18 Kwietnia 2026, 14:26:43 czas Polski

Autor Wątek: ADH 305  (Przeczytany 8239 razy)

Offline Grzegorz58

ADH 305
« dnia: 18 Września 2015, 11:06:11 czas Polski »
Chciałem napisać w wątku ADH 200, ale bałem się że nikt tam już nie zajrzy, więc pozwoliłem sobie zgodnie z sugestią systemu założyć nowy wątek.
Jestem tu nowy i bardzo żałuję, że nie zaglądałem tu wcześniej. Jak już pisałem w dziale "przywitaj się" jestem "szczęśliwym" posiadaczem m.in. wyrówniarki grubościówki Holzstara ADH305. Kupiłem ją jakiś rok temu lub nawet dawniej ale stała nieużywana, więc i gwarancję szlag trafił. Właśnie wczoraj przyszedł czas na wypróbowanie jej. Wygląda bardzo przyzwoicie, solidna waga jak na narzędzie przenośne ale to jednak b.delikatne urządzenie. Chciałem przestrugać kilkanaście desek sosnowych, wiec  materiał dość miękki. Przepuściłem kilka desek przez grubościówkę i w pewnym momencie spod obudowy poszedł dym i swąd palonej gumy. Po zdjęciu osłony okazało się, że spadł łańcuch napędu posuwu, zablokował koło zębate z paskiem i w wyniku tarcia pasek się spalił i zerwał. Po założeniu łańcucha na swoje miejsce okazało się, że przy powolnym, ręcznym obrocie łańcuch w pewnym miejscu niedokładnie trafia na zębatkę, więc jest podejrzenie o skrzywienie wałka na którym jest osadzona zębatka lub jest to wada fabryczna. W wyniku tej przygody zostałem pozbawiony grubościówki choć wyrówniarka dalej działa. Czy ktoś z forumowiczów miał taki przypadek? czy jest jakaś regulacja położenia zębatki tak aby łańcuch nie spadł po raz kolejny? W serwisie KMA-maszyny (tam kupiłem) mówią, że naprawa (jeśli to trwałe uszkodzenie) może dojść do 1000zł a to połowa wartości. Czy ktoś zna jakiś nie autoryzowany, tańszy serwis w Warszawie, który by się podjął sprawdzenia i doprowadzenia do bezpiecznego używania tej "niemieckiej niesolidnej" maszyny? Będę wdzięczny za pomoc.  (ale się rozpisałem)
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2015, 11:09:27 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

to-ja

• Gość
Odp: ADH 305
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2015, 13:50:42 czas Polski »
Na temat maszyny nie pomogę, ale z serwisem Kma miałem styczność, najpierw Pan nie miał czasu bo musiał rozładować dwa tiry (przynajmniej tak powiedział), po kilku dniach jak znalazł chwilę nie wiedział jak zbudowana jest najprostsza maszyna jaką mają czyli szlifierka tarczowa, następnie wysunął kilka teorii jak naprawić że strach już było odsyłać, potem okazało się że części też brak, ostatecznie zrezygnowałem sam z serwisu.
Serwis tam nie istnieje, jest to magazynier ze śrubokrętem i zerową wiedzą więc pewnie policzyli Ci za rozebranie innej maszyny.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Września 2015, 13:59:07 czas Polski »
całkiem prawdopodobne bo w innej firmie (JP Tech) powiedzieli, że ewentualna naprawa nie powinna przekroczyć 200-300 zł, oczywiście wycena bardzo  "na oko" na podstawie mojego opisu usterki. Jak szkoda że nie zasięgałem informacji prze zakupem. Dzięki za odpowiedź.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Września 2015, 14:11:03 czas Polski »
Jeżeli ci się nie spieszy to skorzystaj w pierwszej sytuacji z rękojmi za wady fizyczne. Poczytaj o tym w necie, napisz ładne pismo i wyślij do sprzedawcy za potwierdzeniem odbioru. Najlepiej trochę postraszyć (uświadomić) go w piśmie jakie mogą być tego konsekwencje.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2015, 20:54:38 czas Polski »
Wątek raczej nadaje się do Maszyn Stolarskich.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2015, 15:55:18 czas Polski »
na Rękojmię chyba za późno minął rok od zakupu więc pozostaje tylko gwarancja. Najgorsze jest to, że nie mogę znaleźć rachunku i mam podejrzenie, że go w ogóle nie było. W instrukcji (po niemiecku, co jest niezgodne z polskimi przepisami-powinna być dołączona po polsku) jest data sprzedaży i nr seryjny a na kartonie naklejka firmy kurierskiej z nadawcą i odbiorcą. Boję się że sprzedawca czyli kma-maszyny wypnie się na mnie. ...a jeszcze jedno - może ktoś kupował taki sprzęt. Na schemacie w instrukcji są narysowane dwie takie rączki-uchwyty, to chyba popychacze i też ich ich nie było. Czy to powinno być w zestawie czy talko na rysunku? wie ktoś?

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2015, 15:59:23 czas Polski »
Wątek raczej nadaje się do Maszyn Stolarskich.
może masz rację ale tu znalazłem o adh 200 więc tutaj napisałem ale jeśli jest jakiś moderator to może to przeniesie, może miałbym więcej odpowiedzi. Jestem nowy i to był mój drugi, po powitaniu post więc proszę o wybaczenie.
Chociaż widzę tu pytania o grubościówki więc nie tylko ja się mylę. Wiem, wiem to żadne wytłumaczenie. :(
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2015, 16:04:52 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2015, 17:16:08 czas Polski »
Najgorsze jest to, że nie mogę znaleźć rachunku i mam podejrzenie, że go w ogóle nie było.
Mi przy pierwszym zakupie też nie przysłali, musiałem się upominać dwa razy zanim łaskawie przysłali

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #8 dnia: 23 Września 2015, 20:13:35 czas Polski »
w takim razie ja też się zacznę upominać, dzięki za odpowiedź. Potem czeka mnie reklamacja i naprawa gwarancyjna grubościówki.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Września 2015, 20:15:08 czas Polski »
... mam nadzieję, że nie czytają tego forum bo mi jeszcze gotowi nie dać tego paragonu.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2015, 20:24:50 czas Polski »
A ja mam nadzieję, że czytają i zmądrzeją. Takie opisy to dla nich antyreklama a przy dzisiejszej bitwie o klienta...

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Września 2015, 21:06:13 czas Polski »
Ja też mam nadzieję że czytają. Kma maszyny przysłało mi szlifierkę tarczową z dziurą w tarczy (zły odlew) zaklejoną plasteliną lub w najlepszym przypadku modeliną, luźną tarczą na osi i krzywym stole, a serwisant uznał że bicie tarczy spowodowane luzem to pewnie przez rzep na tarczy.
wysłałem im zdjęcia tej plasteliny nie raczyli odpowiedzieć.
Zanim coś im wyślesz zrób zdjęcia każdej części, zmierz wszystko itd. bo to co może wymyślić ten "serwisant" to baśnie tysiąca i jednej nocy muszą się schować. Nie wiadomo za co Cię obciążą. Pamiętaj także że przesyłki reklamacyjne przy przyjętej reklamacji pokrywa gwarant nie Ty.

Offline molu

« Odpowiedź #12 dnia: 23 Września 2015, 21:15:04 czas Polski »
heh.. widzę, że mój przypadek z serwisem kma nie był odosobniony :). Krzywy stół w hb305 - a czym pan sprawdzał.. tym to sobie Pan może. Mamy certyfikowany przymiar, stół jest ok, .. przy próbie rzeczowej rozmowy uznano mnie za uciążliwego klienta, który pozjadał wszystkie rozumy i obciążono kosztem nieuzasadnionej reklamacji..

T.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Września 2015, 21:21:04 czas Polski »
Aż się prosi żeby odżałować, wsiąść w auto i pojechać do nich z takim bublem prosząc o wszystko na piśmie. Następnie UOK i takie tam. Tyle, że szkoda na to i nerwów i czasu i nieraz pieniędzy...

Offline molu

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Września 2015, 21:33:09 czas Polski »
Jak zaproponowałem, że może się wybiorę, to serwisant powiedział, że nie znajdzie dla mnie czasu :) Na plus całej sytuacji - zaproponowali, że zabierają maszynę i zwrot kasy (minus koszty).  Ciekawe czy trafiłem na czarną listę "tych klientów nie obsługujemy" :)

T.