26 Kwietnia 2026, 18:58:36 czas Polski

Autor Wątek: Szyfoniera  (Przeczytany 12174 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Szyfoniera
« dnia: 09 Września 2014, 22:25:31 czas Polski »
Witam
Nasz kolega "Hycel" niechcąco podpowiedział mi nowy projekt - postanowiłem wykonać "Szyfonierę" jako uzupełnienie mebli w sypialni. Szyfoniera musi pasować do kompletu wykonanego wcześniej: Szezlong+ stolik + pufa.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Szyfoniera
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2014, 19:44:43 czas Polski »
Witam
Korzystając  z dobrej pogody zabrałem się za zrobienie klejonek z desek jesionowych ( wystrugałem je wcześniej, razem ze struganiem bali dębowych na okucia do kufrów). Zastosowałem klej Rakol do drewna twardego, nadmiar kleju na spoinach ścierałem opiłkami drewna i mokrą ściereczką.
Potem szlifowanie powierzchni na szlifierce bębnowej ( chwila nieuwagi i zdarło mi pas z bębna - fot2), resztę trzeba szlifować szlifierkami ręcznymi. Jesionu już nie mam, muszę się wybrać do tartaku.

Offline studio tata

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Września 2014, 20:29:58 czas Polski »
za mocno dociskales , ze zerwalo pas z bebna?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Września 2014, 20:45:54 czas Polski »
Nie, zaczepiłem pas przednią krawędzią deski, nie ułożyłem jej płasko na stole. Powinienem wcześniej dołożyć przedłożenie stołu od strony podawczej.  Jak widać lenistwo nie popłaca.
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2014, 20:47:26 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Września 2014, 19:23:29 czas Polski »
Witam
Okazało się, ze przy składaniu desek na klejonkę popełniłem błąd, który skutkuje wygięciem klejonki. Błąd polega na sklejeniu wszystkich listew przy jednakowym ułożeniu słojów a nie naprzemiennie ( wszystkiemu winien mundial siatkarski  ;) i brak koncentracji).
Rozetnę deskę przez środek, obrócę o 180 stopni i ponownie skleję.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Września 2014, 20:47:11 czas Polski »
No nie wiem co powiedzieć :o  tyle razy pytaliśmy czy, coś kiedyś tobie nie wyszło ??? a tu proszę ,potwierdziłeś zasadę że ,jednak tak się nie klei i przykład książkowy potwierdzony. Na zakończenie mego krótkiego wywodu w myśl "nic tak nie cieszy jak krzywda ludzka"pragnę przyznać + za postawę i przyznanie się do błędu ;) myślę że nie przesadziłem :-\ jakby co to nie ja :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Września 2014, 21:03:11 czas Polski »
Krzysiu po to pokazuję, żeby innych przestrzec  - stolarstwo nie toleruje pośpiechu, nieuwagi i braku koncentracji.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Września 2014, 21:41:20 czas Polski »
Wiem :) ale nie każdy przyzna się do błędu ,a jeszcze pokazać fotkę co się zepsuło to uwierz mało kto by się tak zachował :o Taki typowy człowiek co idzie w zaparte to by pokazał taką fotkę i napisał że specjalnie tak skleił ,żeby pokazać jak się drewno zachowuje a nie że, gapę złapał.Znam takich że udowodnisz mu "że mija się z prawdą" ,a on mówi że to nie on i np.tak nie mówił itp. :o Dlatego jak to młodzi mówią "SZACUN" ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Września 2014, 21:44:55 czas Polski »
Ryszard lwie serca - człowiek honoru...
Fajnie bo pokazałeś że każdy się może pomylić nawet jak pracuje przy czymś długo i namiętnie i nie robi z tego problemu.   

Offline MarcinW

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Września 2014, 22:09:19 czas Polski »
błędy popełnia każdy, ale nie każdy potrafi się do tego przyznać otwarcie i na dodatek od razu zaproponować rozwiązanie problemu. dodatkowo pomagając innym zrozumieć do czego prowadzą błędy - fajny efekt szkoleniowy. według mnie też wyrazy uznania za ten gest i plusik za pochwałę postawy

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Września 2014, 22:52:31 czas Polski »
A czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby wykonanie nowej klejonki (rozcięcie na dwie części, odwrócenie i sklejenie spowoduje że zamiast "U" będziesz miał leżące "S")? Chyba, że "naprawiona" klejonka będzie użyta w miejscu gdzie idealna "prostość" nie jest bardzo potrzebna lub też brak materiału albo czasu na wykonanie nowej?
Swoją drogą szkoda bo ta wyszła bardzo ładnie.
A ten się nie myli co nic nie robi...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Września 2014, 12:45:57 czas Polski »
Witam
Deska rozcięta i ponownie sklejona, ale z uwagi na inny projekt ( http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/stolik-prawie-z-palet/new/#new ) o jedno tempo muszę opóźnić dalsze prace :(

Offline robinson

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Września 2014, 18:20:02 czas Polski »
błędy popełnia każdy, ale nie każdy potrafi się do tego przyznać
a ja powiem tak  "ten się nie myli co nic nie robi "
 ja bym się pokusi przy robieniu klejonki o rozcięcie na pół tych trzech desek i zrobił bym klejonke z sześciu  mniejszych

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Stycznia 2015, 12:33:57 czas Polski »
Witam
Po czterech miesiącach przerwy spowodowanej pilniejszymi pracami wracam do szyfoniery. Postanowiłem zaoszczędzić deski jesionowe i w dużej części szyfonierę zrobię z sosny. Dzisiaj wczorajsze klejonki skleiłem w szersze (420 mm), wyrównałem spoiny i zaszpachlowałem wady ( materiał jest dosyć marny). Wszystko będzie malowane na biało lakierem Milesi.
Może jeszcze zdążę zrobić kilka klejonek.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Stycznia 2015, 23:23:13 czas Polski »
Witam
Dzisiaj wykonałem podstawę do szyfoniery. Wymiary: 600 x 400 x 100 mm  - mniej więcej taką jak na szkicu z pierwszego wpisu.