01 Czerwca 2026, 01:42:18 czas Polski

Autor Wątek: Maszyny stolarskie  (Przeczytany 22710 razy)

Offline def

Odp: Maszyny stolarskie
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Lutego 2015, 07:49:54 czas Polski »
... gdyby jeszcze ktoś miał wątpliwości co do fukcji strugania, rozwiązaniem jest prawa strona konstrukcji. Po lewej stronie należy wykonać bliźniaczy panel, ale na wierzchu zamocować wał strugarko-pilarki a za nim blacik odbiorczy równiarki. Po zdjęciu tarczy piły i dociskowych talerzyków, blacikiem można unieść zaślepkę nad całym panelem. Dociskowe talerzyki powinny mieć fi większe niż ma strugający wał i nie pozwalać na korzystanie z strugarki z założoną piłą. Do wyboru i ustawiania funkcji służy podnośnik samochodowy. Wszystko razem amatorszczyzna i fajans ale piony i poziomy oraz sztywność (brak luzów) bez zarzutu. Najtrudniejsza sprawa do wykonania to główny sztywny blat obrabiarki.

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #31 dnia: 19 Lutego 2015, 15:57:36 czas Polski »
Cięgle nie wiemy jak wyglądają Twoje maszyny SAM-y. Tak że na razie bronisz swego teoretycznie. Pokaż co masz.

Rękawica rzucona...i to prosto w twarz:) Dziś wieczorem wstawię zdjęcia. Pozdrawiam.

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #32 dnia: 19 Lutego 2015, 22:15:59 czas Polski »
Tak jak obiecałem, wstawiam zdjęcia moich maszyn typu SAM.

Na pierwszy ogień najstarsza z nich pilarka ze stolikiem bocznym do cięć poprzecznych (szerokość cięcia ok. 1 m) wraz z zabudowaną frezarką ręczną (podnoszenie wrzeciona w płaszczyźnie pionowej).

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #33 dnia: 19 Lutego 2015, 22:17:03 czas Polski »
i ostatnie fotki pilarki...

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #34 dnia: 19 Lutego 2015, 22:23:49 czas Polski »
Teraz kolej na szlifierkę długotaśmową o szerokości pasa 100mm i długości szlifowania 1,5m. Koła pędne zbudowane są z piast motocyklowych złączonych w pary. Górna rolka trakcyjna pochodzi od wózka paletowego.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Lutego 2015, 22:26:11 czas Polski »
No to już poważna maszyny, gratulacje, tylko dlaczego w tym dziale? Jest Dział "Maszyny stolarskie" - SAM-y. Załóż tam odpowiednie wątki i przenieś przy pomocy admina tam te porządne maszyny.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2015, 22:28:57 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lutego 2015, 22:35:46 czas Polski »
Nooo. Powiem Ci że jestem pod wrażeniem, chylę czoło.
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #37 dnia: 19 Lutego 2015, 22:37:39 czas Polski »
Kolejna moja maszyna to tokarka. Część organów pochodzi ze starej radzieckiej konstrukcji, jaką otrzymałem za pomoc przy sztaplowaniu bali. Organy pochodzące z przeszczepu to wrzeciono tokarki z kłem, konik i elementy łoża. Długość łoża ok. 1,5m, średnica toczenia na pełnej długości ok. 250mm, a u podnóża wrzeciona ok. 450mm. Tokarka posiada kilka użytecznych prędkości obrotowych wrzeciona: 600,1400,2800 obr./min.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lutego 2015, 22:44:58 czas Polski »
I w taki o to sposób zmieniłeś się z teoretyka w poważnego praktyka.
Szacunek.

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #39 dnia: 19 Lutego 2015, 22:46:05 czas Polski »
Teraz kilka fotek mojej nieukończonej jeszcze pilarki taśmowej. Hybryda - koła ze sklejki, a cała reszta ze stali. Koła mają średnicę 420mm, przewidywana wysokość cięcia to 370mm, szerokość coś koło 400mm.

Offline robson

« Odpowiedź #40 dnia: 19 Lutego 2015, 22:49:44 czas Polski »
Czy w szlifierce taśmowej blat jest ruchomy ?

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #41 dnia: 19 Lutego 2015, 22:56:19 czas Polski »
Nie blat jest stały. Wiem, że typowe konstrukcje tego typu mają ruchomy stół, ja zrezygnowałem z tego rozwiązania, gdyż jest on dla mnie zbyteczny a podwyższałby znacznie koszty i skomplikowanie konstrukcji. Szlifierka służy mi do szlifowania klejonki, głowica szlifująca jest regulowana na wysokość w dość szerokim zakresie. Ja z uwagi na obróbkę podobnych pod względem grubości materiałów nie używam prawie wcale podnoszenia głowicy. Nie używam też szlifierki do szlifowania drzwi, tylko klejonka. Można ją wsuwać pod głowice szlifującą aż do ściany za maszyną, ruchomy stół stał się tym samym zbyteczny. Maszyna skrojona na miarę moich potrzeb. Dorobiłem też mały stolik na górze szlifierki dzięki czemu mogę szlifować małe przedmioty.

Trochę to trwało zanim znalazłem chwilę czasu na zrobienie zdjęć, ale chyba wszystko dokładnie sfotografowałem. Powiem Wam, że maszyny są użyteczne, robią robotę całkiem dobrze, więc dla mnie maszyny fabryczne są zbyteczne. Poza tym mój warsztat jest zlokalizowany w piwnicy i żadna maszyna fabryczna by tam nie weszła z uwagi na trudny dostęp przez drzwi (szer. 80cm i schody prowadzące w dół). Maszyn fabrycznych po prostu nie da się tam wnieść a SAM-y zrobiłem w piwnicy i tam zostaną. To ich kolejny atut i główny powód, dla którego zacząłem sam je robić.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2015, 23:04:51 czas Polski wysłana przez robert.wagner »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Lutego 2015, 23:34:11 czas Polski »
Na zdjęciu "piła-2" położyłeś na blacie i wózku listwę prostopadle do tarczy, widać pod listwą klinowatą przerwę, jaki jest powód?

Offline def

« Odpowiedź #43 dnia: 20 Lutego 2015, 08:08:16 czas Polski »
Szacunek, widzę bardzo dobrego majstra i konstruktora. Bez uszczerbku dla wyrażonej opnii miałbym drobne porady,....

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #44 dnia: 20 Lutego 2015, 08:42:02 czas Polski »
Na zdjęciu "piła-2" położyłeś na blacie i wózku listwę prostopadle do tarczy, widać pod listwą klinowatą przerwę, jaki jest powód?

Powód jest prozaiczny - blat w tym miejscu odbiega od płaszczyzny. Jak zapewne się domyślasz jest to skraj stołu pilarki. Stal wyprowadziłem do płaszczyzny za pomocą śrub, które albo wypychają stalową blachę do góry albo ją dociskają. Ta klinowata przestrzeń jest defektem, przyznaję się, ale tam już nie dało się tego wyprowadzić. Pewnie przez to, że blat nie jest okraszony ramą tylko spoczywa na podbudowie, która nie sięga jego krańców. Uprzedzając pytania o kąt prosty i dokładność cięcia - nie wpływa to w zauważalnym stopni na obróbkę, jest jedynie solą w oku, bo niszczy płaszczyznę. Jak powtarzam jest to krańcówka stołu. Stal, zwłaszcza dość cienką (6mm) nie jest łatwo wyprowadzić na płasko. Mi się to udało jak widzicie niecałkowicie. Znaczna większość jest płaska. Można było zastosować sklejkę i byłaby ona prosta, ale musiałby liczyć się z jej szybką degradacją, a stalowy blat służy mi jako stół montażowy i nie muszę na niego zbytnio uważać, bo zawsze mogę wziąć szlifierkę oscylacyjną z grubym papierem i przeszlifować na gładko całość, co już raz robiłem. To jest tylko SAM i jak ktoś kiedyś powiedział płaski blat w domowym zaciszu ze stali jest nie do wykonania. Mi wyszło nie najgorzej i całość dobrze sobie radzi. Kąt prosty ostrze blat jest zawsze zachowany. Poza tym tarcza pochyla się do 45', więc mogę i tak ciąć na mojej maszynie.