24 Kwietnia 2026, 19:40:58 czas Polski

Autor Wątek: Budowa szlifierki tarczowej  (Przeczytany 17001 razy)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Budowa szlifierki tarczowej
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Grudnia 2015, 20:20:42 czas Polski »
Tarcza  ze sklejki obklejona papierem z obu stron - klej butaprem . jak jest kilka warstw to najlepiej  się odkleja

Offline leku

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Grudnia 2015, 20:27:07 czas Polski »
Jak budżetowo to można nakleić papier na tarczę korundową do cięcia betonu lub metalu i dalej na pilarkę.
Trochę tak działałem ale ze względu na upierdliwe przezbrajanie radzę zrobić jak w linku poniżej :)

http://forum.domidrewno.pl/sam'y-46/szlifierka-tarczowa-10'/30/

Offline jurd

« Odpowiedź #17 dnia: 03 Grudnia 2015, 20:48:33 czas Polski »
Dobra dzięki za linka do tematu o szlifierkach. To załatwia sprawę.
Poszukam silnika a potem będę kombinował dalej.

Offline marek20

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Grudnia 2015, 21:00:55 czas Polski »
kiedyś na pilarce dużo szlifowaliśmy
nono pełen profesjonalizm :D

Offline marek20

« Odpowiedź #19 dnia: 03 Grudnia 2015, 21:02:46 czas Polski »
ja używam do tego celu tokarki na tarczę do toczenia np misek zaczepiam krążek papieru ściernego odpalam tokarkę i śmigam
może to być troszkę dziwne  ;D

Offline jurd

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Grudnia 2015, 11:45:16 czas Polski »
Jakbym miał zbędną wiertarkę kolumnową tp zrobiłbym taką tokarkę i mógł jej używać jako szlifierki ;).
https://woodgears.ca/lathe/homemade.html

Na Mikołaja rozebrałem niedziałającą myjkę ciśnieniową i silnik jest całkiem dobry. Niestety wałek silnika ma dosyć małą średnicę ok. 6-8mm.

Offline marek20

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Grudnia 2015, 13:57:05 czas Polski »

Offline marek20

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Grudnia 2015, 14:00:12 czas Polski »
ale za cenę 300zł to lepiej kupić coś co ja niedawno kupiłem
Einhell model TC-WW 1000
ale są problemy z jej uruchomieniem a może to ja miałem wadliwą sztukę
a tak w temacie czy ten wątek nie powinien być w Maszyny Stolarskie >> SAM'y

Offline jara

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Grudnia 2015, 16:17:28 czas Polski »
Ja szlifierkę zrobiłem z 2 tygodnie temu, sprawdza się choć następnym razem muszę dać mocniejszy silnik i "koło pasowe" zmienić na metalowe. Silnik z 1962 roku 180w 1400 obr. od frani wymieniłem łożyska (30zł), "koło pasowe" zrobiłem z jesionu i po nabiciu na wirnik przetoczyłem, ramę zrobiłem z belek jesionowych, tarczę ze sklejki, papier ścierny 12" kupiłem w Juli  (2 sztuki przyklejany za 12zł -promocja), włącznik stary-całość kosztowała mnie około 50zł bo drewno miałem swoje. Działa dobrze tylko szybko "zabrudza" mi się papier, przepala mi wówczas drewno i jak mocniej przycisnę większą deskę to potrawi się zatrzymać silnik.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudnia 2015, 16:20:55 czas Polski »
Jara - piszesz że drewno Ci jara...
Zrób przełożenie na niższe obroty- będzie większa moc.
Papier czyść - podobno dobra jest gumowa podeszwa ;)

Offline jurd

« Odpowiedź #25 dnia: 07 Grudnia 2015, 16:39:25 czas Polski »
a tak w temacie czy ten wątek nie powinien być w Maszyny Stolarskie >> SAM'y

Rzeczywiście. Dopiero teraz zauważyłem, że są różne SAMy :). Jak jakiś admin może to niech przeniesie. Mea Culpa!

Offline marek20

« Odpowiedź #26 dnia: 07 Grudnia 2015, 20:24:05 czas Polski »
o ile się nie mylę to JarekO i Lidka są adminami z czego Lidki dawno nie widziałem

Offline michal4823

« Odpowiedź #27 dnia: 07 Grudnia 2015, 21:43:12 czas Polski »
Nie wiem ,w którym dziale napisać, więc spróbuje tutaj. Czasami przydało by się coś przyszlifować, a nie mam za bardzo czym. Myślę że taka szlifierka bardzo
by  mi mi pomogła. Posiadam dwa silniki i zastanawiam się czy któryś z nich by się nadał. Jeden pochodzi ze starej pralki automatycznej, sprawdziłem go i działa. Drugi pochodzi ze strychu, jednak z czego został wyjęty to nikt mi nie jest w stanie powiedzieć. Chciałbym go sprawdzić, czy on działa. Może znalazł by się tu jakiś elektryk, który powiedziałby mi jak go podłączyć, ponieważ nie chciałbym go od razu spalić, gdyby był dobry. Byłbym bardzo wdzięczy za pomoc.

Offline michal4823

« Odpowiedź #28 dnia: 07 Grudnia 2015, 22:07:17 czas Polski »
Przepraszam, że tak post pod postem, ale znalazłem jeszcze coś, co może pomóc. Nie jestem pewien, czy ten "dekielek", jest od tego silnika, ale gwint pasuje, wymiar też i nawet jest pomalowny podobną farbą, tylko że nie był do niego przykręcony, tylko leżał na parapecie. Mimo to myślę, że tak na 90% jest od tego silnika.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2015, 22:09:06 czas Polski wysłana przez michal4823 »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #29 dnia: 07 Grudnia 2015, 23:24:38 czas Polski »
Silnik od pralki Frani(wirnikowej)230V
Wszelkie prace wykonuj beznapięciowo

-na kostce jest wyprowadzone
1 uzwojenie rozruchowe
2 wyłącznik odśrodkowy
3 uzwojenie pracy
Dekielek jest od  tego silnika a tam masz schemat podłączenia jak mnie pamięć nie myli prawo, lewo (schemat dla mnie mało czytelny)
Jak masz podane kolory na dekielku to nie masz problemu z podłączeniem.
Uzwojenie rozruchowe jest podłączone przez wyłącznik odśrodkowy
Tu masz trochę wiadomości
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3006991.html
Jakbyś chciał rozbierać to delikatnie żebyś nie pourywał kabli od wyłącznika albo nie połamał wyłącznika bo to trudnodostępny towar .
Nie wiem do czego byś go używał ,ale na szlifierkę ,pilę średnio się nadaje bo przy spadku obrotów załącza się uzwojenie rozruchowe poprzez wyłącznik i jak silnik nie nabierze obrotów ,to uzwojenie ulega uszkodzeniu(spaleniu).
I na koniec mogę zasugerować na podstawie dwóch zdjęć że podłączyć należy do zacisków gdzie są czerwone przewody ,no i ochronę na obudowę silnika.
Pozdrawiam :)
No i nie wiem czy jasno napisałem :-\ ;)