19 Maja 2026, 17:14:35 czas Polski

Autor Wątek: Struganie - początki  (Przeczytany 8545 razy)

Offline Chokai

Struganie - początki
« dnia: 06 Października 2015, 14:27:39 czas Polski »
Witam,
chcę oheblować kilka sosnowych bali.

Wygląda toto tak jak poniżej.

Nigdy tego wcześniej nie robiłem, struga też nie mam, chcę dopiero kupić i uczyć się - pewnie na błędach, ale nie widzę innej możliwości. Zacząłem czytać od końca dział o strugach
Podpowiedzcie :
-  czy do tego rodzaju nierówności (tu przy zoomie i pod słońce wygląda to bardzo nierówno, ale "normalnie" nie jest tak tragicznie) lepiej kupić gładzik (ew. spust) czy równiak (+gładzik) ?
- jak sobie radzić z sękami ? omijać, traktować siłowo ? nie chciałbym uszkodzić ani struga ani zrobić jakiejś spektakularnej dziury...
- czy heblowanie zaczyna się od początku belki i posuwa do przodu, czy może od końca i cofa ?

Znalazłem na wsi jakiś stary kiepski strug i wstępnie spróbowałem - na prostych niewysękowanych nawet to w miarę szło , robiły mi się po jednej stronie jakieś rysy (głębiej brał), pewnie dlatego że ostrze nierówno wystawało ze stopy albo za mocno dociskałem jedną stroną... Ale na sękach stawał.

Offline studio tata

Odp: Struganie - początki
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2015, 15:29:38 czas Polski »
kup sobie elektryczna i na dwa razy moze przestrugasz , a co ci nie wyjdzie to papierem sciernym poprawisz

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2015, 16:16:58 czas Polski »
Zależy na co przeznaczysz te kantówki.

Strug  równiak
rozpoczynasz od początku belki
strugasz przez sęki ( strug ustawiony lekko skośnie do kierunku strugania )

Nóż naostrzony  ( krawędź  ostrza ) leciutko  w łuku.Nie będzie rys.

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2015, 18:51:32 czas Polski »
czesc też zaczynam właśnie zabawę ze struganiem
co masz dokładnie na myśli. Jak ma wyglądać łuk ostrza?

Czy ostrza można ostrzyć na papierze wodnym czy tylko na kamieniach?
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

Offline robert199426

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2015, 18:58:06 czas Polski »
+pwt raczej nie ostrz jak nie umiesz bo są  szerokie i nie jest je łatwo na ostrzyć jak raz na jakiś czas heblujesz kup dobre ostrza i tobie wystarczą

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2015, 19:19:59 czas Polski »
Strugi to się akurat całkiem łatwo ostrzy właśnie dlatego że są szerokie. Gdzieś tu na forum był wątek z linkami do filmików na yt. Ja polecam do ostrzenia płytki diamentowe. Dobre kamienie ok - ale naprawdę dobre - nie ten badziew z marketów do ostrzenia siekier. Jak nie chcesz inwestować to już lepiej nakleić papier ścierny na grubą szybę taśmą samoprzylepną dwustronną (bo równa).

Offline gołąb

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Października 2015, 19:29:14 czas Polski »
lepiej nakleić papier ścierny na grubą szybę taśmą samoprzylepną dwustronną (bo równa).
Nie ma potrzeby - polewasz szybę wodą, na to kładziesz arkusz papieru wodnego i już

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Października 2015, 19:43:03 czas Polski »
Albo zapytaj w zakładzie gdzie robią pomniki o kawałek granitu szlifowanego popryskać wodą i na to papier, trzyma jak taśma i łatwo się go usuwa.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2015, 19:50:33 czas Polski »
Swego czasu bawiłem się w papiery wodne.
Zabawa w cięcie na potrzebne szerokości i naklejanie na szyby wkurzyła mnie po kilku ostrzeniach.
I mimo wszystko nie jest to takie tanie rozwiązanie. :)
Dlatego kupiłem kamienie (Narex 80/150 i Kirschen 180/400) i jestem bardzo zadowolony. Zarówno z efektów ostrzenia, jak i ceny kamieni. Narex kosztował 20zł :D Kirschen ok. 50zł. Piszę "około", bo kupiłem go kilka lat temu i nie pamiętam dokładnie.

P.S.
Mam nadzieję, że w Lidlu pojawia się znowu diamentowe osełki czterostronne. Wtedy odpadnie planowanie kamieni. :)
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2015, 19:54:36 czas Polski wysłana przez Klo »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Października 2015, 20:02:32 czas Polski »
JEŚLI MASZ DO STRUGANIA TYLKO TO CO NA ZDJĘCIACH TO KUP ELEKTRYCZNY I PO KŁOPOCIE.
Jeśli będziesz strugał w przyszłości to i gładzik i równiak się przyda.
Ja ręczne ostrzę na papierach wodnych na pasku gresu z cokołu.
pozdrawiam

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Października 2015, 20:12:28 czas Polski »
Ja polecam do ostrzenia płytki diamentowe.
czy taki się nada do ostrzenia dłut i noży do strugów?
 http://taidea.pl/katalog?produkt=1752
« Ostatnia zmiana: 06 Października 2015, 20:18:28 czas Polski wysłana przez pwt »
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

Offline Chokai

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Października 2015, 21:51:54 czas Polski »
kup sobie elektryczna i na dwa razy moze przestrugasz , a co ci nie wyjdzie to papierem sciernym poprawisz
JEŚLI MASZ DO STRUGANIA TYLKO TO CO NA ZDJĘCIACH TO KUP ELEKTRYCZNY I PO KŁOPOCIE.

Niestety elektryczny na razie odpada, bo prądu brak.
Dla niektórych może to niewiele strugania , dla mnie wystarczająco ;)

Zależy na co przeznaczysz te kantówki.

Strug  równiak
rozpoczynasz od początku belki
strugasz przez sęki ( strug ustawiony lekko skośnie do kierunku strugania )

Belki mają być na wiatę, trochę porwałem się z motyką na słońce, bo będę to robił sam (właściwie nie mam wyjścia) , ale przecież nie siądę i nie będę teraz płakał :)
Dzięki za rady!
Pisząc "nóż leciutko w łuku" masz na myśli ruch ręki przy prowadzeniu struga ?

Offline Henry

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Października 2015, 22:05:55 czas Polski »
Ta Taidea powinna być ok - koledzy z forum nożowego używają. Tylko warto pamiętać żeby nie czekać aż ostrze będzie całkiem tępe - lepiej częściej podostrzyć na gradacji 1000 niż co jakiś czas "naprawiać" na grubszej.

Nie ma co się bać strugania grubych belek - jakiś sport trzeba uprawiać ;-)

Z tym lekkim łukiem to chodzi o ostrze - żeby końce ostrza były trochę podniesione - wtedy strugając zbierasz głównie środkiem a im bliżej końca tym cieniej, a końce już nie strugają - dzięki temu nie robisz rowków (rysy) nawet jak ostrze nie będzie idealnie ustawione.

Przy sękach będzie Ci wyrywało - no nie ma siły żeby strugać zawsze z włóknem. Im cieńszy wiór i lepiej ustawiony łamacz na ostrzu tym mniejszy problem, ale nie jest to łatwe. W "trudnych" miejscach próbuj strugać trzymając strug pod skosem. No i jak już będziesz kupował to kup ciężki strug - im większy pęd tym łatwiej "przelecieć" przez sęki ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Października 2015, 22:23:08 czas Polski »
Łuk ostrza kolega ładnie wytłumaczył :)

Offline studio tata

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Października 2015, 09:09:06 czas Polski »
....  nie ma to jak piwko , pogoda ladna , mozna skrobac  ;)