30 Czerwca 2026, 19:01:47 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat  (Przeczytany 29223 razy)

Offline mario78

Odp: Warsztat
« Odpowiedź #210 dnia: 29 Czerwca 2026, 14:01:34 czas Polski »
Wiele osób uważa, że rekuperacja lub nawet sama wentylacja mechaniczna to drogi zbędny bajer, ja się w starszym budynku po wymianie okien na szczelne pozbyłem w taki sposób właśnie powyższych problemów. Stare okna same wentylowały przez nieszczelności, przy nowych właśnie zaczęło się kisić...   

Zastanawiałeś się nad rozszerzeniem rekuperacji o chłodniczkę aby w lecie chłodzi a w zimie podgrzewać wdmuchiwane powietrze?

Chłodnica Nagrzewnica wodna kanałowa 250mm 40kW 4-rzędowa do GWC i Klimatyzacji https://share.google/WdHJFlsnPWlXJeCKz
s=Hj7rnzHfUKClH0-8

W moim przypadku kiedy mam pięć na drewno to chyba takie rozwiązanie będzie najlepsze jak na screenie.

« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2026, 14:05:11 czas Polski wysłana przez mario78 »

Offline mario78

Odp: Warsztat
« Odpowiedź #211 dnia: Dzisiaj o 08:29:33 »
Rozmawiałem z osobą która robiła rekuperację,ma teraz napięte terminy jednak obiecał ze przyjdzie zrobić klimatyzację.
Będzie  robione podobnie jak na schemacie niżej. Na warsztacie jak uda się ogarnąć górę,schody,łazienkę na dole chce instalacje fotowoltaiczne off-grid,zmieści mi się 15 paneli 200x100 plus magazyn energii.