30 Maja 2026, 21:39:11 czas Polski

Autor Wątek: Tablica narzędziowa z drewna  (Przeczytany 22176 razy)

Offline sebacmielow

Odp: Tablica narzędziowa z drewna
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Września 2014, 09:36:04 czas Polski »
Dzięki skorzystam.
Może Komuś przyda się pomysł więc zamieszczam link do filmu
French cleat storage system for hand tools, Steve Ramsey

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #16 dnia: 16 Października 2014, 18:31:48 czas Polski »
No i skorzystałem. A oto część mojej pracy (w miarę potrzeb z czasem będą powstawać kolejne elementy), wykonane ręcznyminarzędziami z płyty osb i desek z palety.

Offline fantomas40

« Odpowiedź #17 dnia: 13 Listopada 2014, 21:55:01 czas Polski »
Ja zrobiłem tablicę narzędziową z desek po paletach drewnianych które zamocowałem na listwahc montażowych na ścianie w garażu. Nie wiem czy uda mi się wkleić zdjęcia ale zobaczymy

obas

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Sierpnia 2016, 14:38:04 czas Polski »
Przepraszam, że odgrzebuję tak stary wątek, ale mam prośbę do użytkownika amigorg

Potrzebuję zrobić w miarę solidny stół, ale składany, bo do garażu nie wjadę...

Czy można prosić o więcej zdjęć tego składanego stołu? I szczegóły techniczne, szczególnie w kwestii blatu... Czy ten blat jest ze sklejki? Mam sklejkę od ceniora, maksymalna szerokość - 48cm. Chciałbym zrobić troszkę szerszy blat i grubszy (prawdopodobnie z dwóch połączonych sklejek) , ale nie wiem jak z wąskich sklejek zrobić szeroki blat. Bo z tego co wiem to klejonka ze sklejki to raczej nie bardzo...

Podstawa stołu raczej z kantówek sosnowych 70x70 lub 90x90, które są dostępne w marketach budowlanych.

Jeśli ktoś ma chęć się jeszcze wypowiedzieć jak można zrobić taki stół składany to zapraszam. W przypadku gdy wątek się rozwinie - założę osobny temat

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Sierpnia 2016, 18:07:55 czas Polski »
W moim stole blat jest ze sklejki 18 mm, podklejonej na krawędziach listwami bukowymi. Nogi są z kantówek, sklejone w postaci ramy, zawiasy wykonane ze sklejki 18 mm - obejmy są przykręcone do ściany, część środkowa wklejona jest do tylnych nóg. Jest luz pomiędzy częścią środkową a obejmą zawiasu tak, aby nogi solidnie opierały się na posadzce i nie wisiały na zawiasach. W ten sposób stanowią solidne podparcie pod blat. Do ściany przymocowana jest wąska część stała blatu wykonana ze sklejki i kantówek,  o szerokości nieco większej niż odległość od ściany do krawędzi ram nóg po ich złożeniu. Do tej wąskiej części stałej blatu na zawiasach umocowany jest blat główny.
Blat możesz skleić z dwóch warstw. Każdą warstwę możesz skleić z dwóch nierównej szerokości pasów sklejki ( ja kilkakrotnie sklejałem pasy sklejki używając lamelownicy), a potem warstwy ze sobą w taki sposób, aby miejsca sklejenia pasów dolnej i górnej warstwy mijały się. Tak otrzymasz blat o grubości 2x18 mm. Jeżeli zechcesz, to możesz dokleić na górną warstwę cieńszą sklejkę np 3 - 4 mm lub jakiś twardy  laminat i wtedy będziesz miał gładką i równą powierzchnię. Krawędzie tak zrobionego blatu możesz okleić listwami z litego drewna
W tej chwili nie mam dostępu do innych zdjęć szczegółów stołu.

obas

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Sierpnia 2016, 09:07:34 czas Polski »
Dziękuję amigorgu, wezmę pod uwagę Twoje zalecenia co do klejenia sklejki. Niestety nie mam lamelownicy, ale myślę, że na kołkach też będzie się trzymać

Założę nowy temat w kwestii budowy stołu, ale jeszcze tworzę założenia

Offline fantomas40

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Sierpnia 2016, 21:28:55 czas Polski »
Tu jest fajna tablica na strugi