27 Czerwca 2026, 13:34:17 czas Polski

Autor Wątek: Jaki strug do sporej deski z tartaku  (Przeczytany 6920 razy)

Offline piotrlg

Jaki strug do sporej deski z tartaku
« dnia: 14 Lipca 2015, 23:53:23 czas Polski »
Witam

Strug jeden mam, to Anant no. 4. Jest jaki jest, innego póki co nie mam. Do zrobienia jest wyrównanie deski sosnowej, takiej chyba prosto z tartaka (boki nieobrobione, gruba na ok 4cm, szerokość zmienna od ok 30 do ok 40cm, długa na jakieś 3m). Powierzchnia nie musi być tip-top. Ważne, żeby ją jednak trochę wygładzić. Jaki typ struga byście polecili? Znam takie jak zdzierak (ale ten odpada, bo łukowate ma ostrze i mi nie odpowiada), potem równiak i gładzik. Mój anant to gładzik, a idei równiaka nie rozumiem. Zdaje się, że nie ma łamacza wiórów, ale co to oznacza w efekcie? Celować w równiak, bo jak widziałem na filmikach Jarka, to on swoim veritasem jackiem jechał i po takich tartacznych deskach, i do wygładzania też do używał, nie przejmując się, że są jakieś specjalizacje w strugach.

Te strugi jack, to są oznaczane jako równiaki (przynajmniej Stanley 1-12-137). To dobry uniwersalny typ strugów?

P.
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2015, 23:56:59 czas Polski wysłana przez piotrlg »

Offline velsyster

Odp: Jaki strug do sporej deski z tartaku
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lipca 2015, 00:04:35 czas Polski »
W skali mocy zbierania:
- zdzierak (najwiekszy zbior) (mala dokladnosc)*
- rowniak (sredni zbior) (srednia dokladnosc)
- gladzik (maly zbior) (duza dokladnosc)

* dokladnosc jest pojeciem wzglednym, umiescilem tylko dla porownania.

Troche nie rozumiem stwierdzenia ze nie odpowiada Ci lukowatosc ostrza. Gwarantuje Ci ze dobrze naostrzonym zdzierakiem zrobisz lepiej niz slabo naostrzonym gladzikiem.
Jesli twoj Anant jest dobrze naostrzona odmiana Stanleya no. 4 to spokojnie sobie poradzi z zadaniem o ktorym piszesz.

A gdybys chcial to zrobic recznie dobrze i szybko to powinienes miec zdzierak do szybkiej obrobki zgrubnej a pozniej gladzik do wyrownania do zadawalajacego poziomu.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lipca 2015, 07:53:53 czas Polski »
Czeka Cię sporo pracy...
A do czego Ci taka szeroka deska?
Ja jak biorę drewno z tartaku to proszę o przestruganie i dokładam ''na piwo''
Ciężko się pracuje strugiem ze świeżą sosną jeszcze z sękami.
Czas nie pozwala mi na takie zabawy i z mokrym drewnem nie lubię pracować...

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Lipca 2015, 09:16:47 czas Polski »
Może z tartaku gdzie nie mają żadnej strugarki? Bez sensu ale są takie tartaki.

Ja używam Stanley'a 5 do takich rzeczy - mimo że ma proste ostrze i łamacz wiórów to radzi sobie z takimi deskami - a że trzeba zrobić parę ruchów więcej to trudno.
Na wypadek bardzo zmasakrowanych desek mam jakiegoś dziwnego struga w rozmiarze 4-ki ale z pojedynczym ostrzem (konstrukcja jak Stanley SB4 tylko innej firmy) w którym mam bardziej zaokrąglone ostrze a'la jack plane. Dzięki temu ze jest krótki to łatwiej nim operować. Po nim wyrównuję 5-tką i wygładzam 4-ką.

W sumie to można by wszystko zrobić jednym strugiem wymieniając tylko ostrza zdzierak/równiak-gładzik i regulując sobie wysunięcie i położenie łamacza wiórów. Długość tylko pomaga w wyrównaniu deski, choć cierpliwością i częstszym przykładaniem liniału można wszystko zrobić krótkim strugiem. U mnie najbardziej uniwersalna jest właśnie 4-ka - jak mam coś małego do obrobienia to robię tylko nią (mam dwa ustawione na różną grubość żeby nie regulować w trakcie pracy).

Offline piotrlg

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2015, 21:58:50 czas Polski »

Troche nie rozumiem stwierdzenia ze nie odpowiada Ci lukowatosc ostrza. Gwarantuje Ci ze dobrze naostrzonym zdzierakiem zrobisz lepiej niz slabo naostrzonym gladzikiem.

Przeszkadza, bo nie wiem jak takie łukowate ostrze naostrzyć. Musi być to kłopotliwe i czasochłonne.

A gdybys chcial to zrobic recznie dobrze i szybko to powinienes miec zdzierak do szybkiej obrobki zgrubnej a pozniej gladzik do wyrownania do zadawalajacego poziomu.

Pomijając równiak?

A czy strug elektryczny (ale ręczny) by tutaj mógł pomóc?
P.

Offline piotrlg

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2015, 22:02:51 czas Polski »
Czeka Cię sporo pracy...
A do czego Ci taka szeroka deska?
Ja jak biorę drewno z tartaku to proszę o przestruganie i dokładam ''na piwo''
Ciężko się pracuje strugiem ze świeżą sosną jeszcze z sękami.
Czas nie pozwala mi na takie zabawy i z mokrym drewnem nie lubię pracować...

No tak, deska jest z tartaku, ale wyszła z niego jakieś 20 lat temu.

A będzie z tego ława. Wielka, ciężka, siermiężna, jak z chłopskiej chaty. Dlatego dokładność nie jest ważna.
P.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2015, 22:03:56 czas Polski »
a to co innego ;D
Akurat Jarosław z Lidką film zrobili o ławce :)

Offline Arek15

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2015, 22:14:03 czas Polski »
dechę na heblarkę z wałem 60 cm:)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipca 2015, 09:30:50 czas Polski »
Masakra - panowie - zaczynamy już chyba wszyscy świrować. Jeszcze nikt nie wyjechał, że musisz kupić strugi marki Clifton, Veritas i Lie Nielsen... Siermiężny wygląd jak z "chłopskiej chaty" - ciekawe jak by to zrobił siermiężny chłop? Heblarką z wałem koniecznie 60 cm? Strugarką i grubościówką, koniecznie wstępnie wyrównawszy na taśmówce? Wziąłby chłop siekierę - ociosał wstępnie a potem jedyny strug jaki ma (oczywiście z łukowatym ostrzem) albo ośnik (bardziej prawdopodobne) i zrobił by ławkę. Autentyczną. A potem by na niej usiadł - autentycznie. Tak by pewnie zrobił chłop kiedyś.

PS1. Przygotowanie do pracy zdzieraka z łukowatym ostrzem jest prostsze od gładzika - nie trzeba tyle dokładności - tylko najpierw trzeba spróbować.
PS2. Pewnie chłop musiałby jeszcze mieć korbę ze świdrami.
PS3. Chłop był by szczęśliwy jak prosię w błocie gdyby miał wkrętarkę zamiast korby.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipca 2015, 10:21:57 czas Polski »
 ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipca 2015, 13:02:46 czas Polski »
Kozio, kozio - wkrętarka zamiast korby co by świdrem otwory pod nogi wyborować bo teraz to już u nas Europa. Niechże ta ławka wygląda. Przaśnie bo przaśnie (teraz się rustykalnie mówi) ale jakieś podstawy stolarstwa to taki chłop miał - wiem co mówię - rodziny chłopsko-robotniczej pochodzę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipca 2015, 13:33:25 czas Polski »
uuuuuuuuuu to u Was chłopy wykształcone są...
Co wieś to obyczaj ;D

A tak na serio jak nie masz konkretnego struga to może szlifierka jakaś? Taśmowa albo inna...

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lipca 2015, 16:14:26 czas Polski »
Gdybym to ja miał się bawić z taką dechą to próbowałbym spustem, no ale nie wiem czy masz coś takiego.
A spróbuj ociosać bardzo ostrą siekierą , będzie bardzo rustykalnie.

Offline Roobertt

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipca 2015, 17:11:16 czas Polski »
I padły konkrety bo już z tą dokładnością przesadzamy
Brawo za realizm

Offline Szymek

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lipca 2015, 23:22:37 czas Polski »

Potem uwalić się jak ''Popiełuszko w bagażniku'' (jak to się w Grójcu teraz mówi)

Tak to się mówi jedynie w środowiskach  związanych z Milicją obywatelską, albo z SB.