24 Kwietnia 2026, 02:54:20 czas Polski

Autor Wątek: Szelak jako wykończenie (ale nie politura)  (Przeczytany 21817 razy)

Offline Fafi

Odp: Szelak jako wykończenie (ale nie politura)
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Sierpnia 2015, 12:17:55 czas Polski »
White spirit i mineral spirit to to samo - slowo white spirit jest używany w UK a mineral spirit w US. Tak wywnioskowałem z netu. Czyli nasza benzyna lakowa.
Przegladam i przegladam neta i najwiecej tych seal shellac w Polsce jest firmy fiddes - to jest chyba firma z UK.

A co do nazw - to jest tak wymieszane wszystko. Np w stanach uzywaja duzo rzeczy typu "cos tam cos....finish" i tu jest problem. Bo jak pisze np Teak Oil Finish.... to to nie jest olej tylko jakis "finish/wykonczenie" na bazie lub z domieszką przewaznie olej + lakier. U nas nie widziałem duzo takich wynalazków. uzywaja np Danish Oil finish, jest to mieszanka oleju tungowego i lakieru (przewaznie 1/3 lakier). A jak chce sie czysty olej to trzeba patrzec zeby pisalo "pure". W polsce nazwy sa bardziej sprecyzowane.

dye - to bedzie raczej nasza bejca(dye znaczy barwnik/pigment),
coloured/dye varnish - lakierobejca/lazura(tutaj nie jestem pewnien).
Wood Preservatives - impregnaty,
wood stain - wszelkie barwione wykonczenia, w zaleznosci co jest ich baza.

Dlatego chciałbym mieć mozliwosc kupienia takich wynalazkow, bo to oszczedza czas. Jakosc musi byc dobra, bo jak widze wiekszosc stolarzy z US i UK jednak je uzywa.
(ostrzegam ze nie jestem expertem i wszysztkie te informacje biore z netu :D)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Sierpnia 2015, 10:27:39 czas Polski »
Drodzy koledzy.
Jeśli macie zacięcie do politurowania to podaję wam link do strony gdzie można nabyć szelak w formie płatków aby samemu zrobić politurę.

Jak już było wspomniane politura to roztwór szelaku w spirytusie.

Ta firma to wymarzone miejsce dla pasjonatów barwienia drewna i nie tylko.

Pozdrawiam.

http://www.mylands.co.uk/trade-wood-finishes?___SID=U&cat=43

Offline piotrlg

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Września 2015, 09:29:07 czas Polski »
Moje dotychczasowe osiągnięcia w poszukiwaniu szelaku (najlepiej gotowego).
Oferty na allegro, np http://allegro.pl/show_item.php?item=5646155302
dają szelak bardzo lekki (thin jak by angole powiedzieli). 15% czyli 150g pszelaku na 1l spirtu. Z kolei angole oznaczają stężenie przeez 'cut'. I tak np 1 cut oznacza 1 funt szelaku na 1 galon spirtu. Na nasze to ok 300g szelaku na 1 litr spirtu.
Wersja 1 cut to już jest cienki szelak, stosowany jako podkład (wg bloga Paula Sellersa).

Czyli ten 15% jest niespecjalnie przydatny w stolarce, a już napewno nie jako wykończenie ostateczne.

Wniosek taki, że trzeba szelak samemu rozpuścić i stężeniem wtedy dowolnie operować.

Offline krit 6

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Września 2015, 14:35:27 czas Polski »
30 procentowy szelak to bardzo gęsta ciecz, która prawie natychmiast zasycha i tworzy coś w rodzaju tafli jak lustro, ja używam takiego szelaku do zabezpieczenia powierzchni pod złocenia. Z wykańczaniem drewna, czyli politurowaniem nie miałem do czynienia, ale roztwór 15 procent na pewno wystarczy.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Września 2015, 14:43:13 czas Polski »
Wbrew pozorpm politurowanie to dosc skomplikowany proces i wymaga doświadczenia. Politurę naklada się bardzo cienkimi warstwami. Ilość ich nawet do 15.
I jak kolega wspomniał spirytus odparowuje bardzo szybko. Jeśli stężenie jast zbyt duże to nie bedzie możliwe poprawne nałożenie cienkiej warstwy gdyż bedzie zasychal bardzo szybko.

Offline piotrlg

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Września 2015, 15:10:46 czas Polski »
Ale ja się na politurowanie na napalam. Można szelak kłaść, a jednocześnie nie politurować. I ponoć nie jest to trudne. Wg Paula Sellersa (http://paulsellers.com).

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Września 2015, 15:15:04 czas Polski »
Oczywiście że możesz tylko pomalować szelakiem ale to juz nie bedzie wiele miało wspolnego z politurą.
Toninna technika.
Niemniej pamiętaj że powierzchnia wykonczona szelakiem jest podatna na  zniszczenie a w szczególności jesli postawisz ciepły kubek to zostanie okrągły matowy ślad.

Offline krit 6

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Września 2015, 17:55:32 czas Polski »
Reasumując: szelak to żywica w stanie skupienia stałym, roztwór spirytusowy  szelaku to politura, a czynność którą chcesz zrobić to nieukończone politurowanie.  A może lepiej pociągnąć olejem lnianym i woskiem ?  Moja rada Przygotuj sobie kilka próbek z drewna sosnowego, o zanim zepsujesz sobie dużo swojej pracy spróbuj na desce, jeśli będzie w porządku, to wtedy możesz zrobić swój pomysł, jeżeli jednak nie będzie to miało żadnego wyglądu, to zrezygnuj z tego. W sklepach dla art.plast możesz kupić szelak , np. 10 dkg o rozpuścić to w 300ml denaturatu lub spirytusu technicznego, nie jest to duży wydatek a nabędziesz doświadczenia. Jeśli Ci nie będzie pasował, to zakręcisz szczelnie i się nie popsuje. Pamiętaj jednak, że politura jest bardzo łatwopalna i unikaj kontaktu z otwartym ogniem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Września 2015, 18:04:48 czas Polski »
Wszystko się zgadza z wyjątkiem tego że szelak to nie żywica.  Definicja jest podana wcześniej.
Pozdrawiam.
Ps. Szelak służy do wykończenia powierzchni. Aby uzyskać pożądany efekt. Należy drewno wczesniej zabawić i zamknąć pory w drewnie. Szelak.dosyc.dramatycznie zmienia kolor bejcy. Jak pisalem. To nie jest łatwe ale piekny daje efekt jak sie dobrze zrobi.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Września 2015, 18:13:21 czas Polski »
wczesniej zabawić i zamknąć pory w drewnie.

zasadniczo zamknąć pory , podczas procesu politurowania

Offline krit 6

« Odpowiedź #25 dnia: 07 Września 2015, 18:38:47 czas Polski »
Oczywiście że nie żywica, fatalny skrót myślowy z mojej strony. :-[ :-[

Offline Fafi

« Odpowiedź #26 dnia: 07 Września 2015, 22:01:42 czas Polski »
Tylko ze wlasnie w stanach uzywaja szelaku rozcienczonego cut 1 max cut 2 wlasnie do zamykania porownprzed bejcowaniem. Tak zwany seal coat. Bejca wtedy barwi duzo jasniej, ale jak uzywa sie bejcy w zelu to farbuje normalnie.
Uzywaja rowniez aby odciac np jedno wykonczenie od drugiego jezeli jest na tej samej bazie, np wody.
Wazne zeby stezenie szelaku bylo odpowiednie-za duzo xalkowicie zapcha pory  a wtedy bejca nie zadziala, za malo bedzie powodowac ze bejca zabarwi nierowno szczegolnie przy drewnie jak sosna.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Września 2015, 23:23:33 czas Polski »
Tylko ze wlasnie w stanach uzywaja szelaku rozcienczonego cut 1 max cut 2 wlasnie do zamykania porownprzed bejcowaniem.

a nie czasem po bejcowaniu  np przed nałożeniem  wosku ?

Offline piotrlg

« Odpowiedź #28 dnia: 07 Września 2015, 23:55:06 czas Polski »

Tylko ze wlasnie w stanach uzywaja szelaku rozcienczonego cut 1 max cut 2 wlasnie do zamykania porownprzed bejcowaniem.

a nie czasem po bejcowaniu  np przed nałożeniem  wosku ?

Pewnie można i tak, ale my piszemy o jednym z zastosowań szelaku. Szelak używają jako pierwsza warstwa, na surowe drewno, której zadaniem jest wyrównanie wchłaniania bejcy na drewnie, które ma tendencję do nierównomiernego barwienia, np sosna. Ważne, żeby szelak (po angolsku, bo nie używają pojęcia politura) był odpowiednio rozcieńczony, podają tzw cut 1 (no bo po co używać % i jeździć prawą stroną drogi), o którym pisałem wyżej. I jeśli nie walnąłem się w przeliczeniach to daje 30% politurę po naszemu.

Paul Sellers (polecam jego stronę i youtuba) kładzie szelak na prawie każdą powierzchnię jaką prezentuje w swoich poradnikach. I nie certoli się z nim jak przy kładzeniu politury (chyba angole ją zwą French Polish, ale pewności nie mam) tylko maluje pędzlem jak lakier, olej etc. I ja o takim procesie w tym wątku piszę.

P.
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2015, 00:00:06 czas Polski wysłana przez piotrlg »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Września 2015, 00:25:39 czas Polski »
Panowie (co niektórzy)
Czy nie czytacie uważnie co się pisze?
Szelakiem robi się politurę.
Ręce opadają.
Po angielsku politura nosi nazwę "French Polish", a szelak to "shelack".
O tym też była mowa.
Ajeśli chodzi o zamykanie porów, to wydaje mi się że bejcowanie polega na wprowadzeniu barwnika w struktórę drewna. Jeśli zamkniesz pory to barwnik nie wniknie. Wtedy to już pozostaje tylko malowanie.
Poprawacie nnie jeśli żle rozumuję.