21 Kwietnia 2026, 09:39:30 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 114558 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Września 2016, 09:48:45 czas Polski »
Proszę bardzo.

Dłuto po czyszczeniu i ostrzeniu  , niestety nie zrobiłem zdjęcia stanu pierwotnego . Całe było zardzewiałe , wżery jeszcze zostały.

Faza , jest rzeczywiście długa bo jak pisałem dłuto ma prawie 5 mm grubości.

No i "dupka"

TAKIE DŁUTA LUBIĘ

Fazę wyprowadziłem na zwykłym marketowym obustronnym kamieniu , nie wiem jakiej granulacji ale wygląda mi na 120/220 - chyba  ???
A ostrzenie końcowe i polerowanie w/g wcześniej opisanego schematu.
Niby nic takiego ale jest satysfakcja ,że stare narzędzie przywrócone do "życia".
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2016, 09:51:59 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #91 dnia: 18 Września 2016, 12:00:46 czas Polski »
,,nie znam się to się wypowiem''-przyznać się kto pierwszy to powiedział,a może cytował ???
Wypolerowane ostrze że można się przejrzeć,to i ostre na pewno jak brzytwa.
Pogratulować cierpliwości w ostrzeniu,pucowaniu i pieszczeniu ;D
Widać dłuto pracowało na siebie i jest jakie jest,i tu pytanie,czy rączka będzie jakoś (upiększona)nie to żeby mi przeszkadzało.
+ ;)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Września 2016, 12:33:56 czas Polski »
Wygląda na to ,że rękojeść jest starsza ode mnie więc nie wypada się jej pozbywać. Wytrzymała tyle więc niech sobie jest. Pierścień mosiężny jest solidny a nie jakaś tam rurka więc to też kolejny argument za tym żeby to zostawić w spokoju. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Offline jara

« Odpowiedź #93 dnia: 23 Października 2016, 13:39:34 czas Polski »
Ja kupiłem sobie dwa dłuta stanley z castoramy -porażka tępią się na potęgę. Zrobiłem sobie w końcu jig (jak na zdjęciu) kupiłem papiery wodne (400,1000,2500,5000) i bez żadnego doświadczenia naostrzyłem je na "lusterko", polecam ten jig nic nie kosztuje a precyzja super. Nim również ostrzę nóż do struga stanley 5. Zamówiłem sobie trzy wiertła narex premium (6,25,40) czytając forum jestem przygotowany do ostrzenia ich po wyjęciu z pudełka.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #94 dnia: 23 Października 2016, 13:43:11 czas Polski »
Wiertła czy dłuta?

Offline jara

« Odpowiedź #95 dnia: 23 Października 2016, 13:53:03 czas Polski »
Dłuta oczywiście. Już nie mogę edytować tekstu.

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #96 dnia: 23 Października 2016, 20:28:32 czas Polski »
Cytat: jara
...Zamówiłem sobie trzy dłuta narex premium (6,25,40) czytając forum jestem przygotowany do ostrzenia ich po wyjęciu z pudełka.

Ja pierdziu, powiedzcie mi w takim razie, jakie trzeba kupić dłuta i za ile żeby po wyjęciu ich z pudełka zająć się robotą a nie ich wcześniejszym przygotowaniem do tejże roboty ?
Boję się myśleć jak np. producenci samochodów podchwycą takie pomysły.
Człek kupi sobie samochód do jazdy, ale wcześniej trzeba będzie dokręcić koła, wyregulować zapłon, ustawić światła ... itd i dopiero będzie można łaskawie wyjechać na ulicę  :-\.
A to tylko przecież dłuta - not complicated system !

Offline Salbertone

« Odpowiedź #97 dnia: 23 Października 2016, 20:48:14 czas Polski »
A w czym problem z tym wstępnym ostrzeniem? I tak je trzeba będzie naostrzyć i tak. Jeśli nie zaraz po wyjęciu z pudełka to niewiele później, bo się stępią. Po prostu jedno ostrzenie więcej:)
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #98 dnia: 23 Października 2016, 21:14:23 czas Polski »
@Salbertone problem dla mnie żaden o ile tak mówi "instrukcja obsługi nowych dłut"
To że dłuta tępią się podczas używania i trzeba je ostrzyć to rzecz oczywista !
Natomiast kupując dany towar (płacąc moje ciężko zarobione money) chciałbym aby był należycie przygotowany do rozpoczęcia pracy i nic więcej (jak się stępi będę wtedy ostrzył), jeśli mam sobie nowy towar dodatkowo podostrzać, ustawiać, skręcać i dokręcać, regulować itp to o kant ... z takim towarem, chyba że producent o regulacjach wspomina, to co innego.

To takie moje prywatne zdanie  :-X.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2016, 21:16:36 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

Offline Henry

« Odpowiedź #99 dnia: 23 Października 2016, 21:57:35 czas Polski »
Żaden problem - powiedz jakie potrzebujesz dłuta, kupię, naostrzę i Ci wyślę. Cena podwójna.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Października 2016, 22:09:40 czas Polski »
jakie potrzebujesz dłuta, kupię, naostrzę i Ci wyślę

Podoba mi się ;D
Może producent wychodzi z założenia by dłuto nie było za ostre , bo amator zrobi sobie nim krzywdę ,a  profesjonalista i ten komu się chce będzie wiedział co z nim  zrobić. ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #101 dnia: 23 Października 2016, 22:14:24 czas Polski »
Producent wie że precyzyjne ostrzenie to coś czego nie da się obsłużyć robotem, więc mocno podnosi koszt końcowego wyrobu - a nikt nie produkuje dłut z powodu misji tylko dla zarobku.

Offline jara

« Odpowiedź #102 dnia: 24 Października 2016, 08:49:40 czas Polski »
Przejechać parę razy na papierze to nie problem, ale fakt sprzęt jest generalnie coraz delikatniejszy i gorzej wykonany niż kiedyś. Przy strugu stanley 5 spędziłem kilka wieczorów by wyszlifować i wypolerować samą stopę nie mówiąc o cienkim nożu który trzeba było naostrzyć. Takie czasy...

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #103 dnia: 24 Października 2016, 14:25:49 czas Polski »
No ale jak kupije się samochód to i tak musisz ustawić pod siebie lusterka, siedzenie i kierownicę.
Podobjie z dłutami. Nikt nie każe ich ostrzyć, ale trzeba je dopracowac pod wlasne wymagania.

Offline jara

« Odpowiedź #104 dnia: 25 Października 2016, 15:27:48 czas Polski »
Co do ostrości narex to kiedyś bym powiedział, że są ostre, teraz z jakimś min doświadczeniu w ostrzeniu stwierdzam, że są tępe :-)