20 Kwietnia 2026, 05:30:16 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789376 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #345 dnia: 13 Kwietnia 2015, 20:50:39 czas Polski »
Jeden i drugi sposób dobry tzn naprawianie i reklamacja, poprostu jak się akurat coś robi i maszynka potrzeba na już, to trzeba spróbować naprawić. Przeważnie jakiś Chińczyk śrubki nie dokręci, bo mu się spieszy  ;)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline alehar

« Odpowiedź #346 dnia: 13 Kwietnia 2015, 20:56:16 czas Polski »
Jaka może być przyczyna szarpania krawędzi ? Kąt natarcia zęba ? inne parametry piły ?

Jak dla mnie to do cięcia poprzecznego jest za rzadkie uzębienie. Typowa tarcza do cięcia poprzecznego to np. taka:
http://metaltech.sklep.pl/p/32497/7716/pila-do-ciecia-poprzecznego-ps210-500x44-gs-globus-dostepne-pily-tarczowe-do-drewna-obrobka-drewna-i-metalu-narzedzia.html , jak się patrzy na tę Twoją to bardziej do wzdłużnego się nadaje na moje nieprawne oko.

Raczej tej piły nie zastosuje do pilarki z Lidla ;( ale: moja ma 40 Z, ta o której piszesz 44 Z, kąt natarcia zęba: u mnie 16 st ta z linka ma 10 st.
Parametry zbliżone, chyba że ten kąt ma aż takie znaczenie.
Moja jest do ciecia wzdłużnego i poprzecznego, popatrz do katalogu CMT
Zrobię jak wcześniej koledzy radzili, czyli ciecie przy prowadnicy.
Pozdrawiam Alehar

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #347 dnia: 13 Kwietnia 2015, 21:14:47 czas Polski »
krzyś48 Jak pisałem posta to byłem w pracy i chciałem podskoczyć do sklepu żeby czasu nie tracić. W niedzielę rozkręciłem wstępnie odkurzacz i jedynie na szybko widziałem, że szczotka pokruszona.

Teraz byłem rozkręcić resztę i tyle zostało ze szczotek - obydwu  ::)

Dzwoniłem do serwisu Lidla i dostałem wymiary samych szczotek 5x10x32 (Szczotka węglowa typ SK - 10 do odkurzaczy Zelmer Alfa (A9)), ale po pomiarach resztek tych moich to wychodzi 6x11x? mm. W serwisie sprzedają jedynie komplet szczotki+szczotkowyłamacz po 30 zł + przesyłka. Na miejscu mogę kupić same szczotki po 10 zł, tylko diabli wiedzą co dobrać.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #348 dnia: 13 Kwietnia 2015, 22:08:45 czas Polski »
W serwisie sprzedają jedynie komplet szczotki+szczotkowyłamacz po 30 zł + przesyłka.

I to jest najlepsze rozwiązanie :) chyba że znajdziesz jakieś podobne o tych samych właściwościach tzn.twardości a wymiar możesz na drobnym papierku doszlifować.A i raczej nie polecam używania starych sprężynek bo mogą być rozhartowane.

Offline Sonia

« Odpowiedź #349 dnia: 13 Kwietnia 2015, 22:40:23 czas Polski »
Raczej tej piły nie zastosuje do pilarki z Lidla ;( ale: moja ma 40 Z, ta o której piszesz 44 Z, kąt natarcia zęba: u mnie 16 st ta z linka ma 10 st.
Parametry zbliżone, chyba że ten kąt ma aż takie znaczenie.
Moja jest do ciecia wzdłużnego i poprzecznego, popatrz do katalogu CMT

Wiem, że jest teoretycznie do obu. Mnie uczyli tak, że kąt natarcia jest istotny, ilość zębów jest istotna, wysokość zęba i ustawienie zębów (tutaj protiwpołożne i z tego co pamiętam tak ma być). Wydaje mi się, że te różnice mogą mieć znaczenie, zwłaszcza, że dąb jest twardy i łupliwy i generalnie trudny w obróbce. Ale może mi się tylko wydaje ;-). Zwłaszcza, że faktycznie dobrze Ci koledzy radzą ciąć przy prowadnicy. Daj znać czy ta prowadnica pomogła, bo sama jestem ciekawa...
*Stolarstwo to sztuka maskowania*

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #350 dnia: 18 Kwietnia 2015, 21:28:39 czas Polski »
Od poniedziałku startuje w Lidlu Akumulatorowe narzędzie wielofunkcyjne za 169.00 zł. Ktoś posiada/zamierza kupić/coś może powiedzieć o tym sprzęcie?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #351 dnia: 18 Kwietnia 2015, 23:35:28 czas Polski »
Ja mam urządzenie na kablu.
Mam tez o bim film.
W sumie szkoda ze nie puścili aku na początku wolałbym wersje bez kabli.
Obejrzyj je w akcji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #352 dnia: 18 Kwietnia 2015, 23:59:18 czas Polski »
Przemek, cena jednego i drugiego jest taka dobra, że warto mieć oba.
Ja już kupiłem trzecią szlifierkę kontową, bo jak pracuje w metalu, osłabiało mnie ciągłe wymienianie tarczy do cięcia na tarczę do szlifowania, poza tym trzecią mam ze szczotką drucianą. Przy takim zestawie praca idzie dwa razy szybciej.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #353 dnia: 19 Kwietnia 2015, 09:37:19 czas Polski »
osłabiało mnie ciągłe wymienianie tarczy
a mnie wierteł  :o tak że mam ,można powiedzieć kilka wiertarek  ;)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #354 dnia: 19 Kwietnia 2015, 10:51:07 czas Polski »
Filmik obejrzałem Przemku, nastawiłem się na tak, a tu nowa gazetka znowu się pojawiła:

http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?id=638

Czy ktoś posiada coś z tej oferty?  Jakieś opinie? Ciekawie wygląda młotowiertarka o stolik roboczy.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2015, 10:52:39 czas Polski wysłana przez Marcin M »

Offline cyrulik

« Odpowiedź #355 dnia: 19 Kwietnia 2015, 11:06:51 czas Polski »
Ma ktoś ten stół zaciskowych?

Czasem by się przydał taki, tylko żeby nie był z plasteliny :-)
Pozdrawiam - Michał

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #356 dnia: 19 Kwietnia 2015, 11:46:21 czas Polski »
Mam tę młotowiertarkę, bardzo dobra, kupiłem ją jak skuwałem kafle gresowe położone na zaprawę  betonową na tarasie. Skuł 30m2 tych kafli bez problemu działa do dzisiaj.
A szlifierki, to właśnie to te trzy co mam, jak dla mnie rewelacja. Mocne z regulacją obrotów.
Stolik chyba pierwszy raz jest w ofercie ?

Offline Artiste

« Odpowiedź #357 dnia: 19 Kwietnia 2015, 13:19:35 czas Polski »
Młotowiertarka w mojej opinii jest warta swej ceny natomiast posiadam stolik identycznej konstrukcji tyle że innej marki, bardzo szybko się rozpadł, szczerze nie polecam.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #358 dnia: 19 Kwietnia 2015, 14:20:41 czas Polski »
Kupiłem taki stolik w Leroy Merlin ponad dwa lata temu, służy do dziś i nie żal wydanych pieniędzy.
Przydatny szczególnie na wyjazdach.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #359 dnia: 19 Kwietnia 2015, 16:44:30 czas Polski »
Młotkowiertarkę mam ponad 2 lata, nie pracuję nią często, ale poradziła sobie z rozkuciem betonowego stropu przy wykonywaniu wejścia na strych przy projekcie "Schododrabina" :   http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/schododrabina/msg1511/#msg1511

a także przy wierceniu otworów pod kołki plastikowe w betonie i cegłach.

Prawie identyczny stolik tylko B&D używam ponad 20 lat, tyle tylko, że 10 lat temu zmieniłem deski blatu na dębowe. Najlepiej w Lidlu go podotykać.