07 Maja 2026, 14:25:46 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka ręczna do przerobienia na pilarkę stołową  (Przeczytany 10629 razy)

Offline Ravenus

Pilarka ręczna do przerobienia na pilarkę stołową
« dnia: 02 Lutego 2016, 12:49:34 czas Polski »
Witam,
Chciałbym zrobić sobie pilarkę stołową przerabiając pilarkę ręczną. Wiem, że ten temat był wałkowany z 1000 razy ale cały czas nie wiem jaka pilarkę dobrac do tego zadania. I mam takie głupie pytanie, czy sa pilarki ręczne na siłę (wybaczcie mi ignorancję).
Nie chce kupować pilarki za 200 zł bo nie chce sobie ani drewnu krzywdy zrobić. Gdzieś czytałem, że do tego nadają się pilarki z silnikiem indukcyjnym.
Bardzo proszę o rady.
Pozdrawiam,
Michał

Offline pawel49

Odp: Pilarka ręczna do przerobienia na pilarkę stołową
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lutego 2016, 12:12:52 czas Polski »
Cześć, aktualnie też robię taką pilarkę. Nie traktuj moich odpowiedzi jako 100%-owej wyroczni, ale uważam tak:

Pilarki ręczne z założenia mają być przenośnie i dostępne w wielu miejscach. Jeśli chodzi o mobilność, to silniki szczotkowe są zdecydowanie mniejsze gabarytowo od indukcyjnych, więc właśnie te pierwsze stosuje się w mobilnych elektronarzędziach. Co do zasilania na siłę, to tak samo, jest problem z dostępnością poza warsztatem, więc raczej o to ciężko (jedynym wyjątkiem z tego co widziałem są wielki pilarki ciesielskie).

Ja widziałem na youtube jak gościu (cosmas B) przerobił starego Bosch GKS na pilarkę stołową. Podobał mi się łatwy sposób regulacji wysuwu tarczy (dostępny od przodu), ale to jest właśnie charakterystyczne dla pilarek starszych. Te aktualne mają oś obrotu z przodu i blokadę z tyłu, co przy zamontowaniu ich od spodu powoduje, że ustawianie głębokości robi się męczące i kłopotliwe.

Ja właśnie kupiłem taką pilarkę (Bosch GKS 85 S) z 2004 roku, bo chciałem ją tak użyć. Jednak poszedłem o krok dalej i postanowiłem wykonać mocowanie w sposób przedstawiony w tym wątku (http://forum.domidrewno.pl/wasze-propozycje/maszyny-stolarskie/msg63101/#new). Pokazane na końcowych stronach. Akutalnie jestem na finiszu, metodą prób i błędów dochodzę do zakończenia pracy.

Są też dostępne silniki indukcyjne typu jamnik - ciekawy temat, ale w tym wypadku należy samodzielnie wykonać regulację głębokości cięcia i regulację kąta.

Co uważam: jeśli nie masz aktualnie żadnej pilarki stołowej, to moim zdaniem najlepiej zamontować całą pilarkę od spodu, nie robiąc samodzielnie mechanizmów (wysokości i kąta). Idealnie nadają się do tego pilarki z regulacją głębkości z przodu, ale ciężko takie znaleźć. Podaję przykłady z pamięci: jedna z pilarek marki REBIR, jeden dewalt (o mocy koło 800W), stare bosche, stare zagłębiarki z blokowaniem głębokości cięcia.  I potem dorobisz sobie do tego sanki, przykładnice co da ci precyzyjną, małą pilarkę stołową. Wtedy można pomyśleć o czymś większym, z silnikiem typu jamnik czy indukcyjnym - mając precyzyjną małą pilarkę będziesz mógł elegancko wykonać podzespoły do większej.

Pozdrawiam

Offline Ravenus

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2016, 17:19:04 czas Polski »
Witam,
Bardzo dziękuję za odpowiedz. Właśnie chcę się wzorować na tym co zrobił cosmas B. Bo to proste i łatwe rozwiazanie. Tylko właśnie mam problem z doborem pilarki. A potrzebuje tak jak sam dobrze trafiłeś do pierwszych drobnych prac. Przy pomocy tej pilarki już bym zaczął robić większe narzędzia.
Zastanawiałem się czy nie kupić GKS 65, lub GKS 55. Ale boję się kupować używanej czy nie będę miał z nią więcej problemu.
Nie wiedziałem, że wysów tarczy różni się w tych obecnych od tyh starszych modeli. A zależy mi na łatwym manewrowaniu wysokością cięcia, jak i na łatwym doborze kąta cięcia.
Na dużej mobilności nie za bardzo mi zależy bo pracę będę wykonywał w garażu lub jak będzie ciepło przed garażem.
Bardzo dziękuję za cenne informacje

Offline bezgitary

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2016, 19:21:48 czas Polski »
Podłączę się pod temat;) Chodzi mi konretniej o to, czy jeśli kupię np pilarkę B&D i do niej dokupie dobrą tarczę, to czy przy cięciu płyty wiórowej będzię mi wyrywać?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2016, 20:45:19 czas Polski »
Zobaczcie film naszego ''brodatego przyjaciela'' Pragmatycznego co zrobił ze swoją marketówką.
Da się i działa... a daleko za wielką wodą wcale nie trza szukać.

Offline Ravenus

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2016, 23:10:33 czas Polski »
Oj widzialem jego filmy i robia wrazenie. Ale (zawsze jest jakies ale). Czy 1200 W to jednak nie za malo? Brak klina (wiem mozna dorobic).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lutego 2016, 09:40:53 czas Polski »
Musisz sie zastanowić co będzie cięte na tej pilarce, jeśli bedzie zamontowana pod blatem to pewnie wysokość cięcia będzie nie większa jak 50mm więc spokojnie da radę przy ostrej tarczy... I tak np w MLT100 jest 1500w a tnie na wysokość 96mm. Zastanów sie co będziesz tarmosił na tej pilareczce i masz gotową odpowiedź...

Offline Ravenus

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lutego 2016, 13:29:33 czas Polski »
Na tej pierwszej pilarce nie będę ciał rzeczy wiekszych niz 5 cm. Jeżeli uważaszeże 1200 w jest wystarczające to myślę czy nie zakupić boscha pks55

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Lutego 2016, 21:29:19 czas Polski »
Zwróć uwagę na fakt, że jak ją zamontujesz pod blatem jej zakres cięcia zmniejszy się właśnie o grubość blatu (odjąć podfrezowanie na samą pilarkę - myślę, że minimum te 5 - 10 mm materiału nad stopą trzeba zostawić).

Offline Ravenus

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2016, 15:11:41 czas Polski »
Masz rację. Tylko zastanawiam się czy wystarczy mi na początek ten pk55 z tarczą 160, czy kupić makitę 5704r z tarczą 190 a tu już wydatek o 200zł większy. Tym bardziej że planuję jeszcze kupić frezarkę Makity rt0700cx2j.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2016, 18:24:28 czas Polski »
Bierz "cokolwiek" z tarczą 190 mm - takie jest moje zdanie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2016, 19:03:06 czas Polski »
Używana 5704 to około 250zł więc warto

Offline Ravenus

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Lutego 2016, 19:33:59 czas Polski »
I dlatego właśnie jestem na tym forum by słuchać się rad doświadczonych kolegów.

Offline pawel49

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lutego 2016, 20:23:23 czas Polski »
Napiszę Ci z pamięci z tego co ja szukałem niedawno. W granicach 400-500zł zainteresowałem się:
1. Maktec MT582 - 68 mm głębokości cięcia (190 mm tarcza), 1050 W (trochę mało), brak klina
2. Hitachi C7SS, 68 mm głębokości cięcia (190 mm tarcza), 1050 W, brak klina
3. Hitachi C7ST, 62 mm głębokości cięcia (185 mm tarcza), 1710 W (!), brak klina
4. REBIR RZ 2-70-2, 72 mm głębokości cięcia (205 mm tarcza), 2150 W (nie wiem na ile to prawdziwe), ma klin i posiada regulację głębokości cięcia z przodu

Polecam kupić nową i mieć spokój. Zamontuj pod stolik, dorób sanki, przykładnice a w przyszłości ta pilarka pomoże Ci precyzyjnie dociąć elementy na większą piłę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lutego 2016, 20:27:37 czas Polski »
Rebira jeszcze nie widziałem, Wygląda jak dedykowany pod blat.