12 Maja 2026, 13:32:47 czas Polski

Autor Wątek: Misja : KUCHNIA  (Przeczytany 38162 razy)

radeks

• Gość
Misja : KUCHNIA
« dnia: 03 Stycznia 2016, 14:52:28 czas Polski »
Witajcie,
Po stołach roboczych i zabudowie spiżarni przyszedł czas na kuchnię. Czyli mieszkalna część domu. Tu już lipa nie przejdzie :) Z racji tego że będę pracował nad nią tylko po pracy zapewne zajmie mi to sporo czasu. Bardzo Was proszę o pomoc w tej realizacji ponieważ moja wiedza opiera się głównie na podpatrywaniu mojej obecnej kuchni :)
Poniżej załączam zdjęcia pustej kuchni i moje sfatygowane wypociny jak ja to widzę. Bardzo liczę na Wasze komentarze i sugestie, ponieważ jeszcze mogę wszystko pozmieniać.
W tej chwili jestem na etapie wyboru koloru bejcy którą pokryte będą fronty szafek.

Jeżeli chodzi o  materiał to wymyśliłem następująco: jak już wybiorę kolor bejcy, dobiorę najbliższy kolorystycznie kolor płyty wiórowej laminowanej, z której planuje zrobić korpusy szafek. Ściany szafek, które będą widoczne chcę zrobić z płyty wiórowej , ale oklejonej fornirem naturalnym, który również zabejcuję i polakieruje. Fronty -ramiak z drewna dębowego z płyciną 6mm  mdf oklejony fornirem naturalnym.

Postępy z pracy będę umieszczał na bieżąco ,aby móc się Was radzić, by nie popełnić zbyt dużo błędów :) Postaram się również zrobić film z tej realizacji, zobaczymy co z tego wyjdzie :P

Bardzo na Was liczę ... ponownie :P

pozdrawiam
Radek

Offline SpecPiotr

Odp: Misja : KUCHNIA
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:00:53 czas Polski »
Oooo wreszcie mój temat  ;) Żonka i dzieciaki wywiezione jeszcze na tydzień więc nudy w chacie jak diabli. W związku z tym wal śmiało z każdym pytaniem a tymczasem przejrzę prodżekty  ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:21:36 czas Polski »
Pod zmywarką nie musisz dawać kratki. Wentylacja od okapu idzie prosto do komina czy ma po drodze jakieś piętra ?
W słupku z piekarnikiem musisz zrobić wentylacje.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2016, 15:25:23 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:22:25 czas Polski »
Radeks- proponował bym aby ustawić zmywarkę tak aby znajdowała się pod ociekaczem zlewu,
daje to lepsze chłodzenie sprzętu co na pewno będzie skutkować dłuższą żywotnością zmywarki

kwita

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:31:56 czas Polski »
Radeks- proponował bym aby ustawić zmywarkę tak aby znajdowała się pod ociekaczem zlewu,
daje to lepsze chłodzenie sprzętu co na pewno będzie skutkować dłuższą żywotnością zmywarki
...co masz na myśli z tym chłodzeniem? U mnie w zmywarce na górze jest nawet jakaś gruba watolina na wierzchu :), nie wiem po co ale jest. Na pierwszy rzut oka piekarnik powinien być niżej o tą szufladę pod spodem, no chyba że chcesz tak wysoko mieć mikrofalówkę. Jeśli obok po lewej stronie zmywarki będziesz trzymał w szufladach talerze i ewentualnie szklanki to OK, ale jeśli nie to trochę kiepsko. Z reguły sprawdza się wykładanie zawartości zmywarki wprost do szafek i szuflad, czyli z boku i do góry aby nie było kłótni, kto dziś ma dyżur :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:36:05 czas Polski »
Wentylacja okapu idzie od razu do komina wentylacyjnego, ale też piętro jest.
Co do wentylacji w słupku z piekarnikiem, to nawet nie pomyślałem (bo w obecnej kuchni też nie mam). Ale mam po prostu zrobić kratkę z dołu aby powietrze zza szafki mogło wylatywać? bo z jakimś kanałem wentylacyjnym do komina może być kłopot.

co do zmywarki pod ociekaczem to fajna wskazówka. W sumie wystarczy że kupię zlew z ociekaczem z lewej strony i przesunę zlew w lewo. Bo zmywarka musi raczej zostać w tym miejscu

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:40:21 czas Polski »
Kwita ,raczej myślałem o obróceniu zlewu o 180 st.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:40:28 czas Polski »
zrobić kratkę z dołu aby powietrze zza szafki mogło wylatywać?

I u góry ponieważ ciepłe powietrze idzie w górę. Do komina nie bo i po co. Natomiast własnie co do komina. Okap bym zastosował z filtrami węglowymi i nie podłączał go pod wentylacje kuchni. Nie do tego została ona stworzona. Włączając okap będziesz wciskał wszystkie smrody do pomieszczenia wyżej.

Robson. Ja bym tak zostawił by było kawałek blatu na smakołyki z piekarnika i gorące z mikrofali.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2016, 15:43:15 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

radeks

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:42:52 czas Polski »
Na pierwszy rzut oka piekarnik powinien być niżej o tą szufladę pod spodem, no chyba że chcesz tak wysoko mieć mikrofalówkę. Jeśli obok po lewej stronie zmywarki będziesz trzymał w szufladach talerze i ewentualnie szklanki to OK, ale jeśli nie to trochę kiepsko.

masz rację, zgadzam się.Nawet mam tak w mojej obecnej kuchni jak piszesz. Zaprojektowałem w ten sposób aby wierzch lodówki był na równi z wierzchem mikrofali. Bo gdyby mikrofala była niżej, jakoś nie miałem pomysłu na tą wąską przestrzeń, dlatego umieściłem tą węższą, górną szufladę.
Ale swoją drogą to planuje w tych szufladach trzymać talerze i sztućce.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:48:21 czas Polski »
Okap bym zastosował z filtrami węglowymi i nie podłączał go pod wentylacje kuchni. Nie do tego została ona stworzona. Włączając okap będziesz wciskał wszystkie smrody do pomieszczenia wyżej.

okap już kupiony, muszę sprawdzić jakie ma filtry. Ten komin wentylacyjny idzie bezpośredni na dach, nie ma kratek po drodze. do tego jest oddzielny,więc tu raczej nie powinno być kłopotu.

co do kratki u górze, to na pewno się zastosuję do Twojej sugestii. Zrobię kratkę po prawej stronie od okna, aby się nie rzucał w oczy
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2016, 15:52:23 czas Polski wysłana przez radeks »

kwita

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:51:24 czas Polski »
Osobiście w słupkach nie robię w cokole kratek, półka nad piekarnikiem ma tylko 40cm głębokości(wtedy z tyłu masz przestrzeń prawie 20 cm, mikrofalówka nie jest nigdy głębsza, w przypadku piekarnika Bosch(nawet najtańsze wersje) ma on wentylator na górze i ładnie wydmuchuje ciepłe powietrze, szafka nad mikrofalówką tez jest nieco płytsza, wszystko się sprawdza. Niektórzy robią górną szafkę na pełną głębokość, wtedy problem z wentylacją i wyciąganiem czegokolwiek co doszło do tylnej ścianki (drabina).

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Stycznia 2016, 15:52:39 czas Polski »
To jak masz osobny komin to nie ma tematu. Kwita dobrze mowi z tym obniżeniem. Jesteś pewny, że spasowałbyś rowno linie lodówki z mikrofalą ? nad lodówką też musisz zostawić przestrzeń.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:00:52 czas Polski »
myślę aby lodówka stała we wnęce zrobionej z płyty , której wysokość była równa wyskości słupka w której jest mikrofala i to by wymusiło równy poziom. Jak obniżę mikrofalę o tą szufladę to co umieścić wtedy w to miejsce pomiędzy mikrofalą i górnymi szafkami? no i co ze sztućcami po wyjęciu ze zmywarki?

ile zostawić miejsca nad lodówką?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:01:08 czas Polski »
Mam kolegę, który chce bym zrobił mu meble do kuchni...jego żona jest bardzo symetryczna :), z racji upodobania dużych szuflad (nie będzie niskich), szuflada na sztućce będzie w systemie "szuflada w szufladzie". Dziewczyna nie da sobie przetłumaczyć, że kilkanaście razy dziennie będzie otwierać dużą szufladę aby dostać się do sztućców...
Aby zrównać górne fronty, może dociąć blendę nad mikrofalówkę. Już tak robiłem, bo wszystko ostatnio było zrobione ale koleżanka zmieniła zdanie(kobiety nie zrozumiesz) i kupiła niższą mikrofalówkę... Musiałem dorobić blendę... Padło tylko pytanie, nie da się :). Zabić to mało :D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:04:23 czas Polski »
Też mam takich klientów którym nie wytłumaczysz, że symetryczność nie zawsze idzie w parze z funkcjonalnością. A potem płacz.
Do do mikrofali to nie robiłbym blendy tylko normalnie wypuścił front do samej mikrofali. Po co zabierać miejsce. No chyba, że radeks tez chce symetryczność  :D

Czasem też żeby oszukać oko montuje uchwyty w innym miejscu lub jeśli front z ramką to dopasowuję ramke by na 1 rzut wygladało jak symetryczne. Kombinacje są różne
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2016, 16:06:53 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »