14 Lipca 2026, 19:30:00 czas Polski

Autor Wątek: Stół do pilarki  (Przeczytany 15820 razy)

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
Stół do pilarki
« dnia: 17 Września 2013, 22:38:15 czas Polski »
Witam!
Chciałbym pokazać Wam stolik do pilarki (malutka i taniutka). Wykonana z kantówek 60/60 i sklejki 18 mm. Blat ze sklejki jest nad blatem pilarki. Zdecydowałem się na to (strata 18 mm cięcia) ponieważ wolę mieć równy i duży blat, a i tak zbyt grubych elementów nie tnę.

Stół jeszcze nie jest skończony. Jutro wstawię kolejne zdjęcia.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
Odp: Stół do pilarki
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Września 2013, 22:51:35 czas Polski »
No i wypas maszyna! Na pewno dużo więcej na niej zrobisz niż na sklepowej wersji. Ja bym tylko podrasował przykładnicę boczną. Pracując na mojej B3 Winner bardzo często zmieniam ustawienie przykładnicy, w zależności od prac: wysuwanie do przodu, cofanie i  montowanie na płasko. Pomyśl też o rozkładanych przedłużeniach stołu. To bardzo pomocne przy rozcinaniu, jeśli sam pracujesz. No o czekamy na kolejne fotki!
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Września 2013, 00:15:29 czas Polski »
Świetnie sobie poradziłeś :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Września 2013, 00:41:02 czas Polski »
Dobrze, że kombinujesz  ;) Jeśli mogę Ci coś podpowiedzieć to zrób tak: równolegle do tarczy wyfrezuj sobie przez całą długość blatu rowek i wbij w niego c-ownik aluminiowy. Do tego dopasuj sobie listewkę a do niej przykręć płytę MDF grubości koło 6 - 10 mm ale długą na całą długość stołu od tej pilarki i na szerokość taką by mieściła Ci się po lewej stronie blatu. Jeszcze dokręcasz listwę w poprzek i TA DA mamy wózek X-Roll firmy Felder :D Zaznaczam, że nie są to takie zwykłe sanki jak pokazują na hamerykańskich filmikach, ten mojego pomysłu jest długi, więc możesz sobie na nim obrzynać tarcicę czy wycinać różne kształty ręką dociskając do tego wózka. Surowy MDF jest szorstki co zdecydowanie ułatwia sprawę. Do tego liniału poprzecznego możesz sobie dokręcać różne przyrządy np. 45* itp. Przemyśl sobie takie rozwiązanie bo u mnie sprawdza się wyśmienicie i już nigdy nie wrócę do zwykłych sanek. A, zapomniałem jeszcze napisać, że dzięki długiej listwie prowadzącej zyskujesz dużo większą precyzję ponieważ prowadzenie następuje na długim odcinku co eliminuje ewentualne luzy ;) Gdybyś nie zakumał to mogę zrobić fotkę, ale niestety póki co nie mam do tego głowy  :(
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Września 2013, 09:27:33 czas Polski »
Jakub, to ja też poproszę o fotkę (niby zakumałem, ale...).
 Pomysł ze stołem super. Ciekawi mnie jak bardzo ugina się przykładnica (boczna) pod naciskiem ciętego materiału? Ja bym zrobił taką która porusza się w szynach z przodu i z tyłu i jest szeroka (ew. z profilu alu). Szyny do niej warto dać na całej szerokości stołu. Przydała by się podziałka (skala) przyklejona na szynie. Pomysł Jakuba z sankami wyśmienity. Poszerzenie stołu warto przewidzieć na przyszłość coby nie trzeba było robić blatu od nowa.
Adam a cóż to za piła będzie zamontowana? Trzymam kciuki i czekam na efekt końcowy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Września 2013, 10:17:27 czas Polski »
Jakub, to dobry prosty "patent" :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Września 2013, 10:31:31 czas Polski »
Znajcie moją dobroć  :P
PS. sorki za syf ale w trakcie roboty wszystko więc się nie ma co spodziewać  ;)

PS2. Przyćmiliśmy główny wątek... Przepraszam Adam ale to dla dobra ogółu  ;D
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Września 2013, 16:01:26 czas Polski »
To co Jakub pokazuje to się zwie "saw sled". Zobacz w Google i będziesz miał setki rozwiązań. Amerykanie stosują to nagminnie bo ich maszyny nie mają wózków. Bardzo dobry i dokładny przyrząd.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Września 2013, 20:50:15 czas Polski »
Do mily68: Trochę się ugina, ale nie tak dużo. Materiał jest ucięty równo. Ja raczej pcham materiał, a na culagę nie naciskam za bardzo. Próbowałem zrobić z dwóch stron, ale jakoś mi nie wyszło i przerobiłem tak jak jest teraz.

Pilarka :  http://www.bricoman.pl/pl/product/23044/pilarka-stolowa-do-drewna-pansam-250mm-1kw

Po przemyśleniach doszedłem do wniosku że zrobię i sanki jakby ,,felder'' i typowe amerykańskie. Dzięki Jakub za nasunięcie pomysłu.  :) Wcześniej chciałem zrobić sanki (jakby felder) jak John Heisz ale się na to nie zdecydowałem. Link: http://www.ibuildit.ca/table-saw-1.html

I dorobię składane przedłużenie stołu.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Września 2013, 21:28:24 czas Polski »
Jeszcze dopiszę bo zapomniałem.  :-[
Wymiary: blat: 120cm/80cm Wysokość: 80cm. Elektrykę musiałem trochę przerobić, a i przy okazji kabel zasilający dłuższy zamontowałem.

Offline Jakub

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Września 2013, 21:41:02 czas Polski »
Jakub pokazuje to się zwie "saw sled"

No właśnie Jarek nie do końca bo oni takie krótkie robią, a ten jest długi na kształt wózków formatowych. Takie rozwiązanie jest nieporównywalnie lepsze od takich zwykłych krótkich saneczkek. A te prowadnice do szuflad to też dobry pomysł tylko ma wady: krótkie cięcie i super trudny montaż.
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Września 2013, 22:42:58 czas Polski »
Adam, jeśli to nie offtop to napisz krótko jak tnie ta pilarka, czy ma luzy na wale, tarczy, czy są jakieś regulacje itp. A swoją drogą stół "wypas". Oby dobrze służył.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Września 2013, 22:58:03 czas Polski »
Co do pilarki. Mam ją niedługo i za wiele nie mogę powiedzieć, ponieważ dużo to na niej nie przeciąłem. Ale żadnych luzów nie ma (na razie). Ma regulację 45 stopni. Lecz trzeba ją trochę wyregulować, aby miała kąt 90 stopni a nie 89. Najgorszy to jest (chyba) aluminiowy (może jakiś stop) blat. Dlatego zrobiłem stół.  ;D
No i co ważne trzeba kupić tarczę. Ponieważ ta którą oni dają za najlepsza nie jest.
Dają do rowków T-eowych taką małą przykładnicę aby pod kątem ucinać. Ale to to totalny badziew. Lata i równo uciąć nie można. Dlatego zrobiłem stół.
Z chęcią odpowiem na inne pytania o ile to nie offtop.  ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Września 2013, 23:23:35 czas Polski »
No to w końcu Twój wątek. Może zrób jakiś test tej piły i umieść w odpowiednim dziale. Wielu amatorów będzie zainteresowanych. Chodziło mi głównie czy tarcza nie "lata na boki". Uspokoiłeś mnie możliwością regulacji kątów (owe 90 st.). Ciekawe jak z montażem/demontażem klina i czy jest przyłącze do odciągu w kapturze i pod piłą? Cena jest atrakcyjna więc kto wie, może się skuszę? Na razie kombinuję z podczepieniem pilarki pod jakiś blat... W każdym bądź razie wielkie dzięki za odpowiedź!

Offline Kuba

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Września 2013, 00:48:29 czas Polski »
Chyba mnie zainspirowaliście Panowie. Od dłuższego czasu szukam czegoś gotowego, celowałem w mlt100, ale opinie widziałem różne z przewagą negatywnych(m.in. od Jarka) no i 1500pln..a tutaj widzę ciekawe i dużo tańsze rozwiązanie. Mam tylko pytanie: skąd bierzecie te aluminiowe systemy na prowadnice? Jest jakaś nazwa po której można tego szukać?