19 Czerwca 2026, 14:19:11 czas Polski

Autor Wątek: Dłuto szybko się tępi  (Przeczytany 22353 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Dłuto szybko się tępi
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Lipca 2015, 15:05:57 czas Polski »
Bardziej odpowiada mi rola forum jako źródła informacji niż jako skrzynka w Hyde Park'u. Tak samo bardziej mi odpowiadają wpisy Szymka bo ma coś do powiedzenia niż wpisy "ni przypiął ni przyłatał" po to tylko żeby ,albo coś napisać albo przypisać sobie wydumaną rolę "mentora" . Forum ma tylko jednego administratora-cenzora , o czym nie dawno się przekonałem i tylko ten fakt uznaję . W wątkach , w których zabieram głos zawsze będę negował brak konstruktywizmu.
Albo - przepraszam to nie dotyczy wszystkich  - mamy coś do powiedzenia i robimy wpis albo czytamy ze zrozumieniem. Jest to prosta zasada ,która porządkuje forum. Ta ostatnia uwaga dotyczy też między innymi tych Kolegów ,którzy tak pilnie tropią nowych użytkowników nie odwiedzających działu "Przedstaw się..." w imię zachowania porządku ,którego nie ma podobno na innych forach. Jeśli chcemy porządku zachowujmy go sami.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #46 dnia: 19 Lipca 2015, 15:45:28 czas Polski »
Jeżeli uznasz moją wypowiedź za atak personalny to słusznie   

Napiszę krótko -UZNAM ;D  nigdy tego nie ukrywałem że nie jestem fachowcem w dziedzinie stolarstwa.Lubię witać nowych kolegów ,widząc że przeczytało wątek np.15 kolegów i nikt nie przywitał,przywitam ja ,nie wszystkim się to podoba i w zasadzie nie musi ,jest wolność słowa,ale śmieszy mnie przekonywanie do teorii których nie potrafimy uzasadnić ,a opieramy się na informacji z sieci i damy sobie życie odebrać za to co zostało napisane :P
A kolega to też raczej nie ma się czym pochwalić ,nic w galerii ,a najwięcej siedzi w head parku gdybając  ;D
Bez urazy ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Lipca 2015, 15:53:43 czas Polski »
A co konkretnie w temacie wątku ,Kolega może wnieść nowego ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Lipca 2015, 15:57:54 czas Polski »
Mam 9 dłut Narexa, ostatnio pracuję nimi w buku, jesionie i sośnie. Ani razu nie miałem opisywanego w wątku przypadku, gdyby mi się  przydarzył odesłałbym dłuto do reklamacji albo opisałbym zdarzenie i wraz ze zdjęciami wysłał do producenta z prośbą o komentarz.
Wszystkie dłuta po rozpakowaniu ostrzyłem na papierach wodnych na tafli szklanej.
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2015, 16:01:39 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #49 dnia: 19 Lipca 2015, 16:15:30 czas Polski »

Krzysiek :) Pisałeś o czytaniu ze zrozumieniem :P więc powtórzę
Jak się dłuto rozhartowało np.(przy nie odpowiednim szlifowaniu) ,to można je na nowo zahartować.
Może jako przykład podam, jak kolega mechanik hartował przecinaki ze stali zbrojeniowej.
Po zrobieniu przecinaka ,czyli odcięciu ,rozklepaniu na gorąco i naostrzeniu ,nagrzał  go i powoli hartował wkładając powoli do wody ,patrząc na kolor metalu. 
Wiem, to nie dłuto ,ale widziałem to na własne gały,jak on to robił ,a przecinaki wyszły że mucha nie siada :)
Najważniejsze jest z jakiego materiału jest zrobione dłuto,i jak zahartowane,nie może być ani za twarde(będzie się kruszyć)ani za miękkie bo szybko będzie się tępić.
Za tyle mogę ręczyć ,bo widziałem i uczestniczyłem w tym "zabiegu" :)
Pozdrawiam ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Lipca 2015, 16:22:30 czas Polski »
Amigorg -To są dłuta "wood line" czy "wood line profi" . Jeżeli oba rodzaje to jakie widzisz , jeżeli są, różnice w pracy z nimi ?
Pytam bo jak pisałem wcześniej przymierzam się do zakupu dłut i na celowniku mam min. Narex'y.
Tutaj we Francji jeśli chodzi o ceny to między Narex'ami a Stanley'ami różnica jest niewielka i każda informacja jest dla mnie ważna.
Kupiłem sobie nóż do "kocura" od Kirschen'a i jestem bardzo zadowolony , ale dłuta Kirschen'a są na razie poza moim zasięgiem.
Za dużo potrzeb. ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Lipca 2015, 16:39:49 czas Polski »
Krzyś48 - widziałem klip Paula Sellers'a , którym hartował on noże do strugów. Bardzo fajnie to wyglądało i mam zamiar sam spróbować z grilem, ale jeśli chodzi o dłuta Narex to są one ze stali stopowej chromowo-wanadowej i tutaj może być problem.
Skłaniam się ciągle do opcji preferowanej przez paru kolegów ,że takie dłuto powinno być reklamowane a nie naprawiane we własnym zakresie. W końcu za darmo się go nie dostaje. Natomiast ciekawe jest czy ktoś przechodził już przez taką procedurę reklamacji i ma w tym względzie jakieś doświadczenia.
Również pozdrawiam  :D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Lipca 2015, 17:01:01 czas Polski »
Są to Narexy Profi. Wbrew temu  co piszą, dłuta po zakupie trzeba naostrzyć. Teraz nawet poszedłem sprawdzić czy nie ma wykruszeń czy wywinięć, nie są nawet specjalnie stępione mimo, że dawno ich nie ostrzyłem. Trzonki też nie są uszkodzone mimo, że nie mają opasek metalowych na końcach. Całkiem dobre są też komplety PROFIX z Lidla (4 szt), używam ich do prac mniej ważnych, na razie ich nie uszkodziłem. Tzw "lepszych" nigdy nie miałem,  nie mam więc porównania. Te co mam wystarczają mi.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #53 dnia: 19 Lipca 2015, 17:05:50 czas Polski »
mam zamiar sam spróbować z grilem,

Zapomniałem dodać ,że kolega nagrzewał palnikiem gazowym,czyli szybko i tu gdzie trzeba.A jeśli chodzi o różne stopy metali z których wykonane są dłuta to milczę :-X
Chyba że coś w sieci by się znalazło :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Lipca 2015, 17:18:43 czas Polski »
Całkiem dobre są też komplety PROFIX z Lidla (4 szt)
Na nie też poluję ale dawno ich tu nie było.

Zapomniałem dodać ,że kolega nagrzewał palnikiem gazowym,czyli szybko i tu gdzie trzeba.
Też dobry pomysł , szczególnie do dłut bo są wąskie. Szersze kawałki takie jak noże do strugów to chyba jednak lepiej nagrzewać "w masie" czyli np. w grilu. Natomiast odpuszczać będę w piekarniku elektrycznym . Uratowałem jeden taki przed wyrzuceniem przez Żonę (tu przyklęk ) na śmieci , bo spaliła się jedna grzałka.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Lipca 2015, 18:20:03 czas Polski »
Dla tych ,którzy chcą sami spróbować hartowania ( min. i dla mnie )

Offline hycel

« Odpowiedź #56 dnia: 19 Lipca 2015, 20:00:57 czas Polski »
Witam .
   Z dużą ciekawością czytam powyższe wpisy , problemom metalurgi poświęciłem kiedyś
wiele czasu . W swoim ,,stolarskim grajdołku " mam ponad 60 dłut ,od tanich Narex,sów
do Japońskich , zwykłych jak i tych z najwyższej półki .
   Myślę ,ze to pozwala mi napisać mój punkt widzenia . Pragnę zaznaczyć ,ze nie mam
merytorycznego przygotowania (wykształcenie ) i moja poniższa wypowiedz nie może być
traktowana jako autorytatywna .
  Z kiepskiej rudy ,nigdy nie zrobi się dobrej stali.
   Wytop rudy jak i obróbka cieplna jest niezwykle ważna i złożona.
 Problem Hartowania jest bardzo skomplikowany ,różne stale hartuje się
 w płynach ,gazach i innych substancjach .
 Są stale ,które w nie wielkim stopniu poddają sie hartowaniu  i są stale ,które jest
ciężko rozhartować .
 Co do  narzędzi stolarskich ,mam ostrza strugów dwu-warstwowe .
Strona tnąca jest ze stali wysoko węglowej ( twardej) przeciwna z miękkiej stali .
 Problem twardości dłut też nie jest taki oczywisty. Myślę ,ze dłuto dla amatorów
nie powinno być zbyt twarde ,czy amator jest w stanie naostrzyć wysokiej jakości
stal ? .Śmiem twierdzić ,że może mieć z tym problem. Widziałem kamienie
wielkości dłoni ,które kosztowały 72 000 złoty.
Jakieś dwa lata temu popełniłem szaleństwo i sprowadziłem z Japoni
dłuto 40 mm z bardzo wysokiej półki . Za jego cenę miałbym duży komplet
,,wisienek". Niestety zakup był nieudany. Po naostrzeniu ostrość była faktycznie
niesamowita ,ale co z tego , po wydłutowaniu paru gniazd w dębinie ,zauważyłem na
ostrzu mikro wykruszenia . Te dłuto jest do drewna miękkiego ,a więc nie dla mnie.
  W swej codziennej pracy do ,,ciężkiego " dłutowania używam dłut Kirschen i japończyków .
Do prac lżejszych i snycerskich moich ulubionych PFEIL.
    Pozdrawiam.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Lipca 2015, 20:20:00 czas Polski »
A jak spisują się w Twojej pracy Narex'y i co nimi robisz?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #58 dnia: 19 Lipca 2015, 20:34:31 czas Polski »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Lipca 2015, 21:07:05 czas Polski »