13 Maja 2026, 12:00:33 czas Polski

Autor Wątek: Łóżko piętrowe  (Przeczytany 22318 razy)

Offline Mag84

Odp: Łóżko piętrowe
« Odpowiedź #136 dnia: 14 Listopada 2016, 07:45:45 czas Polski »
Ryszardzie :) Skoro temat już odkopany pytanie mam małe ;) nie wiesz jakie materace zostały wykorzystane ? Czy w ich osadzeniu nie przeszkadzało to, że w narożnikach są nogi które zmniejszają "światło" przyjętego wymiaru ?

Offline Mag84

« Odpowiedź #137 dnia: 14 Listopada 2016, 08:00:46 czas Polski »
i jeszcze jedno pytanie :) odnośnie złącza typu zimak ! Rozumiem że jeden element jest przykręcany do części "ruchomej" (u ciebie barierek) na dość długie śruby i nakładane (bo jakoś nie widzę w jaki sposób można byłoby to połączyć na stałe) jest na szkielet do którego jest przymocowana część druga tak ?

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #138 dnia: 14 Listopada 2016, 08:01:49 czas Polski »
Skoro tyle nowych pytań padło w wątku, to ja dorzucę swoje. Mam w głowie pomysł na wykonanie łóżka i jedną wątpliwość: jaka powinna być prawidłowa odległość między wierzchnią stroną dolnego materaca a najniższym elementem górnego poziomu? W necie znalazłem taki zapis: "Siedząc na łóżku, człowiek potrzebuje przestrzeni o wysokości 90 cm (od bioder do czubka głowy), a przesuwając się na kolanach - 75 cm. Żeby więc siedzieć wygodnie na dolnym poziomie, odległość pomiędzy łóżkami nie może być mniejsza niż 100 cm". Z kolei wynalazłem gdzieś rysunek jakiejś firmy, gdzie ten wymiar wynosi 72 cm.
Jak jest prawidłowo?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #139 dnia: 14 Listopada 2016, 09:01:25 czas Polski »
@Mag84
1. To nie problem, materac sprężynowy ugnie się w rogach bez żadnej szkody. Poza tym zrobiłem luz z każdego boku ok 1 cm.
2. Złącze Zimak ma budowę klinową, składa się z części męskiej i żeńskiej. Jest to złącze rozłączalne, część męska jest na nodze a część żeńska w wyciętym gnieździe na barierce. Po złączeniu z zewnątrz nic nie wystaję, złącze jest niewidoczne. ( szczegóły na rys niżej).

@leśny człowiek
Prawdę mówiąc nie wiem jaka jest norma. Wszystko zależy dla kogo robisz łóżko i jaką wysokość ma pokój. Ja robiłem to łóżko dla dzieci, pokój ma prawie 3 m wysokości - zrobiłem tą odległość na 850 mm, aby dzieciakom było wygodnie. Jak podrosną łóżka będą rozłączone i chłopcy będą mieli osobne pokoje.

Offline leśny człowiek

« Odpowiedź #140 dnia: 14 Listopada 2016, 10:14:39 czas Polski »
Dziękuję za odpowiedź - 85 cm wydaje mi się optymalną wysokością, zapisuję.

Offline Mag84

« Odpowiedź #141 dnia: 14 Listopada 2016, 10:30:56 czas Polski »
@Mag84
2. Złącze Zimak ma budowę klinową, składa się z części męskiej i żeńskiej. Jest to złącze rozłączalne, część męska jest na nodze a część żeńska w wyciętym gnieździe na barierce. Po złączeniu z zewnątrz nic nie wystaję, złącze jest niewidoczne. ( szczegóły na rys niżej).

Dzięki Amigorg :) więc po nałożeniu na siebie obu części razej mało realne jest aby syn wypchnął deskę ? chodzi mi o boczne zabezpieczenie przeciwko spadaniu z łóżka ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #142 dnia: 14 Listopada 2016, 10:39:20 czas Polski »
Są to złącza samozaciskowe. Po dobiciu barierki ręką od góry barierka dobrze się zaciska. Górna może być dodatkowo przykręcona wkrętami w dwóch miejscach, dolna z założenia jest zdejmowalna.