01 Czerwca 2026, 01:39:11 czas Polski

Autor Wątek: Maszyny stolarskie  (Przeczytany 22707 razy)

Offline Krystian

Maszyny stolarskie
« dnia: 14 Kwietnia 2013, 13:52:07 czas Polski »
Przydało by się coś na temat serwisowania,nowości,udoskonaleń maszyn stolarskich od najmniejszych aż po np.strugarki :)

Offline Mr Desiok

Odp: Maszyny stolarskie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Kwietnia 2013, 19:13:36 czas Polski »
co do maszyn stolarskich to można by także dodać do tego wykonanie lub też jakieś porady jak zrobić samemu maszynę np. strugarkę z regulowaną grubością skrawania :) to podchodziło by bardziej pod PROJEKTY MASZYN i tak bym też nazwał ten "dział", aczkolwiek nie wiem czy będzie duże grono ludzi zainteresowanych...
Pozdrawiam
Łukasz :)

Adam

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Kwietnia 2013, 22:16:33 czas Polski »
Polecam świetne projekty i ich  realizacje na stronie woodgears.ca .  Jak ktoś umie po angielsku to wszystko zrozumie.  :-)

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2013, 13:04:31 czas Polski »
Chętnych z pewnością nie zabraknie, choć jest to dziedzina niszowa. Nie każdy ma ochotę i czas bawić się w projektowaniu i konstrukcji własnych maszyn. Ja należę do entuzjastów SAM-ów i wychodzę z takie założenia, że jeśli nie stać mnie na maszynę lub stać mnie tylko na chińczyka o kiepskich paramtrach to wolę obrabiarkę wykonać sam. Tak było z moją pilarką. Zraziłem się do konstrukcji elektronarzędzi małych pilarek stołowych i postanowiłem sam, posiłkując się tokarzem pracującym w metalu, skonstruować własną pilarkę, która już teraz ma uchylne wrzeciono tnące, posiada regulację wysokości tarczy tnącej i ma wbudowaną frezarkę ręczną w blat pilarki, który jest z blachy 6mm zresztą (frezarka ma możliwość regulowania wysokości zagłębienia frezu za pomocą pokrętła obsługiwanego z blatu pilarki). W najbliższych planach mam wykonanie stołu przesuwnego do cięć poprzecznych.

Tak więc wszystkich zachęcam do prac nie tylko w drewnie, ale też i w metalu. Sam zaczynałem jako totalny laik, a dzięki przygodzie z budowaniem maszyn bez problemu spawam, szlifuję i tnę metal tworząc własne maszyny, które są pancerne i niezawodne. Dodatkiem do tego jest niewydrenowana kieszeń i satysfakcja, że mamy maszynę "made by myself", która działa, cieszy oko i jest powodem zazdrości tych, którzy nie potrafią zbudować sami obrabiarki. Ja obalam mit, że SAM-y są niedokładne, gdyż to zależy od jakości wykonania i użytych materiałów. Ja przekonałem się, że maszyny typu hobby za ciężką kasę są nierzadko tak samo dokładne jak moja pilarka a koszty są nieporównywalne. Nie wspominając już o jakości wykonania.

Offline Krystian

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2013, 15:06:51 czas Polski »
Tak mi się wydaje , że wyrówniarka typu ,,sam'' nie nadaje się do obróbki drewna przed klejeniem po za tym są to najczęściej niebezpieczne maszyny ,a jak wiadomo na wyrówniarce łatwo stracić palce.Teraz można kupić w okazyjnych cenach maszyny fabryczne ,co prawda nie nowe ale na pewno dokładniejsze i bezpieczniejsze.

Offline sylwekmlody

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • In silvam non ligna feras insanius!!!
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Kwietnia 2013, 18:53:24 czas Polski »
Cytat: robert.wagner
Chętnych z pewnością nie zabraknie, choć jest to dziedzina niszowa. Nie każdy ma ochotę i czas bawić się w projektowaniu i konstrukcji własnych maszyn. Ja należę do entuzjastów SAM-ów i wychodzę z takie założenia, że jeśli nie stać mnie na maszynę lub stać mnie tylko na chińczyka o kiepskich paramtrach to wolę obrabiarkę wykonać sam. Tak było z moją pilarką. Zraziłem się do konstrukcji elektronarzędzi małych pilarek stołowych i postanowiłem sam, posiłkując się tokarzem pracującym w metalu, skonstruować własną pilarkę, która już teraz ma uchylne wrzeciono tnące, posiada regulację wysokości tarczy tnącej i ma wbudowaną frezarkę ręczną w blat pilarki, który jest z blachy 6mm zresztą (frezarka ma możliwość regulowania wysokości zagłębienia frezu za pomocą pokrętła obsługiwanego z blatu pilarki). W najbliższych planach mam wykonanie stołu przesuwnego do cięć poprzecznych.

Tak więc wszystkich zachęcam do prac nie tylko w drewnie, ale też i w metalu. Sam zaczynałem jako totalny laik, a dzięki przygodzie z budowaniem maszyn bez problemu spawam, szlifuję i tnę metal tworząc własne maszyny, które są pancerne i niezawodne. Dodatkiem do tego jest niewydrenowana kieszeń i satysfakcja, że mamy maszynę "made by myself", która działa, cieszy oko i jest powodem zazdrości tych, którzy nie potrafią zbudować sami obrabiarki. Ja obalam mit, że SAM-y są niedokładne, gdyż to zależy od jakości wykonania i użytych materiałów. Ja przekonałem się, że maszyny typu hobby za ciężką kasę są nierzadko tak samo dokładne jak moja pilarka a koszty są nieporównywalne. Nie wspominając już o jakości wykonania.

Zgadzam się, SAM jest dobrą maszyną jeżeli wykonane są z odpowiednich materiałów, ale niestety wykonanie blatu do wyrówniarki gdzie są one z żeliwa i wyplanowane co do tysięcznych mm jest ciężka sprawą. Myśle że nawet dla profesjonalistów wykonanie szlifierki krawędziowej, ( z oscylacją )  taśmowej, czy cylindrycznej ( nie wiem jak się nazywa ) to nie będzie żadna pogarda :)

A co do tematu

Jestem za stworzeniem danego tematu :) tak że łapka w góre ;)

Pozdrawiam
In silvam non ligna feras insanius

Offline Kellur

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Kwietnia 2013, 19:56:23 czas Polski »
Tak mi się wydaje , że wyrówniarka typu ,,sam'' nie nadaje się do obróbki drewna przed klejeniem po za tym są to najczęściej niebezpieczne maszyny ,a jak wiadomo na wyrówniarce łatwo stracić palce.Teraz można kupić w okazyjnych cenach maszyny fabryczne ,co prawda nie nowe ale na pewno dokładniejsze i bezpieczniejsze.

Mylisz się. Od lat strugam na strugarce robionej przez teścia. Jak dobrze ustawiona to jest ok. I z klejeniem problemu nie ma żadnego.
A paluchy tak samo siecze samoróbka jak i maszyna za 20000$ :P

Offline Krystian

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Kwietnia 2013, 19:59:06 czas Polski »
Z tym siekaniem paluchów to racja ale fabryczne maszyny są wyposażone w osłony co poprawia bezpieczeństwo.

Offline sylwekmlody

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • In silvam non ligna feras insanius!!!
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Kwietnia 2013, 20:22:37 czas Polski »
Co racja to racja, nawet przy krojeniu chleba trzeba uważać :)

Bezpieczeństwo pracy przede wszystkim, czy będziemy robić strugarką typu "SAM" czy też fabryczną dla każdego innego precyzja to znaczenie względne. Dla mnie ważne, dla osób które robią podbitkę precyzją typu 1 mm czy 2 jest i tak precyzją.
Nie każdy musi, nie każdemu się chce i nie każdy potrafi.
Wyprodukować towar jest nie sztuką, można nawet "pociesać" siekerą deske i też będzie ładnie, sztuką jest sprzedać ( znaleźć klienta ).

PS

Przepraszam za nie które wyrażenia, lecz jestem góralem trochę tego słownictwa w moich wypowiedziach możecie znaleźć :)
In silvam non ligna feras insanius

Offline Mr Desiok

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Kwietnia 2013, 22:01:34 czas Polski »
Z tym siekaniem paluchów to racja ale fabryczne maszyny są wyposażone w osłony co poprawia bezpieczeństwo.
osłony zawsze idzie zaprojektować i zrobić, co za tym idzie jak mówisz poprawa bezpieczeństwa :)
Pozdrawiam
Łukasz :)

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2015, 15:19:44 czas Polski »
Wyrówniarka to oczywiście wyzwanie i bez dostępu do odpowiednich maszyn (nieodpłatnie) jest to przedsięwzięcie nawet nieopłacalne, dlatego ja zakupiłem maszynę fabryczną (wyrówniarko-grubościówkę Scheppach HMS2600 z żeliwnymi stołami grubiarki i wyrówniarki), pilarkę, tokarkę i szlifierkę taśmową wykonałem sam. Pilarka stołowa mojego wykonania i projektu jest w miarę dokładna. Na długości 1m przy cięciu wzdłużnym na przykładnicy równoległej uzyskuję dokładność poniżej 1mm (zwykle 0,4-0,6mm), czyli nie jest źle. Wózek do cięć poprzecznych przy cięciu podobnych wielkościowo formatek zachowuje porównywalną dokładność i kąt prosty. Dla mnie jako amatora do produkcji jednostkowej takie maszyny wystarczą, bo nie robię produkcji wieloseryjnej i nie muszę się z niczym spieszyć. Zaoszczędzona kasa jest łatwa do przeliczenia. Można ją zainwestować np. w kupno drewna. Satysfakcja ze zrobienia działającej dobrze maszyny jest bezcenna. Poza tym znam swoje maszyny jak własną kieszeń i wiem, jak są zbudowane, co ułatwia diagnozowanie problemów, które odpukać od kilku lat nie występują wcale.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2015, 18:00:24 czas Polski »
robert.wagner czy możesz pokazać na zdjęciach jak wyglądają Twoje SAMy?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lutego 2015, 23:21:33 czas Polski »
robert.wagner ciekawie piszesz, fajnie gdybyś skrobnął co nieco o sobie w odpowiednim dziale (byłoby miło :) ) bo tak to nie wiadomo kim jesteś i skąd się wziąłeś...

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lutego 2015, 09:34:57 czas Polski »
Postaram się w dziale SAM'y opisać i pokazać swoje maszyny. Nie ukrywam, że nie jestem wynalazcą, ale tylko majsterkowiczem, który analizuje rożne rozwiązania zastosowane w maszynach fabrycznych adaptując je na potrzeby domowego warsztatu w piwnicy. Przykładem może być agregat pilarki, który zaprojektowałem sam inspirując się maszynami przemysłowymi i pilarkami amerykańskimi typu POWERMATIC. Hybrydowe połączenie dwóch rozwiązań konstrukcyjnych i przełożenie tego na możliwości, jakimi dysponuję dało efekt zadowalający (np. zawiasy bramowe toczone w połączeniu ze śrubą trapezową posłużyły mi do budowy  mechanizmu pochyłu agregatu pod kątem i na wysokość). Są to części dostępne w każdym sklepie rolniczym lub żelaznym. Ja zaopatruje się w obu przy budowie moich maszyn. Zresztą zreferuję wszystko w dziale SAM'y. Postaram się to zrobić w tym tygodniu. Oczywiście dołączę zdjęcia.

Offline porsier

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Lutego 2015, 12:31:35 czas Polski »
bardzo fajne przykłady przydatnych stron!