Dzisiaj wziąłem się za wykonanie schowków pionowych na akcesoria do pilarki.
Podobnie jak reszta wykonane są ze sklejki 18mm z wykorzystaniem kilku elementów ze sklejki 8mm. Na początku planowałem wykorzystanie większych kawałków sklejki do powycinania elementów składowych. Ale międzyczasie pojawiło się nowe przeznaczenie dla tego materiału. Dlatego postanowiłem użyć wykorzystać "ścinki". Niestety trochę to 'psuje' wygląd całości. No ale to w końcu mebel warsztatowy i te elementy będą większość czasu schowane we wnętrzu

Tak więc elementy zostały powycinane, przeszlifowałem p120, wyfrezowałem rowki pod barierki na półeczkach, zaokrągliłem krawędzie i wziąłem się za składanie. Elementy są połączone w całość za pomocą wkrętów, kołków i kleju (oczywiście nie jednocześnie). Obecnie wszystko jest zaimpregnowane i czeka na jutrzejszy montaż frontów i wykończenie. Podobnie jak reszta szafki schowki będą olejowane.
Co do architektury to schowki będą lustrzanym odbiciem. U góry będzie półeczka na drobnicę, a pod spodem większe miejsce na zawieszenie/położenie czegoś większego. W każdym razie planuję niedługo wykonać kilka przyrządów do pracy na pilarce, a więc trochę tych różnych akcesoriów się pojawi - będzie je gdzie układać

Na drugim zdjęciu widać lekkie ścięcie i zaokrąglenie narożników półeczek - to po to by ułatwić wsadzanie w otwór, ponieważ schowki są w całości wyjmowane i na szerokość schowki dopasowane są do wymiarów szerokości otworów, żeby stały stabilnie. Pod spodem planuję użyć filcowych ślizgaczy. Również na drugim zdjęciu górna półeczka jeszcze nie ma ściany tylnej, zamontowałem później.
tak przy okazji to na pierwszym zdjęciu widać różnicę pomiędzy "naturalną" sklejką liściastą elementow, a taką samą sklejką na blacie po olejowaniu