28 Kwietnia 2026, 18:37:20 czas Polski

Autor Wątek: Wybór zagłębiarki Festool / Bosch  (Przeczytany 36404 razy)

Offline pbaszyn

Odp: Wybór zagłębiarki Festool / Bosch
« Odpowiedź #90 dnia: 04 Maja 2015, 16:01:19 czas Polski »
I znów to samo.. napiszę wieczorem

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #91 dnia: 04 Maja 2015, 16:08:48 czas Polski »
Ta instrukcja jakaś dziwna jest. Tylko w polskiej wersji jest tak napisane. W pozostałych ( na pewno po angielsku, reszty tylko się domyślam ), piszą w tym miejscu o roli taśmy przeciw odpryskom i docinaniu nowo założonej taśmy.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #92 dnia: 04 Maja 2015, 19:38:25 czas Polski »
pbaszyn 2000 to budżet starczający na festoola. Ja na koniec roku w promocji na punta wyhaczyłem dzięki cynkowi od cyrulika. Zagłebiarkę z szyną 140 cm za 2049. Więc wstrzymaj się jak możesz poczekaj i może upolujesz. Zresztą ma wejść nowy model więc i starych się mogą pozbywać :)

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #93 dnia: 04 Maja 2015, 21:34:24 czas Polski »
Przemku, zapomniałem napisać, że festool i mafel nie wchodzą w grę :)
Jest tak jak piszesz ale... jedna szyna 1,4m to trochę mało, do tego ściski, łączniki do szyny, systener i w tym momencie Makita kosztuje 2000. Poza tym mam frezarkę Makity no i koszt części, dodatków to też spora różnica.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2015, 21:38:11 czas Polski wysłana przez pbaszyn »

Offline Marco

« Odpowiedź #94 dnia: 05 Maja 2015, 21:42:20 czas Polski »
witam
jakiś czas temu miałem podobny dylemat i wybrałem festoola bardziej precyzyjny i łatwiej uzyskać pożądany efekt

Offline Mariano

« Odpowiedź #95 dnia: 07 Maja 2015, 21:44:02 czas Polski »
czy kupić Boscha GKS 65 GCE, czy jakąś Makitę, materiał do którego jest kupowany sprzęt do w większości drewno
Ja osobiście kupiłbym Bosch GKS 65, oczywiście Makita tez da radę.
Jesli jednak za jakiś czas zapragniesz pracowac z płyta to osprzet Boscha jest bardziej uniwersalny.
Dajmy taka sytuacje że sprzedajesz Boscha, a kupujesz Mafella i masz nieskazitelne ciecie.
Dodam że szyny do Boscha dostarcza Maffel i wszytko pasuje :)

Nie chce tu kogos urazic że nie wspomnialem o festollu.
Sam kiedys miałem Festool TS 55, teraz mam Mafell MT 55 cc i jest po prostu lepsza.
Te podcięcie to mistrzostwo, jednak żaden inny producent tego nie oferuje.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 07 Maja 2015, 22:41:54 czas Polski »
Stałem przed takim dylematem ponad pół roku temu... Mimo wszystko kupiłem Festool'a bo jestem amatorem, dokładnie elektronikiem a festool'a kupiłem dla siebie. Pewnie, że wolałbym Mafell'a ale tak idąc można dojść do bardzo wysokiej ceny. Moją pasją jest też fotografia, kupując jakiś czas temu nową lustrzankę, stałem przed dylematem DX(mały format) czy FX(duży format). Wygrał mały format, bo obiektyw do FX kosztuje tyle co aparat DX... Każdy powinien mierzyć siły na zamiary

Offline Mariano

« Odpowiedź #97 dnia: 07 Maja 2015, 23:14:46 czas Polski »
W pewnym sensie masz racje , że można dojść do wysokiej ceny, ale nie ma aż tak dużej różnicy.
Twój przykład aparatu jest bardzo nietrafny, ponieważ różnicę w jakości zdjęć może dostrzec tylko naprawdę wprawione oko.
Przy obróbce materialu jest troche inaczej, tutaj każdy zauważy skazę.

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #98 dnia: 08 Maja 2015, 08:00:42 czas Polski »
Kwita, też mam DXa z tego samego powodu, Mario a różnica wcale nie jest bez znaczenia, zależy jakie zdjęcia się robi. Z braku opinii o Virutexie kupiłem Makitę SP6000. Wiem że inne sprzęty byłyby może lepsze a różnica w cenie Makita/Bosch/Festool nie jest tak duża, ale wystarczy spojrzeć na akcesoria i zaczynają się schody. Budżet nie jest z gumy, więc jak się nie na co się lubi to się lubi co się ma ☺ i tak Żona miała co trawić ☺

Offline pbaszyn

« Odpowiedź #99 dnia: 08 Maja 2015, 08:01:34 czas Polski »
Jeśli więc ktoś ma jakieś pytania do Makity chętnie odpowiem.

Offline cyrulik

« Odpowiedź #100 dnia: 22 Maja 2015, 00:37:45 czas Polski »
Odkopie temat i zapytam o rzecz bliską tematowi zagłębiarek.

Czym czyścić tarcze gdy się oblepi całym tym klejem z cięcia różnych  płyt drewnopochodnych?
Pozdrawiam - Michał

Offline mlynarczykmeble

« Odpowiedź #101 dnia: 22 Maja 2015, 05:26:42 czas Polski »
Jak z Tą Makitą bo mam zamiar nabyć, 1750 zsetaw z szyna, 3 tarczami, 2sciskami, katownikiem do szyny i makpacku jest. Jakie opinie na temat jakosci pracy taka maszynka?

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #102 dnia: 22 Maja 2015, 06:57:12 czas Polski »
Osobiscie kilka razy pracowalem na tym sprzecie i jak dla mnie igla. Cena nizsza niz Festool, jakosc porownywalna no i grunt ze za niecale 2k masz fajny zestaw gdzie w festool-u mialbyś sama zagłębiarke. Co do oblepiania tarczy to podobno pomaga benzyna ekstrakcyjna i nafta.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #103 dnia: 22 Maja 2015, 07:14:48 czas Polski »
Ja używam płynu do czyszczenia piekarników Tytan, 6 pln za 500 ml. Radzi sobie z lakierami, żywicą i przypaleniami a także napisami na tarczy ;)

Offline cyrulik

« Odpowiedź #104 dnia: 22 Maja 2015, 08:23:26 czas Polski »
Benzyną próbowałem, idzie ale wolno. Płyn do piekarnika tego musze spróbować, kupiłem ostatnio żonie, jeszcze chyba nie używała :-)
Pozdrawiam - Michał