18 Kwietnia 2026, 02:19:16 czas Polski

Autor Wątek: Stoły robocze w kotłowni  (Przeczytany 17256 razy)

radeks

• Gość
Odp: Stoły robocze w kotłowni
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Listopada 2015, 07:59:21 czas Polski »
Strefa relaksu w kotłowni, już wiem co będziesz z żoną na tych blatach wyczyniał

będę kotłownianym popychaczem :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 08 Listopada 2015, 11:51:20 czas Polski »
 ;D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Listopada 2015, 12:02:09 czas Polski »
Radeks

Na Twoim szkicu widzę za dużo nóg , które mogą ci zawadzać do umieszczenia pod nimi np maszyn. Zastanów się nad blatami opartymi na szafkach , lub belkach z frontu wkutych w ścianie , a z tył na kantówkach dokręconych do ściany

radeks

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Listopada 2015, 21:06:11 czas Polski »
dziś, wyrównywanie desek klejonych wzdłuż (z odsysem to zupełnie inna praca! póki co podłączenia prowizoryczne :P) ), oraz moja pierwsza klejonka!!! :)
na początku trochę się przestraszyłem ponieważ po ściśnięciu powstały niewielkie różnice poziomów pomiędzy poszczególnymi elementami (max 1mm), ale po zeszlifowaniu szlifierką oscylacyjną...bajka.
I tu pytanie do Was, czy klejonka ma wyjść bez żadnych różnic poziomów? czy to normalna sytuacja że dosyć sporo trzeba zeszlifować? pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2015, 21:07:56 czas Polski wysłana przez radeks »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Listopada 2015, 21:15:09 czas Polski »
To klawiszowanie to normalka. Możesz użyć jakichś łączników np kołków żeby tego uniknąć.  Lub kleic na szerokość wałka twojej grubosciowki i potem łączyć takie klejonki np na domino

wysłane przy użyciu tapatalk

radeks

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Listopada 2015, 21:22:19 czas Polski »
akwa! dzięki za podpowiedź,dobry pomysł żeby skleić na dwa-trzy razy, szersze elementy. Następny tak zrobię.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Listopada 2015, 21:24:11 czas Polski »
Na początek to dobry sprzęt ;)
Fajnie że pokazujesz krok po kroku, klejonka super.
Tak jak pisze Robert, klawiszowanie jest normalką, można wprowadzać korekty młotkiem ;)
pozdrawiam

radeks

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Listopada 2015, 21:28:13 czas Polski »
kozio, za dużo czasu spędziłem oglądając filmy dom i drewno, to odcisnęło swoje piętno na mojej podświadomości gdy sprzęt wybierałem :)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Listopada 2015, 09:05:23 czas Polski »
za dużo czasu spędziłem oglądając filmy dom i drewno, to odcisnęło swoje piętno na mojej podświadomości gdy sprzęt wybierałem
Felder i Festool porządną reklamę zrobili u Jarka.
PS. Jak na początek to niezły park maszynowy sobie przygotowałeś  8) Taki sprzęt wymaga realizacji z górnej półki ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Listopada 2015, 10:55:50 czas Polski »
moja pierwsza klejonka!!!
Pokaż zdjęcie krótszej krawędzi klejonki - po układzie słojów zobaczymy, czy dobrze złożyłeś listwy.

Offline robson

« Odpowiedź #25 dnia: 12 Listopada 2015, 15:21:18 czas Polski »
Radeks , na pierwszym zdjęciu osłona na wale
maksymalnie odsunięta na zewnątrz a ręka bezpośrednio na desce
nie trzymamy rąk na matariale kiedy przechodzi nad wałem  :)

Offline arturs

« Odpowiedź #26 dnia: 12 Listopada 2015, 20:19:34 czas Polski »
i nie stoimy bezpośrednio za materiałem.. ostatnio ojcu wystrzelił spod frezarki czy piły kawałek listwy, przeleciał przez 4m podwórka, wybił szybę w oknie kuchni w podpiwniczeniu i zatrzymał się na przeciwległej ścianie kuchni.. na szczęście mama była gdzieś na górze..

radeks

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Listopada 2015, 22:28:12 czas Polski »
Witajcie,
Amigorg,dziękuję że przyłączyłeś się do dyskusji. Twoje przypuszczenia są słuszne 😃. Dobrze pamiętam Twój post z rozrysowaniem, że powinno być naprzemiennie. Niestety w tym przypadku stanąłem przed wyborem, że albo ładny wierzch blatu , albo kupa szpachli ale poprawnie technologicznie. Tak w ogóle to od kiedy zacząłem interesować się stolarstwem to zacząłem zwracać uwagę na takie sprawy w gotowych meblach np. u znajomych, stolarzach których obsługuję, i często widzę że ta technika nie jest zachowana. I tu nasuwa się kolejne pytanie ,czy ważniejszy jest efekt wizualny czy zachowanie technologii?...
Oczywiście jutro załączę zdjęcie przekroju 😱

Robson, to bardzo ważna kwesta! Ale zwróć uwagę że na pierwszym zdjęciu przykładnica jest w połowie stołu i dlatego wydaje się że osłona wału nie jest dociiśnięta do przykładnicy... Wierz mi..jest 😄. Można mi natomiast zarzucić brak nauszników, ale i tu mam usprawiedliwienie. Po prostu w radiu śpiewał Zenek Martyniuk. Nauszniki i delikatny dźwięk strugarki zagłuszałyby Króla Muzyki Discopolo! 😜

Arturas, słuszna uwaga , dzięki!

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2015, 22:30:50 czas Polski wysłana przez radeks »

Offline joozek

« Odpowiedź #28 dnia: 13 Listopada 2015, 08:31:08 czas Polski »
Ciekawa realizacja :)
Ktoś ma może link do posta Amigorg'a z rozrysowaniem jak układać drewno do klejonki ?
Szukam na różne sposoby, ale nie daję rady go zlokalizować.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Listopada 2015, 09:52:26 czas Polski »
,czy ważniejszy jest efekt wizualny czy zachowanie technologii?...
Raczej technologia , choć nie zawsze , to zależy od logicznej analizy tego co robimy i jak  zachowa się drewno  później .