21 Kwietnia 2026, 19:32:16 czas Polski

Autor Wątek: Elektronarzędzia Parkside  (Przeczytany 789792 razy)

Offline Wojtek Ś

Odp: Elektronarzędzia Parkside
« Odpowiedź #1035 dnia: 10 Lutego 2016, 08:52:26 czas Polski »
To teraz ja się wypowiem na temat wiertarki która była w lidlu. Zakupiłem ją w sobote, poskładałem do kupy i odpaliłem. Śmierdzi niemiłosiernie ale wiem że szczotki mają się delikatnie dotrzeć tylko że wali to palonym plastikiem. Sprawdziłem nic się nigdzie nie ociera a śmierdzi dalej. Kolejna kwestia to pisk jaki wydaje. Ciągle gdzieś coś piszczy i jest to nie do namierzenia. Włączyłem wiertarke i chciałem zostawić ją żeby chodzila bez obciążenia ale zaczeła mnie drażnić już po kilku minutach. w weekend znow ją odpale i zobacze czy dalej są takie objawy czy może naprawiła się sama od stania w warsztacie :D
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline wojo72

« Odpowiedź #1036 dnia: 10 Lutego 2016, 11:05:12 czas Polski »
Jeżeli chodzi o tą wiertarkę pionową, to w niej nie ma szczotek, silnik jest indukcyjny. Prawdopodobnie trzeba ustawić naciąg paska napędowego.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #1037 dnia: 10 Lutego 2016, 13:24:40 czas Polski »
Teraz już wiem więcej :) szczotki odpadają :D tylko co tak śmierdzi? paski naciągnięte dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje :P

Offline Robsonik

« Odpowiedź #1038 dnia: 10 Lutego 2016, 14:21:57 czas Polski »
robsonik, jaką szlifierkę kupiłeś za taką kwotę możesz podać namiary?

Ja kupiłem piłę ukośnice 1700w przesuwaną, do cięcia szerszych elementów

Offline tommek

« Odpowiedź #1039 dnia: 11 Lutego 2016, 08:52:02 czas Polski »
Nie wiem jak wasze wrażenia z użytkowania szlifierki taśmowej ale ja swoją dziś zwracam do sklepu. Wg mnie ma błąd konstrukcyjny i na dłuższą metę utrudniałoby to pracę i wymagało przeróbki. W moim egzemplarzu rolka napędowa jest mocno pod kątem i ciągle pcha taśmę w stronę obudowy i tego białego plastiku. Nie byłoby w tym nic złego gdyby byłą tam metalowa łata. Nawet jak odkręcę tą śrubę co się ustala tą rolkę bez napędu w ten sposób, że taśma będzie pod kątem to i tak papier ścierny mocno trze o obudowę. Włączenie na 5 sekund sprawia, że ten plastik aż parzy. Jeśli ustawie tak jak w instrukcji by taśma byłą równolegle do obudowy to taśma jest dosłownie piłowana, strzępi się i sypie nićmi na wszystkie strony. Myślę, że po takim dłuższym użytkowaniu taśma papieru ściernego przebiłąby się do śruby, która jest za tą białą osłoną i wtedy już kaplica... Rozumiem, że musi być jakaś blokada i taśma papieru ściernego musi być lekko pchana w stronę obudowy by nie spadała ale w takim wypadku niec zrobią tam metalową ścianę, a nie plastikową która w niedługim czasie się przetrze. W instrukcji z resztą jest napisane: wyreguluj taśmę tak by nie tarła o obudowę! U mnie nie da się tego tak wyregulować, co więcej obudowa jest cięgle "szlifowana" aż śmierdzi plastikiem.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2016, 08:55:54 czas Polski wysłana przez tommek »

Offline 91az

« Odpowiedź #1040 dnia: 11 Lutego 2016, 09:41:43 czas Polski »
szczotki odpadają :D tylko co tak śmierdzi? paski naciągnięte dobrze, przynajmniej tak mi się wydaje :P

Lakier izolacyjny przewodów uzwojeń stojana i wirnika ? Normalnie silnik po nawinięciu powinien poleżakować na wygrzaniu, ale po co skoro klient swoim prądem wygrzeje plastyfikatory i rozpuszczalniki z lakieru izolacyjnego :-/
Jeśli mam rację to najbardziej powinno (sic!) capić z otworów wentylacyjnych silnika.
Mam nadzieję, że to już nie etap zwarcia części uzwojenia - pod zwiększonym obciążeniem będzie śmierdzieć coraz bardziej aż do zadymienia, nie od razu muszą lecieć bezpieczniki.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #1041 dnia: 11 Lutego 2016, 09:52:17 czas Polski »

Lakier izolacyjny przewodów uzwojeń stojana i wirnika ?
Mam nadzieję, że to już nie etap zwarcia części uzwojenia

No wali właśnie od strony silnika ale nie zauważyłem żeby grzał się jakoś nadmiernie czy coś choć długo na nim nie pracowałem bo drażnil mnie ten smród i piszczenie. Bede w weekend i zobacze co i jak

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #1042 dnia: 11 Lutego 2016, 12:36:27 czas Polski »
Od 18.02 ma być w Lidlu Parkside Ukośnica 1500W za 249. Tnie 60/33m, więc żadna rewelacja IMHO :).

Offline baca814

« Odpowiedź #1043 dnia: 11 Lutego 2016, 20:51:41 czas Polski »
moja szlifierka działa poprawnie. Trafiłeś widocznie na wadliwy egzemplarz

Offline tommek

« Odpowiedź #1044 dnia: 12 Lutego 2016, 07:50:32 czas Polski »
A jak ściągniesz taśmę i popatrzysz na ten wałek napędowy to jest mocno pod skosem czy jest w miarę prosty?

Offline baca814

« Odpowiedź #1045 dnia: 12 Lutego 2016, 23:26:28 czas Polski »
jest w miarę prosty

Offline Harry_Hole

« Odpowiedź #1046 dnia: 13 Lutego 2016, 18:57:45 czas Polski »
Ja tez kupiłem dzisiaj czołg, na pierwszy rzut oka wygląda spoko, po włączeniu czuć moc, hałasuje w normie, nie zauważyłem też żadnych tarć, może faktycznie miałeś Pecha, zdarza się nawet z najlepszym sprzętem
Drewno na stojąco a baba na leżąco - wszystko wytrzyma

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #1047 dnia: 14 Lutego 2016, 12:06:17 czas Polski »
Male pytanie odnosnie odkurzacza z ostaniego rzutu, ktoy byl w lidlu jakos w zeszlym roku chyba. Gdzie kupujecie do nich worki, W necie widzialem, ze mozna dostac, ale ceny tez rozne. Pewnie te w nizszej cenie to zamiennik. Czy te zamienniki soie sprawdzaja? A moze wogole bez worka uzywacie?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #1048 dnia: 14 Lutego 2016, 12:44:09 czas Polski »
Bez worków można, ale raczej trzeba mieć sprężarkę żeby po każdym napełnieniu odkurzacza przedmuchać filtr.
Co do zamienników używam w Stanleyu i nie widzę problemu spełniają swoją funkcję.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline degie

« Odpowiedź #1049 dnia: 14 Lutego 2016, 20:39:09 czas Polski »
Witam,
Czy taka "Szyna zaciskowa 122 cm" to się do czegoś nada dla amatora? Czy szkoda kasy?
W szczególności jako prowadnica przy frezowaniu?
http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=53738