24 Kwietnia 2026, 05:35:44 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat -wykończenie podłogi  (Przeczytany 21905 razy)

Offline macieqmc

Odp: Warsztat -wykończenie podłogi
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Stycznia 2015, 20:18:57 czas Polski »
Ja mam u siebie gres i nie powiem utrzymanie czystości na płytkach to bajka. Lecz żeby płytki ci długo służyły i nie odpadały to musi być dobre podłoże, brak pęknięć itp. Myślę że ślizganie się po nich to nie jest żaden problem jeżeli korzystamy z odciągu, a ty korzystasz. Jedyny minus to trudność w usunięciu zabrudzeń. Wiele osób też nie może sobie pozwolić na gres z racji ceny. Ja mam zamiar wylać u siebie samo poziom który później zamaluje odpowiednią farbą (farba do malowania pasów drogowych + barwnik). Mam nadzieje że to zda egzamin.
Decyzja należy do ciebie. Jak dasz rade to wyślij zdjęcia przed i po :)
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline Krystian

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Stycznia 2015, 20:30:45 czas Polski »
Zdjęcia wyśle ale dopiero wiosną jak będę to robił pewnie za ok.2 miesiące

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #17 dnia: 03 Stycznia 2015, 21:54:09 czas Polski »
Najlepsza byłaby podłoga taka jak jest w supermarketach, to jest chyba wylewka plus chemoutwardzenie (nie znam się na tym kompletnie)
Łatwo się zamiata nie jest śliskie i z wiórem chyba też nie będzie śliskie.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Stycznia 2015, 23:12:29 czas Polski »
Jeśli chodzi o posadzkę gres kontra farba to zdecydowanie gres. U siebie w "garażu" (jeszcze po za motocyklem nie parkował tam samochód) mam gres kupiony w markecie (najtańszy jaki zalazłem) ale położony na elastycznym kleju i nakładany na całą powierzchnię płytki, tak aby nie było pustych przestrzeni pomiędzy płytką a posadzką i nie ma problemu nawet jak spadł młotek.
Jeśli chodzi o malowanie posadzki betonowej to dobra farba do betonu to wcale nie taki mały wydatek. W firmie malowaliśmy posadzkę kilkoma rodzajami farb, w tym tą do pasów na ulicach, i po paru tygodniach były ścieżki a to tylko hala sprzedażowa.
Jeśli chodzi o mycie gresu technicznego to proponuję Erol Cid G491 bez problemu gres się domywa (sprawdzone w kilku różnych miejscach na posadzce z gresu technicznego)
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2015, 23:18:03 czas Polski wysłana przez jacekmt10 »

Offline Van Gert

« Odpowiedź #19 dnia: 04 Stycznia 2015, 13:09:44 czas Polski »
W większości marketów raczej jest wylewana posadzka przemysłowa, dodatkowo szlifowana na połysk specjalnymi maszynami. Cena takiej posadzki waha się w granicach 50-70 zł/m2. Osobiście interesowałem się posadzkami epoksydowymi. Są bardzo wytrzymałe i łatwe w wylaniu. Jednak najtańszą opcją w dalszym ciągu pozostanie wykonanie podłogi z płytek.   
Pozdrawiam, Łukasz.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #20 dnia: 05 Stycznia 2015, 12:17:31 czas Polski »
Jeśli chodzi o posadzkę gres kontra farba to zdecydowanie gres. U siebie w "garażu" (jeszcze po za motocyklem nie parkował tam samochód) mam gres kupiony w markecie (najtańszy jaki zalazłem) ale położony na elastycznym kleju i nakładany na całą powierzchnię płytki, tak aby nie było pustych przestrzeni pomiędzy płytką a posadzką i nie ma problemu nawet jak spadł młotek.
Jeśli chodzi o malowanie posadzki betonowej to dobra farba do betonu to wcale nie taki mały wydatek. W firmie malowaliśmy posadzkę kilkoma rodzajami farb, w tym tą do pasów na ulicach, i po paru tygodniach były ścieżki a to tylko hala sprzedażowa.
Jeśli chodzi o mycie gresu technicznego to proponuję Erol Cid G491 bez problemu gres się domywa (sprawdzone w kilku różnych miejscach na posadzce z gresu technicznego)
jak najbardziej się z tobą zgadzam lecz wybór posadzki zależy też od betonu który został wcześniej wylany. Ja nie mogę sobie pozwolić na płytki ponieważ u mnie beton pracuje (są widoczne pęknięcia)
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Stycznia 2015, 14:12:31 czas Polski »
od dwóch lat eksploatuje posadzkę wylaną mixokretem dla mnie rewelacja cokolwiek ciężkiego upadnie zero uszczerbku, odkurzanie po pracy  i jak w salonie ;)

Offline macieqmc

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Stycznia 2015, 14:36:58 czas Polski »
od dwóch lat eksploatuje posadzkę wylaną mixokretem dla mnie rewelacja cokolwiek ciężkiego upadnie zero uszczerbku, odkurzanie po pracy  i jak w salonie ;)
Jaka jest cena za metr ?
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Stycznia 2015, 14:58:33 czas Polski »
zależy od podłoża. Ja płaciłem 12zł za metr +  cement i piach (musi być specjalny rzeczny niestety nie tani).

Offline macieqmc

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Stycznia 2015, 16:08:23 czas Polski »
Ok dzięki wielkie za pomoc :)
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline valdi

« Odpowiedź #25 dnia: 06 Stycznia 2015, 06:34:36 czas Polski »
Płytki ze sztucznego tworzywa Fortelock nie trzeba robić idealnej wylewki pod nie. Układa się bardzo szybko, nie są śliskie, można je zdjąć i przełożyć w inne miejsce. Można wymienić jedną płytkę w krótkim czasie jeżeli jest taka potrzeba. Spotkałem je na targach motoryzacyjnych gdzie reklamowano je do nawet do serwisów samochodowych gdzie spawają tłumiki. Ułożyłem trochę takiej posadzki sam, przyjemnie się je układa i bardzo dobrze się spisują łatwo utrzymać czystość.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #26 dnia: 06 Stycznia 2015, 10:13:21 czas Polski »
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2015, 10:16:17 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline macieqmc

« Odpowiedź #27 dnia: 06 Stycznia 2015, 21:09:50 czas Polski »
Cyba że ktoś sobie "przyłatwi" takie coś to ok :)
Niestety dla większości z nas taka podłoga jest nieosiągalna.
Koszty są zbyt duże, jak na domowe potrzeby :P
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline valdi

« Odpowiedź #28 dnia: 06 Stycznia 2015, 22:30:31 czas Polski »
Faktycznie tania nie jest. Ja kupiłem w wersji eko powiedziano mi, że jest ona wykonana z recyklingu. Właściwości płytek są takie same jak te nie z recyklingu jedynie kolor jest mniej wyrazisty co mi nie przeszkadza. Wszystkie prace wykonałem sam i nie musiałem "brudzić się w cemencie i kleju czego nie lubię" wszystkie potrzebne narzędzia to młotek gumowy i ostry nóż jak docinałem końcówki. Kilka razy upadło coś ciężkiego i uszkodzeń nie ma zresztą łatwo wymienić jedną sztukę. Płytka ma grubość kilku mm i w całym przekroju ma taki sam kolor w razie ubytków.
Na razie użytkuję kilka miesięcy jak miałbym robić jeszcze raz to na dzień dzisiejszy zrobiłbym to samo. Po czasie nie pamiętam już "bólu" zakupu. Może ktoś produkuje coś podobnego w niższej cenie ja jak szukałem to nie znalazłem.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2015, 22:37:35 czas Polski wysłana przez valdi »

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Stycznia 2015, 07:31:37 czas Polski »
A gdzie kupiłeś wersje eko i za ile?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki