15 Lipca 2026, 04:10:00 czas Polski

Autor Wątek: Łóżeczko dla Juniora  (Przeczytany 8418 razy)

Offline MarcinW

Odp: Łóżeczko dla Juniora
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Lipca 2015, 11:51:29 czas Polski »
A to juz w "kolejnym odcinku" :)

Offline studio tata

« Odpowiedź #31 dnia: 26 Lipca 2015, 15:48:26 czas Polski »
a to czekam na nastepne odcinki !

Offline MarcinW

« Odpowiedź #32 dnia: 28 Lipca 2015, 22:18:47 czas Polski »
w takim razie nadszedł "kolejny odcinek"
Ze względu na natłok innych zajęć tempo prac przy łóżeczku troszeczkę spadło. Ale natura nie poczeka więc trzeba się ostro brac do roboty :)
Także ostatnio zrobiłem następujące rzeczy:
- wyciąłem i zaimpregnowałem listwy, na których będzie leżał materac. Zdecydowałem się użyć sosny. Obawiałem się, że dąb będzie zbyt sztywny i za twardy do takiego zadania, a jednak sosna łatwiej się podda i wg mnie lepiej się nada. Zresztą w kilku łóżkach, które sobie obejrzałem świetnie się spisują listwy sosnowe. Zastanawiam się jednak czy zostawić je surowe czy może też pokryć lakierem. Nie wiem czy przez odkształcenia lakier nie zacznie się łuszczyć. Wiem, ze szczególnie przy dziecku takie odkształcenia będą minimalne, ale jednak będą... może coś doradzicie w tym temacie?
- oszlifowałem łóżko p180 i przygotowałem do lakierowania
- na końcach półek podtrzymujących listwy materaca przymocowałem kołki. Listwy materaca będą połączone taśmą bawełnianą i żeby się nie przesuwały zbyt mocno to dwie skrajne będą trzymane (z pewnym luzem) przez kołki
- no i chyba najważniejsze - przyszły Użytkownik obejrzał sobie dokładnie moją konstrukcję i było wielki HIHI i włażenie na boki :)
Teraz już zostało polakierować i przetransportować na miejsce.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Lipca 2015, 22:25:52 czas Polski »
Wystarczy Penetrin 1 raz.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #34 dnia: 28 Lipca 2015, 22:56:23 czas Polski »
Penetrinu używam do rzeczy przeznaczonych na zewnątrz.
Do wnętrz używam tez Altaxu Szybkoschnący Impregnat Gruntujący: http://www.altax.pl/produkty/szybkoschnacy-impregnat-gruntujacy/

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Lipca 2015, 23:59:32 czas Polski »
Mam dwa łóżka w których są sosnowe szczeble mocowane do taśmy.  Żadne z nich nie ma zaimpregnowane tych listew. Nie wiem czy to z oszczędności czy poprostu taki zabieg jest zbędny...

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline MarcinW

« Odpowiedź #36 dnia: 30 Lipca 2015, 23:46:24 czas Polski »
Łóżeczko już polakierowane i skompletowane. Dzisiaj przywiozłem je na miejsce i Junior już w nim śpi :)
Nowe łóżeczko jest większe niż poprzednie i po przestawieniu mebli odsłoniło się niezabezpieczone gniazdko. Także zaraz po zrobieniu zdjęcia była szybka akcja zabezpieczania :)
Teraz pozostaje trzymać kciuki by się Synek wysypiał :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #37 dnia: 30 Lipca 2015, 23:54:23 czas Polski »
No i ładnie wyszło, tata się spisał :D

Offline MarcinW

« Odpowiedź #38 dnia: 30 Lipca 2015, 23:57:06 czas Polski »
Czy się tata spisał to się okaże za jakiś czas :) ale jeszcze żaden projekt nie dostarczył mi tyle satysfakcji :)

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Lipca 2015, 08:50:52 czas Polski »
Łóżeczko wyszło bardzo ładnie.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 31 Lipca 2015, 08:57:00 czas Polski »
No, no, no :) Bardzo ładne i estytyczne wykonanie. Junior musi być zachwycony :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #41 dnia: 31 Lipca 2015, 12:59:31 czas Polski »
Jak na razie Junior jest zachwycony i bardzo chetnie sam wchodzi do lozeczka.
Lekcja na przyszlosc i rada dla innych - na dlugosci materaca dalem 2cm zapasu/luzu, a 1cm wystarczy w zupelnosci.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #42 dnia: 31 Lipca 2015, 14:24:49 czas Polski »
Po pierwsze - mój 3 latek i tak śpi z nami, jak go odłożę do łóżeczka to i tak na "autopilocie" o 2-3 w nocy się zjawia :) Wasz synek od początku śpi sam czy teraz go uczycie? to tak łof topik

A drugie - nie lepiej porobić zaokrąglenia na wszystkich rantach? Nie chodzi mi o "fazy" tylko o zaokrąglenie zewnętrznych krawędzi 90*, zwłaszcza przy tej barierce w tym miejscu co będzie wchodził do łóżeczka.

Ale generalnie fajna robota :)

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #43 dnia: 31 Lipca 2015, 20:31:50 czas Polski »
Zdecydowanie bym to zaokrąglił. Moja córka nie raz nabiła siniaka na udzie jak szalała (znaczy się spała) w podobnym łóżeczku - ale to może tylko kwestia temperamentu (teraz się na to mówi ADHD)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #44 dnia: 31 Lipca 2015, 20:51:37 czas Polski »
Po pierwsze - mój 3 latek i tak śpi z nami, jak go odłożę do łóżeczka to i tak na "autopilocie" o 2-3 w nocy się zjawia
Skad ja to znam :) :) :) u nas jest tak, ze Mlody zasypia kolo 20-21 u siebie w lozeczku i kolo 2-3 przychodzi do nas :)
A co do zaokraglen to na etapi koncepcji myslalem o czyms takim, ale po pierwsze nie pasowaloby do reszty lozeczka, a po drugie stwierdzilem ze nie bedzie to wielkie zagrozenie. Przede wszystkim nie ma osteych krawedzi a siniaka moze sobie nabic wszedzie. Po trzecie wiele lozeczk ktore ogladalem nie mialo zaokraglen i dzieciaki jakos chyba nie maja masowych kontuzji, mam w kazdym razie nadzieje ze bedzie wwszystko ww porzadku :)