27 Kwietnia 2026, 11:48:16 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa 14" z drewna  (Przeczytany 56465 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Piła taśmowa 14" z drewna
« Odpowiedź #120 dnia: 21 Września 2014, 09:00:55 czas Polski »
Eksponat jest z Muzeum techniki w mieście Motala w Szwecji. W tym mieście znajduje się jedna z najstarszych firm inżynieryjnych w Szwecji - powstała w 1822 roku.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #121 dnia: 21 Września 2014, 11:57:21 czas Polski »
Swoją drogą ta maszyna z muzeum jest tak piękna, że mam ochotę zrobić taki działający model ( salonowy) :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 21 Września 2014, 13:19:19 czas Polski »
Po zdjęciu taśmy można by go użyć jako biurko,
Trzeba tylko pić kawę bo można sobie ''uciąć drzemkę'' :D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #123 dnia: 21 Września 2014, 13:50:57 czas Polski »
Wcale się nie mylisz, niżej stara piła jako element stołu konferencyjnego :)

Offline volvotime

« Odpowiedź #124 dnia: 17 Października 2014, 08:40:46 czas Polski »
Cześć. Piękna maszyna. Mam zamiar zakupić plany i wykonać takie cudo.
Pytanie mam do Ryszarda - czy do wykonania konstrukcji ramy można użyć sklejki o odpowiedniej grubości dla warstwy? Czy raczej polecasz zrobić to np. z sosny.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #125 dnia: 17 Października 2014, 10:15:41 czas Polski »
Najlepsza jest sosna 18 mm gruba.

Offline Przemek_M

« Odpowiedź #126 dnia: 02 Lutego 2015, 00:21:50 czas Polski »
Witam,
mam pytania co do budowy takiej maszyny.
Czy w fabrycznych piłach koła w miejscu styku z taśmą tnącą są płaskie czy mają kształt wypukły?
Czemu prowadzenie taśmy nie jest wykonane z łożysk kulkowych?
Można prosić o zdjęcie pokazujące jak jest rozwiązana regulacja pochylenie koła?
Z góry dziękuje za odp.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #127 dnia: 02 Lutego 2015, 01:41:47 czas Polski »
1. Z tego co wiem koła maszyn fabrycznych też mają  wypukłe bieżnie pokryte wykładziną elastyczną ( dawniej była to skóra). Wypukły kształt pozwala na samoczynną regulację położenia taśmy na kole na skutek różnicy naprężeń w przekroju taśmy. Twórca tej piły tu pokazuje jak to działa:
http://woodgears.ca/bandsaw/crowned_pulleys.html
2. Niektóre maszyny fabryczne posiadają łożyska boczne przy prowadnicach brzeszczotu, wiele pił  jednak posiada kostki prowadzące:
- w warunkach amatorskich jest łatwiej zrobić prowadnik z kostkami, jest łatwiej zrobić regulację szczeliny,
- łożyska musiały by być wysokoobrotowe gdyż taśmy z reguły maja dość wysoką prędkość liniową i łożyska mogą mieć prędkość 10 - 12 tyś obr/ min, przez co szybko by się zużywały a do tego głośno pracowały,
- praca metal po metalu doprowadza do szybszego zużycia taśmy.
dla szerszych taśm np 20 mm trudno byłoby znaleźć odpowiednio szerokie łożyska  aby taśma nie wichrowała się podczas pracy. O wiele łatwiej wykonać szersze kostki,
W warunkach amatorskich kostki można zrobić z tekstolitu, twardego drewna egzotycznego lub z dębu nasączonego w oleju. Ja mam kostki z tekstolitu.
3. Jak widać na rysunku (pdf) i na zdjęciu blok górnego koła osadzony jest w gnieździe ramy, dolna płetwa osadzona jest z pewnym luzem w szczelinie. Nachylenie uzyskuje się dokręcając lub odkręcając poziomą śrubę regulacyjną wspartą o poziomą poprzeczkę. Z przodu taśma ciągnie koło w dół.
Górna korba służy do naprężania lub luzowania taśmy. Manipulowanie poziomą i pionową śrubami regulacyjnymi pozwala dobrać siłę naciągu i położenie taśmy na bieżni koła.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2015, 01:48:19 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Przemek_M

« Odpowiedź #128 dnia: 02 Lutego 2015, 06:18:06 czas Polski »
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz!  :) Zadając te pytania sugerowałem się piłami taśmowymi do metalu. W takich piłach są trochę inne warunki pracy, min.taśma jest skręcona na odcinku tnącym (to skręcenie wymaga stosowania łożysk do prowadzenia taśmy)
Muszę odwiedzić wujka, który ma pionową taśmówkę do metalu i zobaczę jakie tam są rozwiązania.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2015, 06:20:00 czas Polski wysłana przez Przemek_M »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #129 dnia: 02 Lutego 2015, 12:02:19 czas Polski »
Zadając te pytania sugerowałem się piłami taśmowymi do metalu. W takich piłach są trochę inne warunki pracy,

Jest mniejsza szybkość skrawania

Offline robert.wagner

« Odpowiedź #130 dnia: 03 Lutego 2015, 15:04:01 czas Polski »
Witajcie, jestem aktualnie przed budową piły taśmowej i też zainspirowały mnie projekty Matthiasa Wandla. Moja piła taśmowa będzie miała konstrukcję metalową, jedynie koła wykonałem już ze sklejki. Mam do Was pytanie, bo jestem w kropce. Przejrzałem już wiele stron internetowych i wiele DTR-ek pilarek taśmowych, ale dalej nie jestem pewny jaka powinna być prędkość obrotowa kół napędowych piły. Matthias w swojej pile ma chyba coś około 400 obr./min. (redukcja z silnika 3500 obr./min. wynosi przeszło 8:1), pilarki FELDERA mają zaś zwykle po 850 obr./min. przy podobnej średnicy kół, którą chcę zastosować (fi 400 mm) i podobnie jest przy innych fabrycznych konstrukcjach dostępnych na rynku. Waham się co do prędkości obrotowej kół, bo nie ukrywam, że od tego zależy wybór silnika jaki zastosuję w swojej konstrukcji. Wolałbym zastosować silnik trójfazowy o mocy 1,1kW i 900 obr./min., wtedy nie trzeba byłoby redukować prędkości z silnika na wałek napędowy koła i stosunek przekładni byłby zbliżony 1:1. Jak to wygląda w twojej pilarce Amigorg?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #131 dnia: 03 Lutego 2015, 15:54:06 czas Polski »
Dane mojego napędu:
Silnik 750 W, 3x 400 V, 2480 obr/min
Przekładnia na pasek klinowy 10 mm
Koło na silniku ma dwie średnice : 80 mm i 120 mm,
Koło pasowe na kole pędnym piły ma 300 mm średnicy:
 n2 = n1 x D1/D2 = 2480 x 80/300 = 661 obr/ min co daje prędkość liniową dla koła 350 mm = 727 m/ min czyli  12,1 m/s
 n2' = 2480 x 120/300 = 992 obr/min, co daje prędkość liniową dla koła 350 mm = 1092 m/min, czyli 18,2 m/s

Jeszcze nie korzystałem z większej prędkości, korzystam z prędkości koła 661 obr/min

Offline macias

« Odpowiedź #132 dnia: 15 Lutego 2015, 14:16:14 czas Polski »
Stoje przed budowa i kupnem planow pily taśmowej.
Szybkie pytanie, Czy projekt posiada wymiary metryczne czy wszystko Panowie przeliczaliście osobno?
Jakieś jeszce specjalne rady niewymienione w wątku? Z góry dziekuje za odpowiedź :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #133 dnia: 15 Lutego 2015, 14:54:40 czas Polski »
Plany są w systemie metrycznym. Oprócz planów 14" są też plany pił 16".

Offline macias

« Odpowiedź #134 dnia: 05 Czerwca 2015, 10:37:06 czas Polski »
 końcu udało mi się zakończyć projekt pily taśmowej. Jest to co prawda 16" wersja, ale uważam, że niema co zakadać nowego tematu bo róźnice są niewielkie.
Koła zostały wykonane z mdf z modyfikacja według projektu Mariusa Hornbergera ( Mdf jest bardziej jednolitym materiałem przez co łatwiej sięwyważa koła).
Rowek od koła pasowego wykonywałem na frezarce dolnowrzecionowej korzystając z frezu do deski podlogowej ( część do robiena wpustu).
Do maszynki zamontowałem silnik 1,5Kw trzyfazowy o predkosci 2800obr, kolo o srednicy 65mm.
Rama wykonana z drewna sosnowego ( odpady po stołach z ogródków piwnych), poszczególne elementy z buku i sosny. Prowadniki taśmy - Merbau.
Całość pokryte farba Colours ( Polecam, jest bardzo wydajna, szybko schnąca i wodnorozcienczalna)