08 Maja 2026, 04:34:26 czas Polski

Autor Wątek: Wybór zagłębiarki Festool / Bosch  (Przeczytany 36447 razy)

Offline hindus3d

Odp: Wybór zagłębiarki Festool / Bosch
« Odpowiedź #120 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:08:33 czas Polski »
a jak bym poprosił o foto to w ciągu tygodnia była by szansa? nie spieszy mi się z zakupem, jestem dość napalony na mafella bardziej niż na boscha, festool to taki dla mnie bosch więc nie chcę przepłacać nie biorę go pod uwagę, wiem że mf to wydatek na lata. Ale ta podcinka mnie zastanawia.
Sam producent Mafella mówi o przesunięciu tarczy o 0,1mm...Ważne że tnie i tnie dobrze. Bardzo mi się spodobało stwierdzenie, że Festoll to taki Bosch :). Cóż, mam Festolla i jestem z niego zadowolony, nawet przy płytach, nauczyłem się już nim ciąć w taki sposób, że nie wyrywa. Można mieć najlepszą maszynę a i tak sporo zależy od umiejętności. Samo nie tnie tak jak auto samo nie jeździ.
Nie zapomnij też kupić dobrej, dedykowanej tarczy do płyt laminowanych. To też bardzo ważny element jak nie najważniejszy :)

może źle się wyraziłem, nie chodziło mi dokładnie o to, nie porównuje obydwu maszyn bo ich nie posiadam, wiecie lepiej, opierałem się na specyfikacjach/video w porównaniu i festool nie odbiegał dla mnie zbytnio od boscha pod tym względem.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:17:21 czas Polski »

Offline cyrulik

« Odpowiedź #122 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:37:05 czas Polski »
Fotke odemnie dopiero w weekend być może udało by się zrobić. Jestem poza domem, stolarką interesuje się hobbystycznie.
Pozdrawiam - Michał

fyme

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:47:18 czas Polski »
Jao że nie miałem okazji pracować maffelem to podpytam jak się ma takie podcinanie do późniejszego oklejania takich formatek? Ze szkoły pamiętam że jak podcinak na formatówce był źle ustawiony to skutkiem były później problemy z oklejeniem takiej krawędzi. Niby delikatny skok który było jednak widać. Co prawda teraz mało kto okleja papierem (kiedyś w szkole robiliśmy tego kilometry :) ) ale czasami jak ktoś sam tnie formatki to i na papier na krawędzi się porwie bo jest łatwy do zrobienia i tańszy od pcv a i nie zawsze pcv czy abs jest potrzebny. No i jak ktoś tnie samemu to raczej nie zasuwa potem do hurtowni by mu takie formatki okleić.

Offline hindus3d

« Odpowiedź #124 dnia: 24 Stycznia 2017, 19:44:10 czas Polski »
oglądałem ten film Jarka już kiedyś, mimo to nie rozwiewa to moich wątpliwości dot. wspomnianego przesunięcia - ciężko uwierzyć że malutki pstryczek ma wpływ na przesunięcie całego środka cięcia o 0.1mm - nawet z technicznego pkt widzenia to mało prawdopodobne. Na profesjonalnych piłach formatowych pokroju feldera tez wąpie aby coś takiego jak przesunięcie tarczy o jakąś tam powiedzmy dziesiętną część milimetra występowało a mimo to cięcia na tego typu maszynach są wręcz wzorcowe. Obejrzałem już chyba wszystko co było na YT dot tego mafella i jakoś śmiem wątpić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 24 Stycznia 2017, 20:16:36 czas Polski »
Na profesjonalnych piłach formatowych pokroju feldera tez wąpie aby coś takiego jak przesunięcie tarczy o jakąś tam powiedzmy dziesiętną część milimetra występowało a mimo to cięcia na tego typu maszynach są wręcz wzorcowe

Piły formatowe posiadają podcinak , dodatkową tarcze tnącą  , dzięki której jest możliwość otrzymania idealnej krawędzi .

fyme

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 24 Stycznia 2017, 20:33:42 czas Polski »
oglądałem ten film Jarka już kiedyś, mimo to nie rozwiewa to moich wątpliwości dot. wspomnianego przesunięcia - ciężko uwierzyć że malutki pstryczek ma wpływ na przesunięcie całego środka cięcia o 0.1mm - nawet z technicznego pkt widzenia to mało prawdopodobne. Na profesjonalnych piłach formatowych pokroju feldera tez wąpie aby coś takiego jak przesunięcie tarczy o jakąś tam powiedzmy dziesiętną część milimetra występowało a mimo to cięcia na tego typu maszynach są wręcz wzorcowe. Obejrzałem już chyba wszystko co było na YT dot tego mafella i jakoś śmiem wątpić.
W zasadzie przy dobrej jakości zdjęciu pokazującym przecięty materiał z funkcją podcinaka powinno być widać lekki skok więc czekamy na jakieś zdjęcie :) oczywiście dotyczy to maffela bo w piłach z prawdziwym podcinakiem przesunięcie nie jest pożądane, to taki półśrodek który ma zbliżać możliwości zagłębiarki do piły z podcinakiem.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2017, 20:36:19 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #127 dnia: 24 Stycznia 2017, 20:49:42 czas Polski »
Posiadam tego Mafella i odpowiem na część pytań. Funkcja podcinania działa i faktycznie patrząc na krawędź płyty widać delikatne podcięcie (najlepiej jak szyna jest zamocowana do materiału ściskami). Jest ono minimalne i po oklejeniu płyty praktycznie niewidoczne. W pracy mamy remę special. Uważam, że to bardzo dobra formatówka ale nawet na niej ciężko wyregulować tak, żeby podcinka była mniejsza i nie wyrywało płyty. Odnośnie mechanizmu Mafella. Przełącznik po prawej stronie od rękojeści to nic innego jak ogranicznik głębokości cięcia. Cała "magia" jest pod silnikiem. Chodzi o trzpień w stopie na który założona jest sprężyna. W momencie pochylania wchodzi on w obudowę silnika i w pewnej chwili zaczyna o nią ocierać i odsuwa w ten sposób agregat od stopy. Czuć to nawet opuszczając w dół wyłączoną pilarkę. Zdecydowany wyczuwalny opór mniej więcej w jednej trzeciej drogi. Rozwiązanie bardzo proste a zarazem genialne, pewnie chronione patentem. Jak mi się uda to coś potnę i wrzucę zdjęcia. Na razie rzadko jej używam.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 24 Stycznia 2017, 21:09:56 czas Polski »
Nie wiem jak jest teraz przy formatówkach z podcinakiem (wypadłem z zawodu :p ) ale jak ja pracowałem na formatówce to podcinak składał się z dwóch tarcz między które zakładaliśmy bardzo cienkie "talerzyki" by precyzyjnie ustawić grubość rzazu do założonej w danym momencie tarczy. Odnośnie maffela to jeśli trzpień rzeczywiście trze i taki zabieg się sprawdza przy przesunięciu tarczy to rzeczywiście genialne w swojej prostocie. Ciekawi mnie tylko jak z żywotnością takiego rozwiązania (tarcie metalu o metal z czasem powoduje zazwyczaj wytarcie jednego z nich co powoduje luz i nici z przesunięcia tarczy - oczywiście gdybam sobie tylko :) )
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2017, 21:11:37 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #129 dnia: 24 Stycznia 2017, 21:34:25 czas Polski »

Ten plastikowy przełącznik na pewno tylko ogranicza zagłębienie. Trzpień i sprężyna zmieniają swoje położenie względem obudowy silnika i tarczy. Chodzi o ten element ze zdjęć. Może inne zagłębiarki da się jakoś zmodyfikować tak, żeby działały podobnie.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 26 Stycznia 2017, 20:30:49 czas Polski »
Widzę, że nie uwierzysz jak nie zobaczysz, pomimo iż widzisz efekty cięcia. Kolega, który jest konstruktorem wytłumaczył mi to w ten sposób...Tarcza jest na osi silnika (w tym przypadku z luzem np.0,1 mm). Funkcja w tej pile to nic innego jak za pierwszym razem pstryczek dociska tarczę w stronę silnika i tniesz a na pełnej głębokości dociska w drugą.

Offline Radosny

« Odpowiedź #131 dnia: 06 Maja 2017, 20:30:28 czas Polski »
Odświeżę temat, czy orientujecie się może jak będzie wyglądać sytuacja z gwarancją piły Mafell zakupione we Fracji ?