20 Kwietnia 2026, 05:34:23 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789381 razy)

krzysiek_z

• Gość
Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #900 dnia: 18 Stycznia 2016, 20:03:01 czas Polski »
Pawel - ale b.....ałągana, trochę mi lepiej że nie tylko ja tak mam ;) Ale za to BHP zachowane, gaśnica w zasięgu ręki jest

Offline 91az

« Odpowiedź #901 dnia: 18 Stycznia 2016, 22:19:58 czas Polski »
Może ktoś z posiadaczy frezarki zrobi jakąś recenzję? :)

Pierwszy rzut oka dyletanta: wiotkie i delikatne.
Podstawa z miękkiego tworzywa sztucznego u mnie lekko nierówna/wybrzuszona (prawdopodobnie śrubki mocujące + źle spasowane otwory, damy radę pilniczkiem iglakiem). Na tyle miękka, że paznokciem zdrapałem naddatek materiału na brzegu otworu :-) .

Ogranicznik z tworzywa sztucznego taki sobie, przechyły w uchwycie po dokręceniu blokady nie rokują dobrze na przyszłość, trymer do precyzyjnego ustawienia głębokości chodzi na połowie obrotu lekko na drugiej połowie zgrzyta wysuwając śrubkę z trochę przypadkowym skokiem (sic!). Damy radę smarem silikonowym...

Stopka ogranicznika buja się na śrubce - damy radę podkładką i dokręceniem.

Pokrętła/uchwyty blokad z tworzywa sztucznego nie budzą zaufania - miękkie, strach docisnąć mocniej.

Frezy IMHO troszkę lepsze niż Condora, choć łożyska faktycznie ... hmm wyglądają na delikatne.

No i te sprężyny (odbojniki na prowadnicach) bez osłonek. Same prowadnice "na sucho" raczej nie gibają się na boki.

Późna noc więc nie włączałem, zobaczymy jutro jak zbiera materiał.

Miało być tanio, jest tanio, byle giry nie urwało ;-) .

O ściskach tylko tyle, że wiem na co będę zbierał w przyszłości w pierwszej kolejności i nie będą to ściski Parkside. Na razie pokombinuję co podkleić na stopki, żeby nie zjeżdżały z drewna po zaciśnięciu. Jakoś budżetowy metalowy top-tools budzi więcej zaufania po zamontowaniu i dociśnięciu materiału :-/ . Cóż w jednoręcznie zaciskowych cena niestety bezkonkurencyjna.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #902 dnia: 18 Stycznia 2016, 23:23:09 czas Polski »
Dziś ok. 14.00 w Skierniewicach było jeszcze sporo frezarek.
Co do ścisków jednoręcznych to mam takie i używam do przytrzymywania i do klejenia gdzie nie potrzeba wielkiej siły. Za tą cenę REWELACJA (dużo lepsze niż taniocha z Allegro w której pękają rączki - Parkside mogę cisnąć i cisnąć - na razie nic nie pękło, nic nie puszcza) choć docisku nie mają jakiegoś wielkiego.

Offline 91az

« Odpowiedź #903 dnia: 18 Stycznia 2016, 23:40:50 czas Polski »
Parkside mogę cisnąć i cisnąć - na razie nic nie pękło, nic nie puszcza) choć docisku nie mają jakiegoś wielkiego.

No właśnie Pan Bóg nie poskąpił siły w dłoni i jak dziś pocisnąłem testowo dwie ostrugane kantówki sosnowe 50x50, to tak jakby plastikowy cyngiel lekko dał za wygraną, tak że bałem się dalej iść w tę stronę. Siła docisku nie powala, mogłem spokojnie wyjąć z tego uchwytu kantówkę (śliskie stopki też pomogły, chciałoby się choćby milimetra białej gumy). Na klejonkę chyba przyjdzie kupić coś mocniejszego :-)

Na plus, że można obrócić chwytaki i zadziałać ściskiem rozporowo.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #904 dnia: 18 Stycznia 2016, 23:47:23 czas Polski »
Stopki faktycznie lubię się zsuwać. Nigdy bym nie wpadł na to żeby tymi Parksajdami ściskać coś większego przy klejeniu (chyba, że w ilości siła). Z reguły służą mi do przytrzymywania.
Do klejonki to albo knechty (zwornice) albo porządne ściski śrubowe (ja mam stare kupowane okazyjnie na Allegro i pieczołowicie odrestaurowane - trzymają jak diabeł ;) )

Offline 91az

« Odpowiedź #905 dnia: 18 Stycznia 2016, 23:55:36 czas Polski »
Nigdy bym nie wpadł na to żeby tymi Parksajdami ściskać coś większego przy klejeniu

Naoglądałem się filmików ze ściskami Irwin w tle i mi się zamarzyło, że za 17 zł w Lidlu kupię sobie coś tej klasy ;-) Tak masz rację, ich przeznaczenie jest jasne: do lekkich prac i obiecuję nie przeginać ...

... za bardzo :-)

Offline velsyster

« Odpowiedź #906 dnia: 19 Stycznia 2016, 00:12:20 czas Polski »
Frezarka niezablokowana gibie sie, pod stolik to trzeba ja jeszcze jakos ustabilzowac.

Offline Przemcio

Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #907 dnia: 19 Stycznia 2016, 00:29:43 czas Polski »
Jak chcesz ja pod stolik to uważaj na oczy. W tych frezarkach lubiły się frezy luzować. O ile używając jej jako górnowrzecionowej grozi to zniszczeniem jedynie materiału o tyle w stoliku może być niebezpiecznie.

A jak ktoś chce ściski irwin quick grip xp to w Leroy-u sa na końcówkach serii. I jak na Allegro krótkie sa powyżej 100pln to w Leroyu kupowałem 900mm za ok 80 pln :) a 150 mm za 54 chyba.

Se zaszalalem i kupiłem po 2 szt z każdej dlugosci :)

I tak sie fajnie klei :)

« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2016, 00:35:22 czas Polski wysłana przez Przemcio »

kerry

• Gość
« Odpowiedź #908 dnia: 19 Stycznia 2016, 10:06:30 czas Polski »
Wrzucę swoje przemyślenia - taker (zszywacz) z Biedry za 17,99 - dość solidnie wykonany, fajna cena, ale zszywki które są w komplecie mają dość szerokie grzbiety (są takie jakby bardziej płaskie), a przy próbie strzelenia dość standardowymi zszywkami z Castoramy (chyba jakieś stanley albo topex), zszywacz wali po dwie zszywki. Tak więc nie polecam...
http://www.biedronka.pl/pl/product,id,16121,name,zszywacz-tapicerski
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2016, 10:09:19 czas Polski wysłana przez kerry »

Offline Henry

« Odpowiedź #909 dnia: 19 Stycznia 2016, 10:17:57 czas Polski »
Co do ścisków jednoręcznych to mam takie i używam do przytrzymywania i do klejenia gdzie nie potrzeba wielkiej siły. Za tą cenę REWELACJA (dużo lepsze niż taniocha z Allegro w której pękają rączki - Parkside mogę cisnąć i cisnąć - na razie nic nie pękło, nic nie puszcza) choć docisku nie mają jakiegoś wielkiego.

Miałem 6 - tylko dwa nie pękły... bo przestałem ich używać ;) Oprócz plasticzanego mechanizmu pękały mi też rękojeści... a nie wydaje mi się żeby praca przy klawiaturze tak wyrabiała mięśnie ;)

Offline Maciek61

« Odpowiedź #910 dnia: 19 Stycznia 2016, 10:32:02 czas Polski »
Ja kupiłem (dzisiaj) pomimo ostrzeżeń ale jestem amatorem i praktycznie robię zawsze sam. Wyglądają jak wyglądają  ( na pierwszy rzut oka do klejenia ich nie polecam  to nie ta liga ) ale do montażu jako "trzecia/czwarta  ręka" pewnie się nadadzą a tak to musiałem albo przywiązać sznurkiem , gumą z bagażnika lub przybić/przykręcić to "cóś"  .
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2016, 10:33:49 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #911 dnia: 19 Stycznia 2016, 11:31:36 czas Polski »
Kiedyś kupiłem te ściski. Na dzień dobry usunąłem te trzpienie (ośki) na których porusza się rękojeść. Przewierciłem i w zamian wstawiłem pręt gwintowany fi 4mm i po dwie nakrętki na stronę. Teraz mogę używać ich do klejenia, ale częściej służą za trzecią rękę. :)
A do klejenia stosuję ściski Modeco. Wytrzymałe, a do tego tanie jak barszcz.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #912 dnia: 19 Stycznia 2016, 15:47:56 czas Polski »
No też napisałem że do przytrzymywania i do klejenia gdzie nie potrzeba dużej siły. Po prostu są delikatne.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #913 dnia: 19 Stycznia 2016, 19:54:24 czas Polski »
Więc i ja kupiłem ściski, komple dużych i komplet małych.
Służa tak jak poprzednie z allegro, jako trzecia ręka do przytrzymywania elementów. Jedynie trzeba nakleić kawałek gumy albo korek na łapki żeby się nie ślizgały.
Jako plus to są zdecydowanie lepsze od no name z allegro i młody się ucieszył jak dostał malutkie ściski dla siebie. Teraz może się bawić tak samo ja tata ;)

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #914 dnia: 22 Stycznia 2016, 18:16:44 czas Polski »
A ja mam pytanie odnosnie ukosnicy  PZKS 1500. Zauwazylem u siebie  problem z laserem czy co to tam jest :) swieci jak chce, sprawdzilem przelacznik, kable , niby wszystko ok, ale nie za kazdym razem moge to wlaczyc. Zaskakuje po kilku probach. Mial ktos podobny problem? Gdzie mozna dostac jakies czesci zapasowe do parkside?