1. Z tego co wiem koła maszyn fabrycznych też mają wypukłe bieżnie pokryte wykładziną elastyczną ( dawniej była to skóra). Wypukły kształt pozwala na samoczynną regulację położenia taśmy na kole na skutek różnicy naprężeń w przekroju taśmy. Twórca tej piły tu pokazuje jak to działa:
http://woodgears.ca/bandsaw/crowned_pulleys.html2. Niektóre maszyny fabryczne posiadają łożyska boczne przy prowadnicach brzeszczotu, wiele pił jednak posiada kostki prowadzące:
- w warunkach amatorskich jest łatwiej zrobić prowadnik z kostkami, jest łatwiej zrobić regulację szczeliny,
- łożyska musiały by być wysokoobrotowe gdyż taśmy z reguły maja dość wysoką prędkość liniową i łożyska mogą mieć prędkość 10 - 12 tyś obr/ min, przez co szybko by się zużywały a do tego głośno pracowały,
- praca metal po metalu doprowadza do szybszego zużycia taśmy.
dla szerszych taśm np 20 mm trudno byłoby znaleźć odpowiednio szerokie łożyska aby taśma nie wichrowała się podczas pracy. O wiele łatwiej wykonać szersze kostki,
W warunkach amatorskich kostki można zrobić z tekstolitu, twardego drewna egzotycznego lub z dębu nasączonego w oleju. Ja mam kostki z tekstolitu.
3. Jak widać na rysunku (pdf) i na zdjęciu blok górnego koła osadzony jest w gnieździe ramy, dolna płetwa osadzona jest z pewnym luzem w szczelinie. Nachylenie uzyskuje się dokręcając lub odkręcając poziomą śrubę regulacyjną wspartą o poziomą poprzeczkę. Z przodu taśma ciągnie koło w dół.
Górna korba służy do naprężania lub luzowania taśmy. Manipulowanie poziomą i pionową śrubami regulacyjnymi pozwala dobrać siłę naciągu i położenie taśmy na bieżni koła.