26 Czerwca 2026, 20:49:01 czas Polski

Autor Wątek: Stolik do frezarki  (Przeczytany 15221 razy)

kwita

• Gość
Odp: Stolik do frezarki
« Odpowiedź #30 dnia: 08 Maja 2015, 13:54:43 czas Polski »
W poziomej  części przykładnicy  z tyłu jest otwór fi 8 a w blacie stolika będzie frezowanie free 8 na długości 19 cm. Tak jak na rys. w 1 poście.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Maja 2015, 08:47:11 czas Polski »
Miałem wczoraj tylko godzinę na pracę w warsztacie, wymyśliłem sobie taki oto profil T-owy ze sklejki, do mocowania docisku materiału obrabianego bądź ograniczników...małymi kroczkami ale do przodu. Rowek zrobiony jest na śruby M8 z łbem sześciokątnym. Całość skleiłem, przez noc się skleiło, rano póki jest czas zrobiłem fotki... Szybka kawa na tarasie i do pracy(dyżur ;D).

Offline grabki91

« Odpowiedź #32 dnia: 09 Maja 2015, 15:01:55 czas Polski »
korzystając z okazji dorzucę moje ostatnie wypociny . Jest to frezarka dziadka a ja ją ulepszam w miarę moich możliwości. Frezarka z profili bodajże 40x40 blat z blachy 8mm regulowana wysokość i jego poziomowanie oraz płynna regulacja wysokości frezowania. Udoskonalenie polegało na przerobienie prowadnicy i zrobienie docisków do obrabianego materiału.

« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2015, 15:08:03 czas Polski wysłana przez grabki91 »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Maja 2015, 15:22:06 czas Polski »
korzystając z okazji dorzucę moje ostatnie wypociny
ciekawe rozwiązanie ;-) ale skąd jesteś, coś o sobie?

Offline grabki91

« Odpowiedź #34 dnia: 09 Maja 2015, 15:51:11 czas Polski »
Witam, Jestem z Chrzanowa (małopolska) stolarka jest bardziej moją pasją niż sposobem zarabiania na życie. Pracowałem na stolarni swego czasu u znajomego głównie schody,drzwi podłogi. Robię głównie dla siebie i znajomych jeżeli jest taka potrzeba kolumny jakiś mebel stół itp. a maszyny uzdrawiam w wolnych chwiliach. Ostatnio skończyłem budowę stołu MFTC ale festool baaardzo fajny stół ułatwiający pracę

kwita

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Maja 2015, 16:40:09 czas Polski »
To zaprezentuj stół w odpowiednim dziale... i przedstaw się wszystkim w odpowiednim dziale :)

Offline prezio

« Odpowiedź #36 dnia: 09 Maja 2015, 20:49:00 czas Polski »
Przy okazji spytam czy plyta aluminiowa do frezarki o grubosci 3 albo 4 mm wystarczy zeby frezarka byla stabilna?
Chodzi o ten wklad do ktorego jest przymocowana frezarka w stole.
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #37 dnia: 09 Maja 2015, 21:07:45 czas Polski »
Ja mam akurat stalową 3 mm. Wpuszczoną na właśnie tyle w blat. Dzięki temu mam duży zasięg piły i frezarki.
Mnie się nic nie buja i jest stabilne i na "zero" z blatem

Offline prezio

« Odpowiedź #38 dnia: 09 Maja 2015, 21:22:37 czas Polski »
Stalowa - ok
A jak to wyglada z aluminium - sadze ze powinno byc to samo ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Maja 2015, 23:25:12 czas Polski »
5 mm alu jest strasznie trudno wygiąć (a z takiego mam zrobione). Myślę, że 4 mm spokojnie powinno wystarczyć.

Offline prezio

« Odpowiedź #40 dnia: 09 Maja 2015, 23:40:17 czas Polski »
W Lipcu bede robil stolik pod pile i frezarke toprzetestuje i dam znac
Alu jest mi najlatwiej zalatwis i odpowiednio powycinac ;)
------
Robert

kwita

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Maja 2015, 00:00:36 czas Polski »
...a ja raczej wymienię tekstolit na sklejkę

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #42 dnia: 10 Maja 2015, 00:20:42 czas Polski »
Są różne stopy aluminium, jest blacha aluminiowa plastyczna do gięcia i są blachy sztywne utwardzane konstrukcyjne.
Jak ktoś planuje zakup, radzę zwrócić na to uwagę.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline prezio

« Odpowiedź #43 dnia: 10 Maja 2015, 00:33:12 czas Polski »
Ok, dzięki za info. Ja kupuję w uk w wiekszosci na ebay ale warto sie w wcześniej zapytac;) dzieki

Wyslane z tableta przy uzycia Tapatalka, wiec moze nie byc polskich liter i trafic sie moga literowki. Przepraszam

------
Robert

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #44 dnia: 10 Maja 2015, 07:50:40 czas Polski »
Kwita Jak zrobiłeś ten rowek Teowy? Bo właśnie szukam jakiegoś frezu do tego i coś nie mogę znaleźć. Wstępnie pewnie zrobiłeś palcowym, ale już boczne wcięcie robi się chyba frezem do zamków czy coś?