18 Kwietnia 2026, 23:18:48 czas Polski

Autor Wątek: Festool Domino dylematy przedzakupowe :)  (Przeczytany 14461 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Festool Domino dylematy przedzakupowe :)
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Grudnia 2015, 14:27:54 czas Polski »
Ja miałem kilukrotnie kontakt z oszustami przy zakupie przez internet.
I nauczyłem się jednego. Płatność tylko przez PayPal.
Jak ktoś nie akceptuje tej formy płatności to już jest dla mnie do dokładnego sprawdzenia.
Co daje PayPal? Po  pierwsze nie podajesz żadnych numerów kart czy kont sprzedającemu.
I po drugie i najważniejsze, wszystkie tranzakcje do 500 funtów brytyjskich są przez PayPal chronione, co to oznacza w praktyce?
Jeśli towar do was nie dotrze to nie ścigacie sprzedającego, tylko zgłaszacie problem do PayPal, onie zwracają wam pieniądze ze swoich środków
i sami ścigają delikwenta. Uratowało mnie to kilkukrotnie przed utratą pieniędzy.

Nie wiem jak bardzo PayPal jest popularny w polsce. Wiem że są firmy działające na podobnej zasadzie jeśli chodzi o płatności, ale nie wiem czy dają taką gwarancję finansowego zabezpieczenia.

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #31 dnia: 14 Grudnia 2015, 22:27:19 czas Polski »
W pełni popieram zdanie o PayPal. To najbezpieczniejszy system płatności. Przed rokiem pewien sklep niemiecki chciał mnie oszukać. Błyskawicznie odzyskałem pieniądze dzięki PayPal. Drugim bezpiecznym systemem są zakupy na chińskim aliexpress.com, gdzie bez problemu można odzyskać dokonane płatności - nawet w przypadku, gdy opis przedmiotu odbiega od rzeczywistego stanu.  W Polsce nie ma żadnego systemu chroniącego kupujących. Łatwo dokonuje się oszustw.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #32 dnia: 14 Grudnia 2015, 23:11:59 czas Polski »
A mozna coś więcej o tym systemie płatności na Aliexpres?
Będę wdzięczny.

Offline velsyster

« Odpowiedź #33 dnia: 15 Grudnia 2015, 11:54:02 czas Polski »
W pełni popieram zdanie o PayPal. To najbezpieczniejszy system płatności. Przed rokiem pewien sklep niemiecki chciał mnie oszukać. Błyskawicznie odzyskałem pieniądze dzięki PayPal. Drugim bezpiecznym systemem są zakupy na chińskim aliexpress.com, gdzie bez problemu można odzyskać dokonane płatności - nawet w przypadku, gdy opis przedmiotu odbiega od rzeczywistego stanu.  W Polsce nie ma żadnego systemu chroniącego kupujących. Łatwo dokonuje się oszustw.

O ile z pierwsza częścią postu się zgadzam, ebay (paypal), aliexpess (alipay) mają systemy zabezpieczenia dla płacącego, to z tym ze w Polsce nie ma, się nie zgadzam.
Porównujesz gruszki (konkretne systemy płatności) do jabłek (wszystkie platformy sprzedaży w Polsce).
Porównaj PayPal do allegro (PayU), Przelewy24 itp. bo te systemy płatności zapewniają ochronę kupującego.

Aliexpress od dawna (jeszcze przed wprowadzeniem alipay) miało politykę zapłaty za towar sprzedawcy dopiero kiedy kupujący potwierdzi ze przesyłka została odebrana i wszystko jest w porządku, albo gdy minie 30 czy 60 dni. Robili tak własnie aby zabezpieczyć kupującego a nie sprzedawcę - sprzedawców mieli wielu a kupujących mało.
Chcielibyście mieć sklep i tak płacone za towar? ;)

W Polsce mimo, ze serwisy jak OLX bardzo "głośno" ostrzegają przed przedpłatą i zalecają odbiór osobisty ludzie dalej to robią.
Przelew to najmniej przyjazny sposób zapłaty. Jest generyczny, nie ma dookoła niego żadnych usług. Już karta płatniczą daje większe możliwości dochodzenia swoich praw w przypadku oszustwa.

Jak coś kupujecie z tablicy ogłoszeń (olx/sprzedajemy/fora internetowe) i kwota przekracza kwotę która możecie zaryzykować, proście o wysłanie za pobraniem albo wystawienie przedmiotu na allegro godząc się ponieść większe koszty związane z prowizja allegro.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #34 dnia: 15 Grudnia 2015, 13:40:23 czas Polski »
te systemy płatności zapewniają ochronę kupującego

A jesteś pewien że jeśli towaru nie dostanies to te polskie systemy płatności zagwarantują w 100% zwrot pieniędzy?
Nie piszę tego złośliwie, ale aby się zorientować w sytuacji.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Grudnia 2015, 15:22:26 czas Polski »
Na allegro jest ochrona kupujących, ale w przeciwieństwie do paypal i aliexpess to kupujący musi zgłosić sprawę na policję, czekać, czekać, wysłać pismo o umorzeniu postępowania do allegro i znów czekać i czekać aż odzyskamy pieniądze. Wielu ludziom nie chce się bawić w te papierkowe gry, woli machnąć ręką i mieć święty spokój. W tamtym roku miałem taki przypadek jak żona zamówiła mi w prezencie książkę 'Prace w drewnie'. Śmieszne pieniądze, ale odzyskałem je po pół roku.

Offline velsyster

« Odpowiedź #36 dnia: 15 Grudnia 2015, 15:30:48 czas Polski »
te systemy płatności zapewniają ochronę kupującego

A jesteś pewien że jeśli towaru nie dostanies to te polskie systemy płatności zagwarantują w 100% zwrot pieniędzy?
Nie piszę tego złośliwie, ale aby się zorientować w sytuacji.

Nie dam sobie ręki uciąć, palca też nie, ale kreują się na poważne firmy, to zakładam, że za bardzo nie kłamią:
http://www.payu.pl/program-ochrony-kupuj%C4%85cych

Oczywiście dotyczy to platnosci z konta PayU a nie innego rodzaju platnosci jak przelew czy przelew ekspresowy do sprzedawcy ktory ma PayU.

Nie testowalem tej opcji, bo jakos nigdy nie mialem potrzeby.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Grudnia 2015, 16:41:27 czas Polski »
Tytaj jest link do regulaminy PayU

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&sqi=2&ved=0ahUKEwi8qsK0mN7JAhVBoRoKHZNzCtAQFggiMAE&url=https%3A%2F%2Fwww.payu.pl%2Fsystem%2Ffiles_force%2Fregulamin-programu-ochrony-kupujacych.pdf%3Fdownload%3D1&usg=AFQjCNG3avEYT2cDZi6baFfIBC9k9LE3iQ&bvm=bv.110151844,d.d2s&cad=rja

A tu mała informacja z tegoż regulaminu

4. Każdorazowo wysokość kwoty rekompensaty określonej w ust. 3. nie będzie wyższa niż 100 złotych.
5. Każdorazowo, łączna wysokości kwoty rekompensaty określonej w ust. 2 i 3 nie będzie wyższa niż  10.000 złotych.

Offline velsyster

« Odpowiedź #38 dnia: 15 Grudnia 2015, 18:19:05 czas Polski »
Czyli lepiej nie kupować dużych maszyn od oszustów bo nie zwrócą całości ;) . Ustęp 3 mówi o wysyłce.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Grudnia 2015, 19:50:16 czas Polski »
ano niestety

Offline Dyfer

« Odpowiedź #40 dnia: 17 Grudnia 2015, 21:58:28 czas Polski »
Panowie uważać na używki mafella z allegro bardzo dużo oszustów a nie mówiąc już o OLX  -po mojej akcji zrobiłem się czujny i wiele razy przyłapałem kolesi ...
Sam nadziałem się na uzywkę mafella przez allegro na bardzo dużą kase ...oszust włamał się na konto gościa z  allegro i na @  a ja z nim pisałem tak jak z prawdziwym właścicielem nic nie wiedząc że to oszust z kontem na słupa ... sprawa trafiła do prokuratory a ja w ciągu kilku tygodniu otrzymałem całą kasę przez program ochrony kupujących z Allegro -  swoja drogą szybko i sprawnie Gratulacje dla nich ...

Uważać na osoby, które mają konto założone dość długo ale mały ruch jest na nich...wtedy do takich osób najczęściej włamują się oszuści..wystawiając fałszywe aukcje ...zdjęcia oczywiście przerabiane

Teraz kupuje taki sprzęt u przedstawicieli zupełnie nowy lub demo z przebiegiem jednego pokazu
Swoją drogą jestem nieźle stuknięty aby kupować Festoola czy Mafella do pracy zupełnie amatorskiej 5 razy w roku  :o niestety lekarstwa dla mnie już nie ma  :P
Teraz jedzie do mnie frezarka Mafell LO65ec - też nie wiem po co  ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2015, 22:02:03 czas Polski wysłana przez Dyfer »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Grudnia 2015, 23:04:57 czas Polski »
Bardzo pomocne spostrzeżenia i uwagi.
Szukałem Cię Dyfer w dziale http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/ ale nic nie znalazłem. Na pewno zapomniałeś, prawda? :)

Offline Przemcio

« Odpowiedź #42 dnia: 17 Grudnia 2015, 23:17:41 czas Polski »
Dyfer
Lubić robić coś narzędziami z wyższej półki to dobry nawyk. Ja jak coś kupuje to też czasem słyszę "po co ci takie coś, kiedy ci się to zwróci itd"
Ja na to ze nie musi mi się to zwracać bo kupiłem to dla przyjemności pracy tym narzędziem :)

Może kiedyś będzie musiało zarobić  ale puki co sprawia przyjemność :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Grudnia 2015, 23:22:15 czas Polski »
Przemcio mam tak samo. Do tego dochodzi świadomość, że błędy które popełniam zawdzięczam sobie - czyli operatorowi narzędzia a nie maszynie (ja się poprawię mam nadzieję).

Offline Coolman

« Odpowiedź #44 dnia: 18 Grudnia 2015, 07:04:09 czas Polski »
Dyfer identyczna sytuacje mam wlasnie tez z mafellem na dniach zglaszam na policje bo gosc twierdzi wlasnie ze nic takiego nie wystawial a normalnie z jego maila wiqdomosci do mnie trafialy. Jak moge prosic opisz cala sytuacje do mnie na Pw.

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka