Cześć, aktualnie też robię taką pilarkę. Nie traktuj moich odpowiedzi jako 100%-owej wyroczni, ale uważam tak:
Pilarki ręczne z założenia mają być przenośnie i dostępne w wielu miejscach. Jeśli chodzi o mobilność, to silniki szczotkowe są zdecydowanie mniejsze gabarytowo od indukcyjnych, więc właśnie te pierwsze stosuje się w mobilnych elektronarzędziach. Co do zasilania na siłę, to tak samo, jest problem z dostępnością poza warsztatem, więc raczej o to ciężko (jedynym wyjątkiem z tego co widziałem są wielki pilarki ciesielskie).
Ja widziałem na youtube jak gościu (cosmas B) przerobił starego Bosch GKS na pilarkę stołową. Podobał mi się łatwy sposób regulacji wysuwu tarczy (dostępny od przodu), ale to jest właśnie charakterystyczne dla pilarek starszych. Te aktualne mają oś obrotu z przodu i blokadę z tyłu, co przy zamontowaniu ich od spodu powoduje, że ustawianie głębokości robi się męczące i kłopotliwe.
Ja właśnie kupiłem taką pilarkę (Bosch GKS 85 S) z 2004 roku, bo chciałem ją tak użyć. Jednak poszedłem o krok dalej i postanowiłem wykonać mocowanie w sposób przedstawiony w tym wątku (
http://forum.domidrewno.pl/wasze-propozycje/maszyny-stolarskie/msg63101/#new). Pokazane na końcowych stronach. Akutalnie jestem na finiszu, metodą prób i błędów dochodzę do zakończenia pracy.
Są też dostępne silniki indukcyjne typu jamnik - ciekawy temat, ale w tym wypadku należy samodzielnie wykonać regulację głębokości cięcia i regulację kąta.
Co uważam: jeśli nie masz aktualnie żadnej pilarki stołowej, to moim zdaniem najlepiej zamontować całą pilarkę od spodu, nie robiąc samodzielnie mechanizmów (wysokości i kąta). Idealnie nadają się do tego pilarki z regulacją głębkości z przodu, ale ciężko takie znaleźć. Podaję przykłady z pamięci: jedna z pilarek marki REBIR, jeden dewalt (o mocy koło 800W), stare bosche, stare zagłębiarki z blokowaniem głębokości cięcia. I potem dorobisz sobie do tego sanki, przykładnice co da ci precyzyjną, małą pilarkę stołową. Wtedy można pomyśleć o czymś większym, z silnikiem typu jamnik czy indukcyjnym - mając precyzyjną małą pilarkę będziesz mógł elegancko wykonać podzespoły do większej.
Pozdrawiam