06 Maja 2026, 17:37:31 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 135959 razy)

Offline Paco

Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #165 dnia: 08 Lipca 2014, 15:14:21 czas Polski »
Waldi, dziękuję za informacje bałem się,że to taki "cienki plastik" jak w Boschu co się łatwo łamie. Z ewentualną korektą prowadnicy czy kątomierza to nie problem (choć notabene za sprzęt takiej marki/takie pieniądze to woła o pomstę do nieba, że trzeba coś poprawiać). A jak z blatem czy rzeczywiście potrafi on być tak nierówny jak niektórzy piszą?

Ostatnia rzecz czy próbował ktoś dorobić przedłużenie blatu to tej makity?

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #166 dnia: 09 Lipca 2014, 07:21:52 czas Polski »
Rożne bywały opinie ale u mnie blat jest prawie  ;) płaski opisałem to po zakupie

Offline MrBass

« Odpowiedź #167 dnia: 09 Lipca 2014, 10:35:39 czas Polski »
Ja mogę potwierdzić  plastik w makicie jest mocny .Pod spodem jest krata alu aby pył mógł spadać na podłgę i nie zostawać w maszynce(ja wyciąłem dodatkowo otwór w stoliku aby lądował piknie na podłogę+odciąg). Jestem zadowolony z dokładności. Ciąłem płytę meblową pod szafkę kuchenną, trochę ustawień kąta tarcza przykładnica tarcza - stół  da się ciąć równo i żadnych zadziorów :D. Porażką jest napewno osłona na tarczę według mnie nieprzydatna i wkładka plastikowa (u mnie wymieniona na sklejkową) .Wózek nie jest równo ze stołem ale można dać podkładki pod mocowanie i jest lepiej.Klin też obciąłem na równo z tarczą aby nie wystawał ponad i można rowkować :D .No i luzy ale to taśma alu i po sprawie.Maszynkę przynajmniej raz w miesiącu trzeba oczyścić w środku albo przynajmniej przedmuchać aby w mechaniźmie podnoszenia/opuszczania tarczy nie zjechał się gwint.Uważam ,że za taką cenę maszynka jest dobra i najważniejsze są dostępne wszystkie części w serwisie. Nie ma co oczekiwać że za taką cenę będzie to metabo ts 254 czy festool o felderach już nie wspomne.Najważniejsze można pracować i zdobywać coraz większą wiedzę i zdolności manualne.

Offline Paco

« Odpowiedź #168 dnia: 09 Lipca 2014, 12:41:00 czas Polski »
Nie ma co oczekiwać że za taką cenę będzie to metabo ts 254 czy festool o felderach już nie wspomne.Najważniejsze można pracować i zdobywać coraz większą wiedzę i zdolności manualne.

Uważasz, że ts 254 jest bardziej dokładna niż mlt 100?? Pomijając wózek, i zakładając poprawę podłużnicy, luzów na szynach i sanek..

Ciąłem płytę meblową pod szafkę kuchenną, trochę ustawień kąta tarcza przykładnica tarcza - stół  da się ciąć równo i żadnych zadziorów

Przeglądałem schematy na stronie dostawców części i z tego co zobaczyłem to ustawienie piły można by spróbować ustawić na śrubach od silnika...jak ustawiałeś kąt piły względem podłużnicy?? Regulując podłużnicę czy da się wyregulować tarczę piły.

Offline DM

« Odpowiedź #169 dnia: 09 Lipca 2014, 16:28:07 czas Polski »
Się zastanawiałem dlaczego nie robią regulacji przystawki kątowej jak w Incra.

Proste podfrezowania śrubka i nacięta podkładka teflonowa. Gość na filmie mówi że to jest opatentowane.

Offline MrBass

« Odpowiedź #170 dnia: 11 Lipca 2014, 14:59:22 czas Polski »
Paco zobacz sobie ten filmik Metabo TS254 Site Saw - a Toolstop in-depth REVIEW
Co do ustawienia równoległości przykładnicy z tarczą podnoszę maksymalnie tarczę i przykładam kątownik tak aby stykal się z tarczą i przykładnicą(oczywiście wcześniej trzeba sprawdzić czy jest zachowany kąt 90 stopni stół-tarcza). Przesuwam, ślizga się po tarczy i przykładnicy. Kątownik klinuje się na końcu przykładnicy i ją odchyla we właściwą pozycję to wtedy ściskiem ją i tyle .U mnie przynajmniej tak to wygląda. Napewno mlt 100 dużo by zyskał gdyby zrobili mocowanie przykładnicy na obydwu końcach tak jak jest w aeg lub wspomnianej metabo   

Offline Paco

« Odpowiedź #171 dnia: 11 Lipca 2014, 18:58:56 czas Polski »
Paco zobacz sobie ten filmik

taaa - ładnie wygląda, choć koleś głupio rozstawia nogi, niepotrzebnie się męczy i siłuje;) - fajna, bardzo długo myślałem czy jej nie kupić ale kurczę ok. 3300zł to trochę sporo i właśnie dziś  przyjechała makita:) ale żona nie pozwala mi jej dziś otworzyć :P a za pozostałą kasę kupie inne urządzenia. Zaczynam hobbystycznie i w miarę jedzenia będzie się polepszało. Choć znajomi się na mnie patrzą jak informatyk bierze się za drewno;)

Dzięki za pomoc wszystkim!

Offline MrBass

« Odpowiedź #172 dnia: 14 Lipca 2014, 08:46:15 czas Polski »
Choć znajomi się na mnie patrzą jak informatyk bierze się za drewno;)
Przedewszystkim gratki niech pliarka służy.Jestem serwisantem drukarek tonerów z zawodu informatyk gdyby ktoś powiedział rok temu ,że zostane młodym pszszczelarzem i ,że będe miał swój warsztat ,w którym będe robić sobie ule ,ramki i na co mam jeszcze ochotę to bym go wyśmiał i zkwitował ,że się naćpał;)

Offline Paco

« Odpowiedź #173 dnia: 15 Lipca 2014, 10:21:04 czas Polski »
Przedewszystkim gratki niech pliarka służy.Jestem serwisantem drukarek tonerów z zawodu informatyk gdyby ktoś powiedział rok temu ,że zostane młodym pszszczelarzem i ,że będe miał swój warsztat ,w którym będe robić sobie ule ,ramki i na co mam jeszcze ochotę to bym go wyśmiał i zkwitował ,że się naćpał;)
tak właśnie wszystko się zmienia

No cóż moja makita ma mankamenty: stolik suwniczy troszkę wyżej od blatu (plus lekkie luzy), drugi stolik niżej (+luzy), piła nie prostopadle do cięcia - ale mam na nie rozwiązania także jak zrobię to się podzielę.  Ta nieszczęsna osłona piły nic przez nią nie widać...ostatecznie postaram się dorobić do nie składany stolik jak w ts 254:)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #174 dnia: 13 Sierpnia 2014, 04:42:29 czas Polski »

Podczas rozruchu mojej piły Makita MLT 100 coś dziwnie hałasuje,później delikatnie dzwoni. To jest normalne w tych piłach? Nie wiem czy mam to reklamować?
Miałem to już dawno napisać ale zawsze jakoś to mi umykało, tym bardziej , że nawet na forum zaglądam ostatnio bardzo mało (brak wolnej chwili a jeśli już jest to brak sił  :( ) - ale do rzeczy:  jeżeli pilarka podłączona jest bezpośrednio do gniazda to rozruch jest trochę dziwny,
natomiast jak podłączam ją pod odkurzacz to całkiem inna bajka,  rozruch odbywa się bardzo płynnie i cicho

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 20 Sierpnia 2014, 13:05:24 czas Polski »
U mnie maszyna pracuje z odkurzaczem Karcher i powiedzmy 50% pyłu i wiórów ląduje w jego wnętrzu, 30% zalega we wnętrzu obudowy pilarki, a pozostałe 20 % niestety na podłodze warsztatu. Być może jest to również kwestia samego odkurzacza więc nie będę zbytnio narzekał

tomysz1- jaki masz model odkurzacza karcher?

Offline tomysz1

« Odpowiedź #176 dnia: 20 Sierpnia 2014, 15:48:24 czas Polski »
Odkurzacz to model WD3.300 ostatnio zmieniłem na starmix'a ISC ARD 1425 i o karcherze nie chce już nawet słyszeć ;)
Pozdrawiam
Tomek

Offline jawor

« Odpowiedź #177 dnia: 21 Stycznia 2015, 11:11:01 czas Polski »
Trochę odkopię stary wątek, ale nie widzę sensu zakładania nowego. Długo rozważałem zakup tej piły vs PTS10 i w końcu padło na makitę. Generalnie potwierdzają się wszystkie opisane wcześniej wady i oczywiście liczyłem się z tym - miałem nawet okazję obejrzeć ją przed zakupem i ocenić. Jednak w kilku miejscach w sieci natknąłem się na informację, że nie ma w niej regulacji równoległości tarczy/agregatu względem rowków w stole, co jest nieprawdą, wystarczy poluzować aluminiową sztabkę przykręconą do stołu od przodu piły, wyregulować i zakręcić - otwory w sztabce są na tyle duże że mi udało się bez problemu a miałem rozstrzał koło pół milimetra na rozpiętości tarczy - więc na całym stole to już było sporo (nie mierzyłem).
Na pewno nie odkryłem Ameryki ale może ktoś poszukujący tu trafi i przyda mu się taka informacja.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #178 dnia: 21 Stycznia 2015, 11:13:35 czas Polski »
Jawor - na pewno sprawę rozjaśni zdjęcie. Wielu skorzysta.

Offline jawor

« Odpowiedź #179 dnia: 21 Stycznia 2015, 11:37:24 czas Polski »
jak znajdę dziś czas to pstryknę fotkę - sztabka jest prawie na wierzchu. Swoją drogą przyszło mi do głowy co innego, ponieważ już kilka lat ta pilarka jest produkowana możliwe, że wprowadzili jakieś zmiany konstrukcyjne i dodali taką możliwość - z drugiej strony jakoś muszą to składać w fabryce a jeśli jest (w miarę) dokładna regulacja pochylenia tarczy to ten kąt teź powinien być regulowany.