21 Kwietnia 2026, 07:58:45 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 114554 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #180 dnia: 26 Sierpnia 2017, 13:04:54 czas Polski »
To takie buty  :o
Mag zmierz wysokość prowadnika , tylko połóż na łożu jakąś małą poziomnicę. Spróbujemy go wyskalować.

Offline swfr

« Odpowiedź #181 dnia: 27 Sierpnia 2017, 12:26:56 czas Polski »
Jak usuwacie drut na ostrzach dłut?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #182 dnia: 27 Sierpnia 2017, 12:46:49 czas Polski »
Szlifuje płaską stroną.
Na filmie moim to jest pokazane.

Offline swfr

« Odpowiedź #183 dnia: 27 Sierpnia 2017, 15:38:25 czas Polski »
Na tym filmie o ostrzeniu noża struga?
Wtedy kiedy robisz mikrofazę?

Ja swoje, po ostrzeniu, szlifuję na płasko na papierach wodnych, ale mam wrażenie, że drut wtedy przechodzi na drugą stronę.
Szczególnie na ostrzach z HSS.
Z dłutami ze stali węglowej rozprawiam się tradycyjnie za pomocą skórzanego paska. Ale z HSS to nie działa.

Aha. Jeszcze jedno. Piszę o dłutach/nożach tokarskich. Najgorzej (najtrudniej) jest z profilowanymi. Ale z płaskimi typu round nose niewiele łatwiej.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #184 dnia: 28 Sierpnia 2017, 08:45:10 czas Polski »
Tak.
Mam na myśli ten film.
Jeśli nie dopuścisz do powstawania zbyt dużego druta to nie będzie problemu.
Zwróć uwagę że po szlifie na każdym papierze przeszlifowuję plaską stronę. To usuwa druta. Na koniec procesu szlifowania nie ma go wogóle.

Offline swfr

« Odpowiedź #185 dnia: 28 Sierpnia 2017, 11:21:45 czas Polski »
Racja. Spróbuję zmienić trochę technikę i wpleść jakieś pośrednie szlifowanie na papierze w trakcie ostrzenia.

Ew. uciułać te 50 dolców na gratownik Veritas.

Offline raven

« Odpowiedź #186 dnia: 11 Października 2017, 09:23:58 czas Polski »
Na wielu zagranicznych filmikach pokazują, że po ostrzeniu ostatecznej polerki dokonuje się np zieloną pastą na mdfie, albo skórze. Czy jeżeli kończę ostrzenie na gradacji 2000 albo więcej, to mimo wszystko jest sens stosować zieloną pastę, skoro ona ma gradację 1500?

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #187 dnia: 11 Października 2017, 09:36:52 czas Polski »
To chyba zależy też od stali.
Poddaję właśnie renowacji ostrza do japońskich strugów i wydaje mi się, że są wyraźnie ostrzejsze niż zachodnia stal w popularnych dłutach i to już po ostrzeniu na diamencie 1000.

Offline Papayo

« Odpowiedź #188 dnia: 24 Listopada 2017, 02:03:12 czas Polski »
Mag84 w filmach o ustawianiu kąta poprzez zmianę odległości niestety nikt nie podaje, że te wartości będą różne dla różnych prowadników ze względu na wysokość mocowania ostrzonego elementu. mam ten sam prowadnik i przy tej odległości wiem, że kąt na pewno będzie dużo większy. u mnie kąt ~25st. = 54mm

Offline raven

« Odpowiedź #189 dnia: 25 Grudnia 2017, 22:58:18 czas Polski »
Czy używał ktoś kamieni wodnych Taidea? Znalazłem taki oto kamień, o gradacji 400.
http://allegro.pl/ostrzalka-oselka-kamien-wodny-taidea-400-t1304w-i6428597616.html
Zastanawiam się, czy nadał by się on do planowania kamienia japońskiego King 1000/6000 (jedna strona) oraz do ostrzenia zgrubnego dłut i noży strugów (drugą stroną)? Cena jest dość dobra, około 70zł.

Kolejne pytanie dotyczy płytki ze skórą. Czy możecie mi polecić coś, czym mógłbym na skórze wypolerować ostrze po kamieniu 6000? Próbowałem się rozglądać za jakimiś pastami polerskimi do samochodów i natrafiłem na K2 Luster Q5. Niestety nigdzie nie podają jej gradacji, za to jest info, że jest ona do polerowania maszynowego. Czy sprawdzi się też na skórze? A może jakieś inne podpowiedzi?

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 26 Grudnia 2017, 01:01:50 czas Polski »
Mam taki kamień ale na Twoje pytanie znam odpowiedź tylko połowicznie.
Bardzo dobrze się nadaje do szlifowania/ostrzenia ale czy do planowania innego kamienia to nie wiem.

Myślę , że z pastą to sobie stwarzasz sam problemy.Pociągnij skórę zieloną pastą polerską i będzie działać.

Offline raven

« Odpowiedź #191 dnia: 26 Grudnia 2017, 07:45:09 czas Polski »
czy możesz podrzucić jakiś przykładowy link do pasty? Bo kupiłem jedną i jest tak twarda, że nie dało się jej nałożyć na koło filcowe (polerowałem coś przy okazji), nie mówiąc już o pasie skórzanym.
Ponawiam też do innych pytanie o kamień 400 ;)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #192 dnia: 26 Grudnia 2017, 09:55:29 czas Polski »
Jak juź, to bym użył diamentowej taidei do tego, takiej 400/1000. Mam ale nie mam kamienia 1000/6000.
Cena ok 110 pln.

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 26 Grudnia 2017, 11:02:11 czas Polski »
Pastę , którą masz podgrzej opalarką/suszarką , skórę też i wtedy się ładnie rozprowadzi po powierzchni.Nadmiar i tak trzeba będzie zebrać.
Swoje pasty kupowałem już dawno na allegrze i od tamtego czasu nie obserwuję tematu.

Offline raven

« Odpowiedź #194 dnia: 26 Grudnia 2017, 12:46:17 czas Polski »
Jak juź, to bym użył diamentowej taidei do tego, takiej 400/1000.
Nie widzę takiej w ofercie Taidei, możesz podać model? Obawiam się, czy przy tej cenie jakość będzie w porządku, bo już raz kupiłem diamentowe płytki na Ali i nie jestem zadowolony. Chyba został bym przy kamieniach wodnych, tylko nie wiem jak z jakością tych Taidei..