18 Sierpnia 2026, 00:07:12 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 116775 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #75 dnia: 04 Kwietnia 2016, 12:05:00 czas Polski »
Te kąty to dobry kompromis między ostrością a wytrzymałością. Ja też ostrzę na ciut mniej niż 25.

I tu jest właściwe podejście do tematu.
Kąty są teoretyczne , zaś naostrzenie zależne od twardości ostrza i materiału obrabianego

Offline Mag84

« Odpowiedź #76 dnia: 08 Kwietnia 2016, 09:26:48 czas Polski »
dzięki Henry :) No właśnie na dniach mam dostać stanley'e .... ale póki się za nie zabiorę wezmę w obróbkę jeszcze te OBI dłuta marki masło i Dextery !

Offline Maciek61

« Odpowiedź #77 dnia: 23 Czerwca 2016, 14:19:14 czas Polski »
Jeśli chcesz budżetowo kupić prowadnik to polecam to

Dzięki za info i wskazówkę . Z zakupem na Amazon to kłopot "not deliver to Poland"  Ale znalazłem w Polsce w
http://www.henglewscy.com.pl/mod_catalog3/view/293.html    chyba ostatnia sztuka   ;D loco dom wyszło  101 PLN . Sklep muzyczny ale widzę ze mają bogatą ofertę dłut , strugów (nie bardzo sie na tym znam to nie wiem czy są przydatne w naszym hobby  ale podaje link może się komuś przyda  ;D) . Ja póki co to "ciężka" stolarka pergole , wiaty itp
I oto on mój.   (mam nadzieje że się zdjęcie dołączy zawsze mam z tym problem) . Oglądalem go chyba nie trzeba go poprawiać według załączonych przez Ciebie filmów .

mily68

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 23 Czerwca 2016, 15:54:49 czas Polski »
Henglewscy to sklep dla lutników. Ponoć można się dogadać. No i mają klej Titebond :)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 23 Czerwca 2016, 23:17:13 czas Polski »
Przejrzałem stronę z dłutami tego sklepu i zdziwił mnie ,a nawet zniesmaczył, fakt nie podawania nazwy producenta , np: "zestaw dłut szwajcarskich " . Co to oznacza , że są inne niż normalne dłuta czy to ,że są wyprodukowane w Szwajcarii ?. Ceny takie ,że Pfeil przy nich to taniocha.
A przy okazji , Miłosz oświeć mnie co to jest za klej.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 23 Czerwca 2016, 23:54:47 czas Polski »
Titebond o ile się orientuję oglądając YT to obok Gorilli jeden z najpopularniejszych klejów "po tamtej stronie ekranu". Jest w kilku odmianach. Titebond III świetnie klei egzotyki a nie jest poliuretanowy i nadaje się do desek do krojenia. Titebond nie jest klejem "wikolowym" tylko na bazie żywicy alifatycznej (zależy jaki jego rodzaj ale żaden nie jest "wikolowy"). Mnie z racji zainteresowań okołozawodowych (produkcja instrumentów perkusyjnych) interesuje zwłaszcza Titebond III. Do niedawna tylko Henglewscy mieli go zawsze (niestety mają nie najniższe ceny ale u lutników za zakupy u nich i tak de facto płaci klient a mają wszystko co potrzebne do tej roboty).

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Czerwca 2016, 08:44:47 czas Polski »
Dzięki Miłosz. Ja szukam kleju ,który nie barwił by mi drewna. Mam jakiś klej z L...a jest mocny ale niestety brudzi.

Offline Scimitar75

« Odpowiedź #82 dnia: 15 Września 2016, 23:38:19 czas Polski »
Sam na papierze wodnym ostrzę, kładę go na płytce gresu.
Mam pytanie czy ten papier to na przykład taki stosujesz? : http://allegro.pl/app-matador-papier-scierny-wodny-na-mokro-p-3000-i5885560575.html
oczywiście różne granulacje
Lux perpetua

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Września 2016, 12:27:41 czas Polski »
Tak , to taki typ papieru. Poszperaj na Allegro bo kupiłem półtora roku temu po 1 zł za arkusz.
Z praktyki mogę Ci podpowiedzieć ,że wystarczą  trzy granulacje : 400, 1000 lub 1200 i 2500. Potem skóra z pastą polerską i na koniec sama skóra.

Offline Scimitar75

« Odpowiedź #84 dnia: 17 Września 2016, 13:28:31 czas Polski »
Super dzięki wielkie krzysiek już zamówiłem :D
Lux perpetua

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Września 2016, 16:49:25 czas Polski »
Nie ma sprawy.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Września 2016, 20:27:49 czas Polski »
Z praktyki mogę Ci podpowiedzieć ,że wystarczą  trzy granulacje : 400, 1000 lub 1200 i 2500.
O kurna! :)
Ja używam 120 lub 200 z zależności od stopnie zużycia, 400, pasta polerska.
Na papierach najpierw z mocnym dociskaniem, później stopniowo zmniejszanym.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Września 2016, 21:13:41 czas Polski »
Lubię "lusterka" , 1000 lub 1200 plus 2500 daje już lusterko. Nie wiem czy wypada ale mógłbym jutro wrzucić zdjęcie teściowego dłuta ( chyba jeszcze przedwojenne a zdobyte na Ziemiach Odzyskanych ) . Znalazłem je w czasie tegorocznego urlopu w Polsce , było zardzewiałe i stępione, a teraz faza na 30 stopni na lustro i "dupka" też się pięknie świeci. ;) Dłuto jest solidne ma prawie 5 mm grubości więc faza jest jak blat stołu.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #88 dnia: 17 Września 2016, 22:12:03 czas Polski »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #89 dnia: 17 Września 2016, 23:31:25 czas Polski »
Dawaj śmiało