21 Kwietnia 2026, 13:20:51 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789751 razy)

meridox

• Gość
Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #2655 dnia: 02 Sierpnia 2017, 10:10:30 czas Polski »
Właśnie byłem na zakupach w Lidlu i wpadła mi w oko taka wyrzynarka za 140 zł..PSTK 800 B2.

http://allegro.pl/wyrzynarka-parkside-pstk-800-b2-800w-nowa-i6913005377.html

Czy ktoś może coś o niej powiedzieć. Warta tych pieniędzy czy dozbierać na jakąś Makitę albo Boschka ? Obecnie mam taniego słabego Skila, w którym kółko prowadzące brzeszczot jest już półkolem i nawet się nie kręci tylko szoruje o brzeszczot.

mam, posiadam tnie jak jej się podoba, o równym cięciu nie ma co marzyć, wsadziłem ją pod stolik i jak od góry ramie z łożyskami trzyma brzeszczot to daje rade ale cięcie z ręki to porażka

Offline Strużyn

« Odpowiedź #2656 dnia: 02 Sierpnia 2017, 11:12:54 czas Polski »
Dzięki meridox....ja bym jej używał jedynie do cięcia z ręki, więc odpuszczam. Teraz będę się lepiej przyglądał prowadzeniu brzeszczota :)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2657 dnia: 03 Sierpnia 2017, 11:50:54 czas Polski »
Brzeszczoty w ferworze walki wyparowały z niektórych opakowań. Na pewno wzięte na degustację.

Offline dominik91p

« Odpowiedź #2658 dnia: 03 Sierpnia 2017, 14:55:19 czas Polski »
To może ja też się wypowiem co do narzędzi Parkside które posiadam i  zastanawiających się przekonam do zakupu lub też nie :)
Opinia może być nie do końca obiektywna gdyż nie mam porównania ze sprzętem klasy wyższej ale jak najlepiej spróbuje oddać w skrócie moje wrażenia.
Po kolei.
1. Wyrzynarka akumulatorowa PSTDA 20-Li A1 https://www.lidl.de/de/parkside-akku-pendelhubstichsaege-pstda-20-li-a1-mit-akku/p243376
Używana przy docinaniu elementów drewnianych mebli ogrodowych oraz przy kładzeniu paneli w pokoju o powierzchni 22 i 10 m2.
Wyrzynarka na baterii 2000mah padła przy docinaniu ostatniego  panelu w pokoju 22m2. Tnie prosto chodź trzeba się przyzwyczaić do wskaźnika cięcia. Opcja oscylacji działa i faktycznie przyśpiesza docinanie kosztem jakości obrobionego materiału. Ogólnie nie mam zastrzeżeń.

2.Odkurzacz budowlany PNTS 1500 C4 https://www.lidl.de/de/parkside-nass-und-trockensauger-pnts-1500-c4/p249358
Generalnie używany podczas remontu gdzie zapełniłem jego worek do pełna. Wciągał gips i pył po docieraniu gruz i ścinki drewna.Ponadto używany przy odkurzaniu samochodu.Moc ssania porządna nieporównywalnie większa od domowych także jestem bardzo zadowolony. Używałem również jako opcję podpinania urządzenia zewnętrznego do wyrzynarki i młotowiertarki. Czas załączania i jego opóźnienie po skończonym np. odwiercie prawidłowa. Jedyne zastrzeżenie mam do rury teleskopowej która nie działa precyzyjnie tj. mechanizm blokowania zacina się co skutkuje tym że rura albo nie chce się  zatrzasnąć albo odblokować. Również rura giętka nie ma pancerza i wąż zwyczajnie można ścisnąć ręką ale akurat w tym przypadku ma to swoje plusy i minusy. Ogólnie sprzęt godny polecenia.

3.Wiertarko wkrętarka PSBSA 20-Li A1 https://www.lidl.de/de/parkside-2-gang-akku-schlagbohrschrauber-psbsa-20-li-a1-mit-akku/p244416

Używana do robienia odwiertów w pniach akacjowych (mokrych ) piórem 16 i 20. Pomimo tego że drewno akacjowe jest bardzo twarde a moje dodatkowo było jeszcze mokre dokonałem odwiertu  przy pomocy pióra 16 ale dodam że nie było to szczególnie łatwe  . Przy 20 był już większy problem i szczerze powiedziawszy nie chciałem jej katować bo nie do tego ona służy:) Jako ciekawostkę dodam że w jabłonce pióro 22 nie robiło wrażenia na wkrętarce:). Poza tym wierciłem nią za pomocą udaru w lastryko i betonie. Podchodziłem do opcji udaru trochę sceptycznie ale jak się okazało niesłusznie. Z wiertłami  6 i 8 do betonu bez włączonego udaru mogłem sobie co najwyżej pomarzyć o przygotowaniu otworu pod kołek. Z udarem ... :) sprawa poszła lepiej niż oczekiwałem. Co prawda nie jest to wiertarka udarowa ale gdybyście takiej akurat nie mieli to ta jako awaryjna by was wyręczyła. Bateria 2000mah 3 odwierty piórowe 20 w betonie i 10 lastryko do tego montaż kołków plus trochę zabawy na sucho i padła:P . Jedyny minus po skręceniu  uchwytu do zera minimalne wiertło jakie możemy zastosować to 2mm.Ogólnie sprzęt powyżej oczekiwań.

4. Precyzyjna wiertarko szlifierka PFBS 160 B2 https://www.lidl.de/de/parkside-feinbohrschleifer-pfbs-160-b2/p245614

Dzisiaj kupiona nie testowana :)

5. Narzędzie wielofunkcyjne  PAMFW 12 A1  https://www.lidl.de/de/parkside-akku-multifunktionswerkzeug-pamfw-12-a1/p221328

Używana do szlifowania mebli drewnianych ogrodowych pod impregnat do zdzierania rdzy docinania drewna elementów sztucznych i metalowych.
Bez narzędziowy sposób montażu elementów super sprawa. Urządzenie poręczne i dość mocne jak na 12V . Bateria mogłaby trochę więcej wytrzymać ale w sumie to  1500mah . Ponadto i tak popracujecie na niej około godzinę przy różnych trybach prędkości a biorąc pod uwagę jej przeznaczenie to wydaję mi się że jest to wystarczająco dużo. Co do wyposażenia to papiery ścierne praktycznie się nie zużywają i pamiętać trzeba o brzeszczotach aby nie pomylić drewna z metalem. ja tak zrobiłem i  dwa ząbki wyłamałem. Minus dla elementu do którego przytwierdza się papier. Wykonany jest od spodu z gumy więc w momencie dojechania do rantu obrabianego materiału łatwo się uszkadza. Nie wiem jak rozwiązane jest to w droższych modelach ale w tym trzeba zwrócić na to uwagę tym bardziej że cena takiego elementu to ok 50zł . Podsumowując spisuje się bardzo dobrze. Z uwagi że w Lidlu będzie niedługo ten sam model w wersji akumulatorowej 20V Team postanowiłem sprzedać tą którą opisuje :P

6. Myjka ciśnieniowa PHD 110 A1 https://www.lidl.de/de/parkside-hochdruckreiniger-phd-110-a1/p249361

Jeszcze nie testowałem.

7. Lutownica akumulatorowa PLKA 3.6 A1 https://www.lidl.de/de/parkside-loetkolben-akku-3-6v/p243878

Krótko i na temat. Nadaję się do lutowania "precyzyjnych" połączeń. Nie radzi sobie z większymi przewodami np. 1,5mm przewodu nie połączycie zbyt duże straty ciepła.

8. Młotowiertarka PBH 1050 B2 https://www.lidl.de/de/parkside-bohr-und-meisselhammer-pbh-1050-b2/p245243

Odwierty w betonie przy pomocy wierteł 6 8 10 to dla niej masło. Skuwanie płytek na posadzce żaden problem.  Długi przewód szybka wymiana wierteł dobrze leży w dłoni. Minusy:
-Dodatkowa rękojeść mogłaby mieć zakres regulacji góra- dół. O ile wiercenie w poziomie nie przeszkadza to wiercicie w pionie powoduje efekt że prawą ręką dociskamy wiertarkę a lewą tylko ją podtrzymujemy. Rękojeść dodatkowa jest na tyle wysunięta do przodu że nie ma możliwości dociskania wiertarki za jej pomocą gdyż nasza ręka jest już wtedy maksymalnie wyprostowana. Być może to tylko moje odczucie lub moja krótka ręka ale piszę co mi sie rzuciło negatywnego podczas pracy . 
- Wiertła nie są idealnie proste co powoduje efekt bicia bocznego. Dodatkowy uchwyt do wierteł po załączeniu w system SDS potęguje ten efekt
co powoduje że prawdopodobnie przy użyciu tego adaptera i użyciu zwykłego wiertła do betonu 6 otrzymamy otwór 7 :)
Czytałem że sam system SDS nie może być precyzyjny i efekt bicia bocznego to normalna sprawa więc uznajmy że tak ma być chyba że mamy tutaj na forum jakiegoś eksperta i wypowie się na ten temat:)
Co do mocy katowałem ją na wspomnianym wcześniej drzewie akacjowym przy pomocy pióra 24 i 30. Wiertarka na wolnych obrotach ma bardzo dużo siły i nie zatrzymywała się nawet przy silnym dociskaniu do drewna. Efekt katowania lekko wygięte pióro 24 i prawdopodobnie nadmierne zużycie szczotek bo miałem dziwne ręce pokryte kawałkami węgla :P
P.S
Już wiem że mokre drewno akacjowe to konkretny rywal :P

9. Szlifierka kątowa  PWSA 20-Li A1 https://www.lidl.de/de/parkside-akku-winkelschleifer-pwsa-20-li-a1/p248084

Tu również szybko i na temat. Solidna ciężka na oryginalnej dość grubej  tarczy  śruba 7,5mm nie robiła na niej wrażenia.
Nic więcej na jej temat się nie wypowiem gdyż używam jej najrzadziej a wcześniej wspomniana śruba to był jej najlepszy przeciwnik:)
Ciekawostką jest to że szlifierka posiada baterię 3000mah PAP 20 A2(pasuje do reszty urządzeń ) której nie można zamówić na stronie Parkside i KompernaS.

10.Bezprzewodowy pistolet na klej PHPA 3.6 A1 https://www.lidl.de/de/parkside-akku-heissklebepistole-phpa-3-6-a1/p239261
Pistolet jak pistolet działa i zgrzewa na gorąco :)

11. Stół Warsztatowy Zaciskowy http://fanlidla.pl/gazetka/2017.05.06.parkside/35616,Stol,warsztatowy

W tym przypadku ja mam parę pytań więc osoby mające taki stół proszę o info.

Jak macie jakieś pytanie chętnie udzielę odpowiedzi.

« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2017, 15:09:02 czas Polski wysłana przez dominik91p »

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2659 dnia: 03 Sierpnia 2017, 15:11:05 czas Polski »
.................................................................

Kolega Tyle się rozpisał a zapomniał napisać 1szego posta w dziale przedstaw się .Taki talent i się marnuje

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #2660 dnia: 04 Sierpnia 2017, 21:57:04 czas Polski »
No i mam tego świerka PFBS 160 B2
Zasadniczo jak na sprzęt za stówkę z haczykiem to jestem zadowolony.
Choć ewidentnie traciła moc to jednak na najniższych obrotach sprawnie ucieła spaxa, 2" gwóźdź, po cieła obrzeże castoramowego wiadra i narobiła w nim dziur.
Kto oczekuje flexa z tarczą 230 to na pewno się zawiedzie, ale do przecięcia obrączki wystarczy

Wysłane z korniszona

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2661 dnia: 04 Sierpnia 2017, 22:00:24 czas Polski »
Na najniższych?

Offline jabbbbba

« Odpowiedź #2662 dnia: 07 Sierpnia 2017, 20:47:36 czas Polski »
Hej!

Wielki wysyp fajnych rzeczy w nowej gazetce Lidla. Uważacie coś za godne uwagi? Ja pokuszę się chyba na kilka zestawów ścisków oraz szlifierkę taśmową (która swoją drogą chyba pierwszy raz w takiej odsłonie).

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #2663 dnia: 07 Sierpnia 2017, 21:34:26 czas Polski »
Dawno tu nie pisałem.
Kupił ktoś ten sprzęt do pompowania na baterie. Co pompuje koła i materace.
Czy mi się trafił wadliwy egzemplarz bo mam problem z uruchomieniem kompresora.
Jest jakoś magiczny sposób jak to się odpala.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2664 dnia: 07 Sierpnia 2017, 23:28:16 czas Polski »
A od 17 sciski. Ja chyba zajmę sobie kolejkę w nocy ;)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2665 dnia: 08 Sierpnia 2017, 08:41:03 czas Polski »
Tej nowej szlifierki taśmowej bałbym się kupić, że w nocy wylezą z niej jakieś kosmity. Wcześniej nie byłem pewien, ale teraz już wiem, za nowym wzornictwem elektronarzędzi parksajda stoi 9-latek.
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2017, 08:45:17 czas Polski wysłana przez bobbobson »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2666 dnia: 08 Sierpnia 2017, 10:27:52 czas Polski »
Marudzisz. Podobna do ryobi i blacka. A nie boisz się ze stara zacznie strzelać?

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2667 dnia: 08 Sierpnia 2017, 10:58:42 czas Polski »
A nie boisz się ze stara zacznie strzelać?
Najprędzej za zajumane waciki do uszu. ;)

A teraz mały test, bardziej na spostrzegawczość niż inteligencję - które sprzęciwo najtrudniej doczyścić, niekoniecznie z pyłu ze szlifowania drewna?
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpnia 2017, 11:08:01 czas Polski wysłana przez bobbobson »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #2668 dnia: 08 Sierpnia 2017, 11:30:20 czas Polski »
A to mówimy a praktyczności a nie wyglądzie :)
No i zamocowanie jej do stolika to jakaś masakra

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #2669 dnia: 08 Sierpnia 2017, 12:00:18 czas Polski »
Akurat te dwa zagadnienia są ze sobą powiązane. Miało wyglądać fajnie z tymi wszystkim zagłębieniami i wypustkami, a wyszło trochę groteskowo i w dodatku niepraktycznie. Przynajmniej wg mnie. I nie, nie jestem wrogiem narzędzi parksajda, ponieważ sam mam PBS 900 B2 - biorę duży pędzel malarski lub szmatę i za chwilę szlifierka może trafić spowrotem na półkę (tak już mam, nawet w stosunku do parksajdów). A tu?