17 Maja 2026, 22:54:07 czas Polski

Autor Wątek: Fronty kuchenne drewniane z klejonki, pełne  (Przeczytany 12406 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Fronty kuchenne drewniane z klejonki, pełne
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Czerwca 2018, 14:04:57 czas Polski »
Czy mógłbyś u kolegi odręcić jedną zawiasę z drzwiczek i zobaczyc co jes w otworze? Nie zdiwię się jak będzie płyta a nie drewno.
Tak samo jak odkręcisz jedną rączkę na wysokości panelu z pionowym układem lameli to zobacz czy jest płyta czy drewno.
Bardzo jestem ciekaw a jesli będzie płyta to bardzo ciekawy orzykład drzwiczek.

Offline Qbek

« Odpowiedź #16 dnia: 24 Czerwca 2018, 22:59:33 czas Polski »
Nie kumam ???. Nikt z forumowiczów nie robił takich drzwiczek?

Offline zarekl

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Czerwca 2018, 21:40:40 czas Polski »
Witam

Ja robiłem fronty kuchenne pełne. Tarcicę kupiłem suszoną, ale jeszcze parę miesięcy leżała na sztaplu już wstępnie rozpłatana i bez oflisów w domu. Listwy grube na ok 18mm, szerokości różne tak żeby maksymalnie wykorzystać materiał 5-9cm. Klejone oczywiście na przemian prawą i lewą stroną. Fronty szafek stabilizowane są aluminiowymi profilami zamkniętymi (chyba 10x10mm). Otwory w profilach są większe niż średnica wkrętów aby możliwe było "pracowanie" frontu przy zmianach wilgotności. Dodatkowo frezem V zrobiłem nacięcia co 20cm aby złamać płaszczyznę. Po jakimś czasie drewno podeschło jeszcze i widać że fronty wskoczyły 2 może 3mm, ale nadal są płaskie i nie wygięły się. Jedynie front od zmywarki zrobiłem inaczej, bo nie było miejsca na profile. Wyfrezowałem od tyłu szerokie na ok 5cm rowki i wkleiłem listwy. I to był błąd bo front zaczął się wyginać. Jedynie dzięki temu, że jest on przykręcony do zmywarki to tylko lekko się podgiął i nie widać tego jak ktoś nie szuka dziury w całym ;)

Jeśli kiedyś będzie następny raz to stabilizatory zrobiłbym drewniane mocowane na 3 wkręty (nie klejone do frontów), też z większymi otworami, aby wkręty mogły podążać za pracującym frontem. Przyklejenie listwy w poprzek frontu spowoduje, że będzie się on wyginał wraz ze mianą wilgotności na takiej samej zasadzie jak bimetal przy zmianie temperatury (drewno w poprzek włókien pracuje natomiast wzdłuż prawie nie pracuje).

Offline Qbek

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Czerwca 2018, 23:56:34 czas Polski »
Nareszcie ktoś z wiedzą. Fronty wyglądają ekstra. Możesz zrobić zdjęcie tego profila, który stabilizuje drzwiczki. Ciekaw jestem jak to wygląda. Czy nie szpeci. ::)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Czerwca 2018, 11:34:32 czas Polski »
Takie rzeczy teraz pewniejsze  z płyty  i okleinowane  obłogiem . Można porobić na stykach  fazki , obklejki na około i prawie jak z litego.

Offline Qbek

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Czerwca 2018, 20:58:04 czas Polski »
Odradzasz z litego? Szczerze to nie chciałbym wchodzić w płytę. Po pierwsze nie ma odpowiednich narzędzi a po drugie lite drewno to jednak exkluziw  ;D . Tak w ogóle to o te fronty poprosił znajomy- znajomego. Nie chciałbym zaraz słyszeć że drzwiczki są krzywe. Wtedy znajomy nie byłby już zapewne znajomym.  ;) Na tą chwile pada na lite drzwiczki z wyfrezowanym wpustem od czoła i listwą. Chociaż jak drzwiczki będą miały 22mm to listwa 12mm na pewno je usztywni?

Offline zarekl

« Odpowiedź #21 dnia: 28 Czerwca 2018, 21:48:19 czas Polski »
Ja bym tam litego nie skreślał. Wszystko jest oczywiście kwestią gustu i możliwości technicznych. Osobiście wolę rysunek słoi desek niż forniru.

Na prośbę Qbek wysyłam zdjęcie profilu aluminiowego wzmacniającego front. Tak jak pisałem następnym razem zrobiłbym stabilizatory drewniane klejone z dwóch listew aby były sztywniejsze. Aluminium nie wygląda efektownie, ale że jest to w środku to nawet przy wyciąganiu kubków nie zwraca się na to uwagi tak naprawdę. Dodaje też zdjęcie na dowód, że stabilizator działa. Po prawie trzech latach fronty nadal są proste i raczej już pozostaną proste.

Offline Qbek

« Odpowiedź #22 dnia: 28 Czerwca 2018, 22:31:41 czas Polski »
A nie myślałeś żeby wyfrezować wpust na ten profil?
Co myślisz o wpuszczeniu listwy od czoła? Sam nie wiem jaka ta listewka miałaby być.

Offline zarekl

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Czerwca 2018, 05:49:32 czas Polski »
Trochę mało materiału by zostało do przykrecenia profilu jakbym wpuścił cały w front. Nie widziałem takiego rozwiązania. Zależy też z jakiego gatunku drewna jest front. Jeśli z twardego to możliwe że parę mm wystarczy, żeby stabilizacja działała prawidłowo. Nie wiem jak duże siły działają na profil.

Offline komseba

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Czerwca 2018, 08:14:25 czas Polski »
Jeżeli dobrze rozumiem, te profile są przykręcone do góry i na dole frontu?
Jeden można by wyeliminować montując pochwyt o podobnym kształcie.  ;)

Offline zarekl

« Odpowiedź #25 dnia: 29 Czerwca 2018, 10:01:30 czas Polski »
Tak. Każdy front ma 2 stabilizatory.
Pochwyt musiałby także opierać się na prawie całej długości frontu (a przynajmniej na końcach i środku) żeby spełniał rolę stabilizatora.

Offline agoliat

« Odpowiedź #26 dnia: 29 Czerwca 2018, 23:22:32 czas Polski »
Trochę mało materiału by zostało do przykrecenia profilu jakbym wpuścił cały w front.

Myślę że można by było wkleić taki profil aluminiowy w wyfrezowany rowek.

Offline zarekl

« Odpowiedź #27 dnia: 30 Czerwca 2018, 10:02:34 czas Polski »
Moim zdanie to nie jest dobry pomysł, ponieważ tak jak pisałem wcześniej, front będzie zmieniał swoją szerokość a profil nie co spowoduje jego wyginanie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Czerwca 2018, 15:48:02 czas Polski »
Najlepiej jako stabilizatory stosować listwy wpuszczane w wyfrezowany rowek "na jaskółczy ogon". Listwy nie wklejane aby drewno frontu mogło się rozszerzać bez przeszkód. Rowek powinien być z jednej strony ślepy. Nie zawsze są potrzebne. Przy starannym doborze i sklejeniu lameli fronty wcale nie muszą się wypaczać.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 30 Czerwca 2018, 21:38:58 czas Polski »
Płyta stolarska jak znalazł na takie projekty. 100% drewno tylko, że poklejone odpowiednio ;)

coś w ten deseń - https://www.jaf-polska.pl/shop/Plyta-stolarska-okleina-naturalna-Dab--III~p966033

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek