11 Czerwca 2026, 13:56:40 czas Polski

Autor Wątek: Okrągły stół z jesionu  (Przeczytany 18312 razy)

Offline mario78

Odp: Okrągły stół z jesionu
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Maja 2020, 11:53:04 czas Polski »
Patrzę na rysunek i chyba to ma wyglądać tak ze do obwodki doklejam kawalek drewna od dołu a na nodze odcinam dokladnie tak aby noga pasowała do obwodki i sparla sie na doklejonym kawalku.

Offline mario78

« Odpowiedź #61 dnia: 04 Maja 2020, 14:34:35 czas Polski »
Obwodka poklejona,frezuję na obciążenie podstswy

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #62 dnia: 04 Maja 2020, 16:40:55 czas Polski »
Frezujesz  na obciążenie , a my czekamy na opinię jaki  teraz  stabilny jest  stół z blatem

Offline mario78

« Odpowiedź #63 dnia: 04 Maja 2020, 18:18:49 czas Polski »
Az zaczynam wątpić w jego stabilnosc. Zobaczymy plus 30 kg jest bo jak sie okazało jedno kolko ma 15 kg wszystko gotowe jeszcze delikatnie musze zaokraglic krawędzie i montaż nóg do obejmy, tylko nie bardzo wiem jak to ugryźć?
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2020, 18:25:00 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #64 dnia: 04 Maja 2020, 22:08:09 czas Polski »
Taki sposób mocowania bedzie dobry? Jest jedno ale,ciezko będzie założyć obwódkę na nogi jak będą skręcone.myślę ze wygodnie i stabilnie mozna by bylo położyć blat jesli opaska solidnie trzymała by nogi u góry zeby sie nie rozsuwały.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #65 dnia: 05 Maja 2020, 08:35:23 czas Polski »
Łączysz nogi z blatem na sztywno. Możesz mieć kłopoty. Była mowa o tym.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #66 dnia: 05 Maja 2020, 08:37:04 czas Polski »
Jaki jest luz pomiędzy opaską i obwódką?

Offline mario78

« Odpowiedź #67 dnia: 05 Maja 2020, 09:50:53 czas Polski »
Pytasz o ozdobnà obwodkę i opasķę nog. Jak tak to okolo 30 mm na stronę.  Obwodkę dopiero mam zamiar sklejać i jesli poprawne jest doklejenie do obwodki u gory i u dołu jak na ostatnim zdjeciu mocowań i wycięciu w nogach miejsca na nie to mogę zalozyć obwodkę od gory i przekręcić w prawo lub lewo zeby jednoczesnie wszystkie te mocowania naszły na nogi. Co do nog i blatu bedzie polaczony na śruby. Obaska i nogi malem robic na sztywno. Musze działać bo blat mi pracuję i muszę go co jakiś czas obracać
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2020, 09:52:36 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #68 dnia: 05 Maja 2020, 14:07:59 czas Polski »
Ale jak połączysz nogi z blatem wkrętami jak na rysunku to będzie na sztywno.  Chyba że czegoś nie rozumiem w zamyśle.
A czemu nie dasz pomiędzy obwódkę i opaskę dystansów o 5 mm węższych niż odległość pomiędzy nimi?  Jak blat nałożysz to będzie stabilnie i bezpiecznie. Już bez wkrętów.

Offline mario78

« Odpowiedź #69 dnia: 05 Maja 2020, 14:36:05 czas Polski »
Więc blat miałby być tylko nałożony i jedynym mocowaniem byłyby te dwie opaski. Jedna przymocowana do nog a druga do blatu,o tym myślisz ?? Jeśli tak to byłoby to dobre rozwìązanie bo sam ciężar blatu polozonego luźno niedawał by tak po prostu go przesuwać. Co do wkretów mocoeanych do blatu, mialem w nogach wywierać sporo większe otwory na śruby zeby jakaś możliwość pracy była.  Pod spodem w poprzek klejonki myślałem dać kantóweczkę tez z duzo wiekszymi otworami i to przykrecic do blatu zeby trochę go usztywnic.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #70 dnia: 05 Maja 2020, 15:24:58 czas Polski »
Dokładnie.

Offline mario78

« Odpowiedź #71 dnia: 05 Maja 2020, 17:31:01 czas Polski »
Jesli chce dac listewkę od spodu przykręconą w poprzek klejonki w blacie,otwory zrobić wiertłem 12mm a sruby są 6mm. Powinno usztywnic blat i nic zlego nie powinno sie dziać?
Kleję drugie półkole obwódki nóg,moze uda mi siè skleic dzis w całość. Mam pytanie co do podstaey,trzech krążków, je też tylko skręcam śrubami miedzy sobą?
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2020, 17:34:58 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #72 dnia: 05 Maja 2020, 22:57:25 czas Polski »
to czas pokaże.

Offline mario78

« Odpowiedź #73 dnia: 06 Maja 2020, 16:03:44 czas Polski »
Dziękuję wszystkim za pomoc,sugestie  a przede wszystkim  dziękuję Lirorobert. Stoł ma pięć nóg i podstawa jest odpowiedniej wielkości.Jest na prawdę stabilny. Ważę 70 kg i usiadłem na krawędź stolu,delikatnie uniósł sie sam blat a podstawa nawet nie drgnęła.Tomekz podkleję też  nóżki o ktorych pisałeś. Bejcę jutro odbiorę,moja siostra zdecydowała jakiego bedzie koloru. Wodowanie moze jutro uda mi sie zrobić.pod konoec tygodnia bejca i lakierowanie. Na początku przyszlego tygodnia myślę ze będą nastepne zdjęcia.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2020, 16:12:35 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

« Odpowiedź #74 dnia: 06 Maja 2020, 16:57:03 czas Polski »
Jeszcze nogi. Gora wyglada jakby był slaby punkc. Nie mialem juz wiecej grubego materialu. Wystarczyło na najdłuższą i najbardziej widocznà cześć nóg. Górną część klejonka w środku i zakładka na zewnatrz. Opaska nóg bedzie miala doklejene elementy ktore bedą wchodzić w wycięcie nóg.
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2020, 16:59:02 czas Polski wysłana przez mario78 »