07 Maja 2026, 11:32:49 czas Polski

Autor Wątek: krzesełko dla króla  (Przeczytany 6665 razy)

Offline Mag84

Odp: krzesełko dla króla
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Kwietnia 2016, 23:29:04 czas Polski »
zbliżyłem się praktycznie do finiszu, a tak mi sie przynajmniej wydawało gdy mój mały Król nie usiadł na krzesełku - stwierdził, że czyste i wygodne, ale po chwili okazało się że przed malowaniem czeka mnie jeszcze jedna praca ...

Otóż chciałem zrobić mebel dość prosty, i to w dosłownym chyba znaczeniu, bo oparcie krzesełka nie zostało ułożone przeze mnie pod kątem !! I to był błąd.
Mam więc teraz dwa wyjścia - albo ręcznie przy pomocy szlifierki o dużej gradacji ściągnę od na oparciu dołu ku górze robiąc kąt (zmniejszając grubość deski tak, aby na górze była węższa) albo utnę jednym ruchem piły tylko nogę tuż nad podłokietnikami i wtedy na pile dam kąt i znów wkleję oparcie wraz z nogami !
Które rozwiązanie może okazać się łatwiejsze a przede wszystkim estatyczniejsze ? Czy ktoś z was wie może czy jest jakiś uniwersalny kąt odchylanie oparcia krzesła ? bo faktycznie moja luba pokazywala mi kilka i jest (a ja gapa nie spojrzałem !!)

Zdjęcia przed malowaniem (i jak się okazuje modyfikacją) w załączeniu. Wiem że nie ma w tym doskonałości, ale to mój pierwszy 100% produkt, a nauki przede mną na bardzo długi jeszcze czas !

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Kwietnia 2016, 23:51:24 czas Polski »
Około 11 stopni.

Offline Mag84

« Odpowiedź #32 dnia: 19 Kwietnia 2016, 23:56:34 czas Polski »
Około 11 stopni.

Dzięki :) Ty to jednak jesteś dobry fachowiec :) Pomocny, uczynny, ocenny ..... oczywiście jak 80% czytających to forum !

Ps. na które rozwiązanie byś się pisał jeśli idzie o dokonanie odchylenia ?

Offline Henry

« Odpowiedź #33 dnia: 20 Kwietnia 2016, 07:32:01 czas Polski »
Podłóż coś pod przednie nóżki i sprawdź czy przycięcie tylnych będzie wygodne  - a powinno bo siedzisko też powinno być trochę pochylone do tyłu (3-5 stopni a oparcie 5-10). Kąta uniwersalnego nie ma bo zależy od tego do czego ma być krzesło, ale możesz dać te 11 stopni jeśli ma być do oglądania bajek ;)

Offline Mag84

« Odpowiedź #34 dnia: 20 Kwietnia 2016, 08:25:45 czas Polski »
dzięki :) Myślę że mały raczej będzie na tym krzesełku (na razie) "latał" - wchodził, schodził - tak jak było wczoraj. Choć nawet wczoraj wziął książkę, usiadł i mówił że cyta :) Czyli podcinam tylne nogi.
o ile wiem jak chcę to zrobić (technicznie) o tyle (jako humanista) chciałbym się poradzić ekspertów.
W załączeniu wrzucam rysunek. Profil tylnej nogi - rzut boczny. Będę ją ścinał pod kątem prostym. żeby uzyskać kąt 11st na oparciu muszę ją odpowiednio dociąć, ale nie mam bladego pojęcia pod jakim kątem mam docinać żeby to grało - czy podcięcie pod kątem 11 st da mi również te 11st na całym oparciu ?

Offline Henry

« Odpowiedź #35 dnia: 20 Kwietnia 2016, 09:30:01 czas Polski »
Najłatwiej i najpewniej to chyba ustawić na równym, podłożyć coś pod przednie tak żeby był odpowiedni kąt a potem odznaczyć ołówkiem na klocku (grubość tak jak podniesienie przednich plus jeszcze trochę) linię cięcia na wszystkich nogach - i musi być równo.
Tylko upewnij się że nadal będzie stabilnie - bo w ten sposób krzesło robi się bardziej wywrotne bez (odchylenia tylnych nóg).

Offline Mag84

« Odpowiedź #36 dnia: 20 Kwietnia 2016, 14:04:17 czas Polski »
Henry dzięki. Tylko ja tych tylnych nóg nie będę podcinał u podstawy, gdyż tylko noga jest jednym elementem. Muszę ją uciąć tuż nad podłokietnikami ! i teraz faktycznie jak napisałeś o małej stabilności boję się trochę czy przypadkiem tron się nie przewróci jak mały będzie chciał się oprzeć ! Najwyżej stracę jedynie czas na wykonanie, bo koszt desek był bardzo mały !

Dzięki. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś konstruktywne przemyślenia zapraszam ...

Offline Henry

« Odpowiedź #37 dnia: 20 Kwietnia 2016, 16:47:36 czas Polski »
A, znaczy samo oparcie chcesz pochylić? Bo myślałem że całość. No to tniesz na 11 stopni, kołkujesz i kleisz. Po ścięciu pod kątem będzie trochę większa powierzchnia więc ustaw tył na równo a wystający przód odetnij pionowo.

W sumie jeśli chodzi o stabilność to jeśli nie przykręcisz do podłogi to chyba musisz się liczyć z tym że będzie płacz... Krzesełko jest wysokie, więc dużo nie potrzebuje mimo swojej wagi.