17 Maja 2026, 22:55:05 czas Polski

Autor Wątek: Deska do krojenia - czym zabezpieczyć?  (Przeczytany 43455 razy)

Offline ndd89

Deska do krojenia - czym zabezpieczyć?
« dnia: 09 Sierpnia 2013, 00:13:10 czas Polski »
Witam serdecznie, może na początek się przedstawię ponieważ to mój pierwszy post na forum. Na imię mi Piotr, studiuje i stawiam pierwsze kroki w stolarstwie (jeśli można to tak nazwać:), narazie amatorsko ale może kiedyś... Mam pytanie do ludzi znających się na tym fachu :) mianowicie, chcę zrobić deskę do krojenia, tylko niestety nie wiem czym mogę ją wykończyć, chodzi mi o nadanie wyrazistego koloru drewna i zabezpieczenie jego powierzchni. Domyślam się, że nie mogą to być jakieś sztuczne środki tylko naturalne bo w końcu będzie to miało styczność z żywnością. Dziękuję za jakiekolwiek porady :)

Pozdrawiam
Piotrek

Offline Morświn

Odp: Deska do krojenia - czym zabezpieczyć?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2013, 00:33:40 czas Polski »
Witaj, deski do krojenia nigdy nie zabezpieczałem chociaż kiedyś widziałem jak ktoś taką kupioną w sklepie smarował zwykłym olejem jadalnym. Czy robił dobrze?Nie wiem wydaje mi się że tak. Ja osobiście właśnie planuje parę rzeczy które będą miały styczność z jedzeniem i myślę ze zabezpieczę je olejem lnianym (czytałem inne forum gdzie tak radzili) już nawet takowy zakupiłem. To tyle co mogę doradzić od siebie niech się jednak wypowie ktoś bardziej obeznany w temacie bo ja tylko amator jestem :D.
Pozdrawiam M.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2013, 09:37:25 czas Polski »
rzeczy które będą miały styczność z jedzeniem i myślę ze zabezpieczę je olejem lnianym

No i dobrze . Jest to jedyne  znane  mi  rozwiązanie , choć moje deski  zawsze były  surowe ,   i   zdarza się że są  prane  w  zmywarce przez  żonę .   Ważne  by były często  polewane  gotująca  wodą i  wysuszone  ,szczególnie te  od " bicia kotleta "

Offline perpetoom

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2013, 13:59:45 czas Polski »
Bardziej przyjaznej dla zdrowia ochrony deski niż naturalny olej (np. wspomniany lniany) chyba nie ma...

Są jeszcze oleje do blatów dopuszczone do kontaktu z żywnością (np. Liebron Bloom, Starwax), ale osobiście nie pokusiłbym się o ich stosowanie do czegoś co ma praktycznie ciągły kontakt z żywnością, a nie tylko chwilowy.

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpnia 2013, 15:19:58 czas Polski »
A i jeszcze czytałem że do zabezpieczania np kubków i misek niektórzy używają wosku pszczelego. Ale czy to dobry sposób to nie wiem nie próbowałem.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2013, 19:24:10 czas Polski »
czy to dobry sposób

Dobry   ,  jak nie do  płynu :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpnia 2013, 20:12:31 czas Polski »
Słyszałem kiedyś że nie powinno pić się alkoholu w naczyniach zabezpieczonych olejami lub woskami (już nie pamiętam ale to był chyba olej) ponieważ olej/wosk reaguje z alkoholem i chyba staje się toksyczny ale właśnie nie wiem czy to prawda może ktoś o tym słyszał i sprostuje?

Offline ndd89

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpnia 2013, 20:23:10 czas Polski »
Dzięki wielkie za porady! Zatem muszę zainwestować w olej lniany i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Offline Daniel

« Odpowiedź #8 dnia: 29 Września 2013, 21:03:51 czas Polski »
Czyli wystarczy zaopatrzyć się np w taki zwykły olej jak ten: http://allegro.pl/swiezy-olej-lniany-300ml-100-z-lnu-eko-super-cena-i3537675382.html  ? :)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Września 2013, 21:17:29 czas Polski »
Witam,

Wtrącę i tu parę słów. Ja uważam że tanim i zdającym egzamin środkiem będzie olej jadalny typu "Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia". Do tego typu rzeczy jest najlepszy i najtańszy. A usłojenia pod Nim wychodzą pięknie  ;) Dużo rzeczy już robiłem i olejowałem zwykłym olejem. I każdy co widział produkty był zachwycony.
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Jakub

« Odpowiedź #10 dnia: 29 Września 2013, 22:32:23 czas Polski »
Wygląda pięknie, prawda, ale na chwilę ::) Generalnie nie rozumiem wątku  ??? bo po co zabezpieczać deskę do krojenia? Sama się zabezpieczy tłuszczem z dań, potraw, kuchni, masła itp, itd. Wszelkimi środkami można zdziałać więcej szkody niż pożytku... No i przed czym chcecie je zabezpieczać?
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Września 2013, 22:44:46 czas Polski »
Jakub deski zabezpiecza się olejem i już. Jako stolarz z taką wiedzą wiesz co daje olejowanie (poza walorami wizualnymi oczywiście) prawda? Ważne żeby był to olej nie jełczejący czyli na pewno nie pierwszy lepszy jadalny. Ponoć lniany nie jełczeje. Tłuszcze z dań, masła itd. to siedlisko bakterii. Nie wszystko się domyje. Zresztą co ja będę tłumaczył i pisał elaboraty (w sumie jestem stolarzem amatorem więc może powinienem siedzieć cicho...) - wystarczy chwilę pomyśleć logicznie a także poszukać w sieci.

Offline Jakub

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Września 2013, 22:54:42 czas Polski »
Zapytam inaczej: Widzieliście kiedyś bukową deskę do krojenia w sklepie zabezpieczoną czymkolwiek? Jest to zbędne i tyle.
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2013, 23:02:42 czas Polski »
To prawda że deska sie "sama" zabezpieczy jak nasiaknie tłuszczem z krojonych pitraw. ale na to potrzeba czasu, lub inaczej mówiąc tej ilości pokrojonych potraw - najlepiej mięsa oczywiscie:-). Sam widziałem jak deski nie natłuszczone odpowiednio potrawią się rozpekac po kilkukrotnym umyciu i wysuszeniu.
W każdym razie juz od kilku lat każdą deskę nacieram olejem jadalnym i od tamtego czasu nie mam problemów - przynajmniej żadna z desek w moim domu nie cierpi na rozpekanie:-)

Pozdrawiam
MarcinW

mily68

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Września 2013, 23:47:26 czas Polski »
Jakub trudno żeby jeszcze wcierali mozolnie olej (lub nakładali inną metodą). Nawet kupne deski należy zaolejować. Myślę, że olej m. in. zabezpiecza drewno przed wnikaniem w nie resztek żarcia lub innych substancji coby utrudnić rozwój grzybów czy drobnoustrojów oraz może utrudniać wchłanianie wilgoci (suchsza deska dłużej "pożyje" w całości) i ew. ułatwiać jej ściekanie po myciu. Jak nie chcesz to nie zabezpieczaj - to nie jest przymusowe ;) .