mojego zaufania. Proste cięcie listew przypodłogowych z tworzywa to jedno, a cięcie ram pod kątem 45st, żeby po złożeniu wyszło równo na przekątnych i jeszcze nie wangowało się to co innego. Przekątne ok, po oczyszczeniu przymierzyłem do ściany - idealnie leży!  ;D
Na pewno czeka mnie zakup ukośnicy. Ale najpierw miejsce na warsztat muszę ogarnąć.... ::)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2014, 19:12:17 czas Polski »
Osobiście nie preferuję niedzielnej pracy  . Dobrze nie widzę , ale korki zrobiłeś ze sztorca   ?

Offline Jurand

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2014, 19:18:18 czas Polski »
Cóż zrobić, skoro tylko weekendy wolne. A pogoda dopiero dziś się pojawiła. Zresztą - taka praca to dla mnie przyjemność. Odpoczywam psychicznie pracując fizycznie. ;)
Co masz na myśli "ze sztorca"? Fleki to gotowce - krążki fi 15, jakieś 10 mm grubości, lekko zfazowane, żeby łatwo się je wbijało.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2014, 19:47:07 czas Polski »
"? Fleki to gotowce

Ok , ale są takie ciemne i wyglądają jak sęki po gałązkach  , a nie z  wzdłużnym usłojeniem

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2014, 20:44:37 czas Polski »
Wewnętrzną fazę dociąłbym do kąta prostego, a nie po łuku. No ale to moje widzimisię ;) Całość przyzwoita. Te fleki faktycznie mylące oko. Zamierzasz malować to lakobejcą?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maja 2014, 22:31:58 czas Polski »
Na zabawy w ładne połączenia za bardzo nie mam czasu ani warunków
trochę szkoda, ale w końcu liczy się efekt końcowy i to żebyś Ty i szanowna małżonka byli zadowoleni, prawda?

Offline Jurand

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maja 2014, 10:49:09 czas Polski »
Warunki trochę "polowe" jak na dokładniejsze połączenia. Będzie warsztat z prawdziwego zdarzenia to i połączenia będą ładniejsze.   ;) Poza tym na to idzie biała lakierobejca Tikkurilla, którą malowałem komodę i łóżko - ona dość grubo kryje, słoje lekko prześwitują. Nie byłoby i tak widać zbyt ładnie połączeń (farba, którą użyłem, nakładana pędzlem pozostawia ślad pociągnięć). To zostawię sobie na "inne prace". Generalnie jestem zadowolony - wyszło równe połączenie na ucios (przykładałem się pociągając pędzlem, żeby odpowiednio słoje schodzące się pod kątem prostym uwydatnić), tak jak wspomniałem flekowanie praktycznie niewidoczne (od góry i od spodu).

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maja 2014, 18:45:58 czas Polski »
flekowanie praktycznie niewidoczne

Jak o coś pytam    ,  to w jakimś celu i miło by mi było dostać odpowiedź     ,  bo wiąże się  to   z jakąś wskazówką   , może dla Ciebie nie  istotną  , ale dla  fachowości wykonania i wiedzy innych  kolegów  , myślę  że   ważną

Offline Jurand

« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maja 2014, 18:58:33 czas Polski »
Oooj, czuję zgrzyta i nie rozumiem dlaczego. Zapytałeś Kolego o fleki, czy "ze sztorca". Nie wiem co miałeś na myśli (co zresztą wspomniałem licząc po cichu na wyjaśnienie), więc napisałem, że to gotowce. Po prostu kupiłem takie kiedyś w sklepie i czasem używam do maskowania wkrętów. Jeśli ta odpowiedź cię nie zadowala to zadaj pytanie jeszcze raz rozwijając je - chętnie odpowiem.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maja 2014, 19:23:19 czas Polski »
i wyglądają jak sęki po gałązkach  , a nie z  wzdłużnym usłojeniem

Nie  jest  moim celem  Cię urazić   - może to co wcześniej  napisałem nie zrozumialeś ?

flek może być zrobiony z na sztorc      ( jest  zazwyczaj    ciemny  )  tzn. np odciety kawałek   krążka     z kija od  szczotki i wklejony ,
lub zrobiony  wiertlem   tzw   sękownikiem wykrojony mały  krążek z  deski o  poziomym układzie  słoi  .

Offline Jurand

« Odpowiedź #11 dnia: 19 Maja 2014, 19:45:26 czas Polski »
Uffffff... Czyli drobne nieporozumienie.  ;)
W takim razie ten flek wygląda jak cięty z toczonego wałka. Ciemniejszy kolor pojawia się po zbyt mocnym przyłożeniu do szlifowania (przypalone lekko). Nie wiedziałem, że są w sprzedaży fleki cięte równolegle ze słojami.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Maja 2014, 19:58:20 czas Polski »
no to kolego jesteśmy  w domu  . Tak też myślałem , pisząc że sa ciemne  i dlatego  nie  dawałem  Ci   spokoju .

Otóż , one nie nadaja sie do takiego  flekowania i  z powodu zsychania sie drewna  ramy   ,  a fleka w inną   stronę   ( inny układ   słoi )  będzie to  zawsze widoczne  pod  farbą  .
Należy dobierać  leżące  słoje  na  fleku , a ideałem  było   by kupić sobie komplet  sękownika  ( wiertło  +  wykrojnik )  który  nie  jest  drogi  i samemu wykrawac  flek z drewna które obrabiamy  . W Twoim wypadku nawet z niewidocznej strony   ramy -  mamy ten  sam  gatunek drewna i ta sama  wilgotność

Offline Jurand

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maja 2014, 00:02:05 czas Polski »
Pogooglowałem i już wiem o co chodzi. Przy okazji pewnie kiedyś zakupię...
Dzięki za podpowiedź!  ;)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Maja 2014, 23:36:22 czas Polski »
Jak wam się podoba "szybka niedzielna robota"
jak dla mnie całkiem nieźle :)
zgadzam się z tomkiem z co do fleków - już przerobiłem tą lekcję na własnej skórze :( trzeba uważać na układ słojów